Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk

Dobro je vedeti | jan. '19

OBVEŠČENOST PACIENTA O NJEGOVEM ZDRAVSTVENEM STANJU

Bralka pozna pravico pacientov, da so seznanjeni s svojim zdravstvenim stanjem. Zanima pa jo, ali je mogoče, da zdravnik pacienta, če tako želi, ne obvesti o njegovem zdravstvenem stanju. Če pri njenem možu, ki je precej bolan, odkrijejo dodatno resno bolezen, bo taka informacija usodno poslabšala njegovo zdravje.

Pacient ima pravico, da je v procesu zdravljenja obveščen o svojem zdravstvenem stanju in verjetnem razvoju ter posledicah bolezni ali poškodbe kot tudi o cilju, vrsti, načinu izvedbe, verjetnosti uspeha ter pričakovanih koristih in izidu predlaganega medicinskega posega oziroma predlaganega zdravljenja, o mogočih tveganjih, stranskih učinkih, negativnih posledicah in drugih neprijetnostih predlaganega medicinskega posega oziroma predlaganega zdravljenja, vključno s posledicami njegove opustitve, kot tudi o morebitnih drugih možnostih zdravljenja in postopkih in načinih zdravljenja, ki v Sloveniji niso dosegljivi ali niso pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Pacient ima pravico do sprotnega in podrobnega obveščanja o poteku zdravljenja ter po koncu medicinskega posega oziroma zdravljenja tudi pravico do obveščenosti o rezultatu zdravljenja. Pravico ima tudi sodelovati pri izbiri načina zdravljenja.

Tudi pacient, ki ni sposoben odločanja o sebi, ima pravico do obveščenosti, in sicer v skladu z njegovimi sposobnostmi razumevanja.

Izjemoma pa je pacientu dopustno zamolčati podatke o njegovem zdravju, in sicer če zdravnik glede na okoliščine oceni, da bi mu takšno obvestilo povzročilo resno zdravstveno škodo.

Mogoče je tudi, da zdravnik pacientu podatkov o njegovem zdravstvenem stanju ne sporoči, in sicer če pacient sam tako zahteva, vendar pa zdravnik ni dolžan ravnati po njegovih željah, če bi zaradi tega drugim grozila resna zdravstvena škoda. Tako razloge za zamolčanje zdravstvenih podatkov kot tudi samo zahtevo pacienta, da mu ne sporočijo podatkov o zdravstvenem stanju, je treba ločeno dokumentirati v zdravstveni dokumentaciji. Zamolčanje pa v nobenem primeru ni dopustno.

Odgovor na bralkino vprašanje je, če mož tako želi, je mogoče, da mu zdravnik podatkov o zdravstvenem stanju ne sporoči, a pod pogojem, da zaradi tega ne obstaja nevarnost, da bi drugim nastala resna zdravstvena škoda. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media