Na pokojninska vprašanja odgovarja Milena Paulini

Na pokojninska vprašanja odgovarja:
Milena Paulini

Dobro je vedeti | jan. '19

POGOJI ZA PRIDOBITEV VDOVSKE POKOJNINE

Bralka J. H. iz Prekmurja navaja, da njena teta živi v Srbiji, zato jo zanima, kdaj bo izpolnila pogoje za vdovsko pokojnino po možu, ki je umrl oktobra lani in je bil uživalec slovenske pokojnine. Do njegove smrti je že dopolnila starost 53 let.

Pravico do vdovske pokojnine lahko uveljavi vdova umrlega zavarovanca oziroma uživalca pravic, če je do njegove smrti dopolnila starost 58 let ali je bila do njegove smrti popolnoma nezmožna za delo ali je to postala v enem letu po njegovi smrti. Prav tako lahko uveljavi pravico do vdovske pokojnine tudi, če ji je po njegovi smrti ostal otrok ali več otrok, ki imajo pravico do družinske pokojnine po umrlem, vdova pa ima do njih dolžnost preživljanja. Če vdova do smrti zavarovanca ali uživalca pravic še ni dopolnila 58 let starosti, dopolnila pa je 53 let starosti, torej nastopila čakalno dobo, pridobi pravico do vdovske pokojnine, ko dopolni starost 58 let. Enaki pogoji starosti za pridobitev pravice do vdovske pokojnine veljajo tudi, če je vdovi ostal otrok ali več otrok, ki imajo pravico do družinske pokojnine.

Veljavni zakon v primerjavi s prejšnjim zakonom pogoje starosti za pridobitev pravice do vdovske pokojnine zvišuje za pet let, zato je uvedel postopen prehod, začenši z letom uveljavitve zakona. Od leta 2013 do leta 2021 postopoma zvišuje starostno mejo za pridobitev vdovske pokojnine po 6 mesecev na leto, in sicer s 53 let starosti na 58 let starosti, torej je letos ta starost že 56 let. Postopnemu zvišanju starosti za pridobitev pravice do vdovske pokojnine je prilagojena tudi starost, ki upravičencu omogoča nastop t. i. čakalne dobe, ki se v primerjavi s prejšnjim zakonom zvišuje z 48 let starosti na 53 let starosti in letos znaša 51 let. To pomeni, da bo bralkina teta, upoštevaje moževo smrt v lanskem letu, uveljavila vdovsko pokojnino, ko bo dopolnila starost 56 let.

IZPLAČEVANJE DODATKA ZA POMOČ IN POSTREŽBO

Bralka A. K. iz okolice Ljubljane navaja, da je že večkrat zasledila v reviji Vzajemnost določene članke kot tudi odgovore bralcem o dodatku za pomoč in postrežbo, pa ji kljub temu še ni povsem jasno, od kdaj se upokojencu ta dodatek lahko izplačuje. Že nekaj časa nazaj je imela priložnost seznanitve z dvema povsem različnima odločbama o priznani pravici do dodatka za pomoč in postrežbo. V enem primeru je soseda dobila dodatek za pomoč in postrežbo od dneva nastanka, druga znanka pa še za šest mesecev nazaj. 

Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju poleg kroga upravičencev in pogojev za pridobitev pravice do dodatka za pomoč in postrežbo določa tudi njegovo odmero in začetek izplačevanja. 

Zavarovancu pripada pravica do dodatka za pomoč in postrežbo od dne, ko je nastala potreba po pomoči in postrežbi drugega, in traja, dokler je podana takšna potreba. Dodatek se izplačuje od dneva nastanka potrebe, vendar največ od prvega dne naslednjega meseca po vložitvi zahteve, in še za šest mesecev nazaj. Izjema od navedenega splošnega pravila pa velja le za slepe osebe, ki so zdravstveno zavarovane po drugem zavarovancu ali upokojencu, in sicer se tem osebam začne izplačevati dodatek za pomoč in postrežbo šele od naslednjega dne po vložitvi zahteve. Poleg te izjeme je tudi za uživalce pravic, pridobljenih na podlagi zakona o pravicah iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja bivših vojaških zavarovancev, drugače urejen začetek izplačevanja dodatka za pomoč in postrežbo, saj se le-tem izplačuje dodatek za pomoč in postrežbo od prvega dne naslednjega meseca po dnevu, ko je nastala potreba po pomoči in postrežbi.

Glede na splošno pravilo upravičencu pripada izplačilo dodatka za pomoč in postrežbo od dneva ugotovljene potrebe po pomoči in postrežbi, če je bila ta ugotovljena po vložitvi zahteve. Če je potreba po pomoči in postrežbi nastala pred vložitvijo zahteve, vendar pa v okviru šestih mesecev, ki se šteje nazaj od prvega dne naslednjega meseca po vložitvi zahteve, se prav tako izplača od dneva nastanka. Če je bila zahteva vložena 16. oktobra, potreba po pomoči in postrežbi pa ugotovljena 11. julija, torej v okviru šestmesečnega obdobja (od 1. novembra nazaj šest mesecev je 1. maj), se upravičencu izplača od 11. julija 2018. Če bi potreba po pomoči in postrežbi v tem primeru nastala že 12. aprila 2018, pa se upravičencu dodatek za pomoč in postrežbo izplača le od 1. maja 2018.

  

TELEFONSKO SVETOVANJE

Pokličete jo lahko v četrtek, 17. januarja, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media