Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Dobro je vedeti | jan. '19

ZAPOSLITEV PRED UPOKOJITVIJO

Bralcu se je izteklo 25-mesečno denarno nadomestilo na zavodu za zaposlovanje. Star je 59 let in do upokojitve mu manjkata še dobri dve leti. Zanima ga, ali obstajajo finančne ugodnosti, če se zaposli.

Ravno za take primere, kot je bralčev, obstaja zelo privlačna finančna spodbuda na zavodu za zaposlovanje, imenovana Aktivni do upokojitve. Namen javnega povabila, ki je bilo objavljeno sredi lanskega aprila in bo trajalo do 30. junija 2020 oziroma do porabe sredstev, je vključitev 1.272 brezposelnih iz vse Slovenije s ciljem, da ohranijo zaposlitev vsaj do upokojitve.

V zaposlitev s pomočjo subvencije zavod vključuje brezposelne osebe, ki so vsaj en dan prijavljene v evidenci zavoda, ki jih nato delodajalcu predlaga za vključitev, ter so stare najmanj 58 let. Pri vključevanju imajo prednost osebe, ki prejemajo denarno nadomestilo za brezposelnost ali socialnovarstvene prejemke.

Delovno razmerje se sklene za nedoločen čas oziroma najmanj do izpolnitve pogojev za upokojitev. Če se oseba pred iztekom 24 mesecev subvencionirane zaposlitve predčasno ali starostno upokoji, je delodajalec upravičen do sorazmernega dela subvencije.

Kandidate je treba zaposliti za polni delovni čas 40 ur tedensko. Za krajši tedenski delovni čas, vendar ne krajši od 20 ur, se lahko zaposlijo invalidi v skladu z odločbo o invalidnosti.

Subvencija, ki je izplačana v dveh delih, in sicer po zaposlitvi in po izplačilu plače za 18. mesec zaposlitve, če seveda ne pride prej do upokojitve, znaša do 11.000 evrov za zaposlitev s polnim delovnim časom (40 ur na teden) oziroma sorazmerno manj za zaposlitev invalida, ki lahko v skladu z odločbo o invalidnosti opravlja delo le za krajši delovni čas, vendar ne krajši od 20 ur na teden.

Ponudbo na javno povabilo lahko predložijo delodajalci, ki so pravne ali fizične osebe, vsaj 12 mesecev vpisane v Poslovni register Slovenije, imajo vsaj enega zaposlenega v zadnjih treh mesecih ali so samozaposleni in vključeni v socialno zavarovanje iz naslova opravljanja dejavnosti in izpolnjujejo še nekatere druge pogoje iz 6. poglavja javnega povabila ter imajo poravnane vse obveznosti.

Poleg izpolnjevanja zgoraj navedenih pogojev morajo biti natančno – tako po vsebini kot kronološko – izpeljani tako postopek objave prostega delovnega mesta, postopek ponudbe za subvencionirano zaposlitev kot tudi postopek vključevanja kandidatov, zato se je najbolj smiselno pozanimati na enotah zavoda za zaposlovanje. Do subvencije je resda upravičen delodajalec, se pa na ta način bistveno poveča zaposljivost brezposelnih oseb.

SVETOVALNI TELEFON:

Pokličete ga lahko v sredo, 9. januarja, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media