Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec

Dobro je vedeti | jan. '19

RAZJEDA NA JEZIKU

Pri bralki z več sočasnimi obolenji se je po začetnih pekočih bolečinah v ustih pojavila boleča razjeda na jeziku, ki se kljub uporabi mazila proti glivicam in jemanju vitaminov skupine B ni zacelila. Čeprav usta večkrat na dan spira s prevretkom iz kamilic in žajblja, jo razjeda in jezik ob robovih še vedno tako bolita, da se ponoči zbuja. Ne upa si jesti trše hrane. Nevrolog je izključil možnost, da bi bila vzrok zdravila za epilepsijo. Ukinila je zdravila za zdravljenje rane na želodcu, ki jih je jemala približno tri leta. Še vedno pa mora uporabljati pršila za zdravljenje astme. Pregled pri specialistu za bolezni ušes, nosa in grla ima v maju prihodnje leto.

Na podlagi opisa težko sklepam, za kaj gre. Zato samo razmišljanje o mogočih vzrokih. Ni naključje, da pravimo, da je jezik ogledalo našega zdravja. Spremembe na jeziku so namreč lahko posledica najrazličnejših bolezni, virusnih, bakterijskih ali glivičnih vnetij, lahko so stranski učinki zdravil, poškodb ob kroničnem draženju jezika, redkeje gre za tumor. Gospa je navedla kar nekaj zdravil, ki lahko povzročajo razjede. Pršila za astmo lahko poškodujejo sluznico ali pa povzročijo vnetje. Izpiranje ust po uporabi pršil je zato nujno. Mazila, ki delujejo proti glivicam, niso učinkovala, tako da verjetno ne gre za glivično vnetje. Eden izmed mogočih stranskih učinkov pri dolgotrajni uporabi zdravil za zdravljenje ran na želodcu je tudi nastanek razjed na jeziku. Odločitev za ukinitev je nedvomno smiselna, čeprav je preveč želodčne kisline tudi pogost vzrok za razjede. Po triletnem jemanju zdravil je potrebna kontrola pri gastroenterologu.

Pekoče bolečine jezika in rane lahko nastanejo tudi zaradi suhe sluznice ust, pri pomanjkanju vitaminov, železa ali boleznih ščitnice. Prepričana sem, da so bile te možnosti izključene. Jemanje vitaminov, čeprav jih je gospa morda jemala nekoliko prekratek čas, ni obrodilo uspeha. Razjede na jeziku so lahko prisotne v sklopu nekaterih sistemskih revmatoloških bolezni, ki pa imajo še druge prepoznavne znake. Včasih vzroka za razjede ne odkrijemo. Lahko so posledica dolgotrajnega stresa.

Najbolj se bojimo raka, kar je razumljivo. Ta je pogostejši pri kroničnem kajenju, uživanju žganih pijač, stalnem draženju zob ali proteze in v povezavi z okužbami posebnih vrst virusov. Če se razjeda v ustih ne celi, spreminja ali veča, je nujno potreben pregled pri specialistu. Osebna zdravnica, ki pozna in spremlja spremembe, bo prav gotovo presodila, ali je datum pregleda, ki ga ima gospa, sprejemljiv. Dodatno mnenje bi lahko podal tudi zobozdravnik. Vsi ukrepi, ki jih gospa izvaja, so nedvomno ustrezni, velja pa poskusiti še z mazili, ki pospešijo celjenje in delujejo proti bolečinam. Treba pa je biti vztrajen.

SVETOVALNI TELEFON: 

Tatjana Erjavec odgovarja tudi po telefonu. Pokličite jo v ponedeljek, 7. januarja, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media