Na pokojninska vprašanja odgovarja Milena Paulini

Na pokojninska vprašanja odgovarja:
Milena Paulini

Dobro je vedeti | feb. '19

PRIŠTETA DOBA NA PODLAGI OSEBNIH OKOLIŠČIN

Bralka M. L. iz Ljubljane navaja, da je bil njen sin v tretjem letu starosti operiran zaradi rakavega tumorja. Kljub takratnemu težkemu zdravstvenemu stanju je sin uspešno zaključil šolanje in je zdaj redno zaposlen že od leta 1990 naprej. Zanima jo, ali drži, da se bo njen sin zaradi prebolele bolezni lahko prej starostno upokojil.

Po zakonu, veljavnem od 1. januarja 2013, se določenim kategorijam zavarovancev zaradi osebnih okoliščin k zavarovalni dobi, ki so jo prebili v delovnem razmerju ali drugem delu, na podlagi katerega so bili obvezno zavarovani, za pridobitev in odmero pravic prišteje ena četrtina dobe dejanskega zavarovanja (za eno leto dela znaša prišteta doba 3 mesece). Krog zavarovancev iz prejšnjega zakona – zavarovanci z najmanj 70-odstotno telesno okvaro, vojaški invalidi od I. do VII. skupine, civilni invalidi vojne od I. do VI. skupine, slepi, gluhi, oboleli za distrofijo in sorodnimi mišičnimi in nevromišičnimi boleznimi, paraplegijo, cerebralno in otroško paralizo, multiplo sklerozo – je bil razširjen z novo kategorijo zavarovancev, saj se prišteta doba na podlagi osebnih okoliščin upošteva tudi zavarovancem, ki so oboleli za rakom do 15. leta starosti. Poleg upoštevanja prištete dobe k skupni zavarovalni dobi se tem zavarovancem tudi zniža starostna meja za pridobitev pravice do starostne pokojnine za toliko mesecev, kolikor znaša prišteta doba.

Bralkinemu sinu, ki je obolel za rakom pred 15. letom starosti, se bo za pridobitev in odmero pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja, torej tudi za starostno pokojnino, upoštevala prišteta doba od njegovega vstopa v obvezno zavarovanje, torej že od leta 1990 naprej. Prav tako se mu bo znižala starostna meja za pridobitev pravice do starostne pokojnine za toliko mesecev, kolikor bo znašala prišteta doba. To pomeni, da bi se njen sin po zdaj veljavnem zakonu, ki zahteva za pridobitev pravice do starostne pokojnine starost 60 let in 40 let pokojninske dobe brez dokupa, lahko starostno upokojil pri starosti 52 let, če bi do takrat dopolnil tudi 32 let pokojninske dobe brez dokupa, saj bi imel 8 let prištete dobe, starost pa bi se mu tudi znižala za 8 let (32 let x 3 mesece = 96 mesecev oziroma 8 let).

IZPLAČILO 20 ODSTOTKOV STAROSTNE POKOJNINE

Bralcu A. Z. iz Krškega se zdi zelo krivično, da nima izplačila 20 odstotkov starostne pokojnine. Pogoje za starostno pokojnino je izpolnil že decembra lani, saj je dopolnil 40 let pokojninske dobe skupaj z dodano dobo iz poklicnega zavarovanja na delovnem mestu policista, pogoj starosti pa ima tudi že izpolnjen.

Zakon bralcu omogoča uveljavitev starostne pokojnine iz obveznega zavarovanja po veljavnem zakonu na način, da se k dejanski zavarovalni dobi iz obveznega zavarovanja prizna kot dodana doba poklicnega zavarovanja, in sicer ena četrtina obdobja vključenosti v obvezno dodatno zavarovanje po prejšnjem zakonu ali v poklicno zavarovanje po veljavnem zakonu, pod pogojem, da so bili tudi plačani prispevki. Bralec ima tako skupaj z zavarovalno dobo ter dodano dobo 40 let pokojninske dobe ob izpolnjenem pogoju starosti 60 let in bi lahko uveljavil starostno pokojnino iz obveznega zavarovanja, ne pa tudi 20-odstotnega izplačila starostne pokojnine.

Z uveljavitvijo novele zakona od 1. januarja 2016 naprej se zavarovancu, ki je obvezno vključen v obvezno zavarovanje s polnim delovnim oziroma zavarovalnim časom in izpolnjuje pogoje za pridobitev pravice do starostne ali predčasne pokojnine po veljavnem zakonu ali pogoje, določene v prehodnih določbah zakona za uveljavitev pravice do starostne pokojnine še po prejšnjem zakonu, od prvega dne naslednjega dne po vložitvi zahteve, če se za to odloči, mesečno izplačuje 20 odstotkov starostne ali predčasne pokojnine, do katere bi bil upravičen na dan njene uveljavitve.

Izrecna določba novele zakona pa določa, da zavarovanec, ki izpolnjuje pogoje za predčasno ali starostno pokojnino z dodano dobo poklicnega zavarovanja, ni upravičen do izplačila 20 odstotkov pokojnine, vse dokler ne izpolni zahtevanega pogoja pokojninske dobe za pridobitev pravice do starostne oziroma predčasne pokojnine brez dodane dobe poklicnega zavarovanja. Bralec bo zaradi tega upravičen do izplačila 20 odstotkov starostne pokojnine šele, ko bo izpolnil pogoj za starostno pokojnino po veljavnem zakonu, torej z dopolnitvijo 40 let pokojninske dobe brez dokupa (torej brez upoštevanja dodane dobe), ob izpolnjenem dodatnem pogoju obvezne vključitve v obvezno zavarovanje s polnim delovnim časom.

TELEFONSKO SVETOVANJE

Pokličete jo lahko v četrtek, 14. februarja, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media