Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Dobro je vedeti | feb. '19

OBRAZLOŽITEV ODPOVEDI POGODBE O ZAPOSLITVI

Bralec je prejel odpoved pogodbe o zaposlitvi zaradi poslovnih razlogov. V odpovedi sta pojasnjena tudi odpovedni rok in višina odpravnine. Ne razume pa, zakaj ga delodajalec kar dvakrat napotuje na zavod za zaposlovanje, in sicer za prijavo v evidenco iskalcev zaposlitve in še za uveljavljanje denarnega nadomestila.

Nikakor ne gre za napako, saj prijava v evidenco iskalcev zaposlitve ne pomeni hkrati tudi prijave za uveljavitev denarnega nadomestila. Gre za dve ločeni zadevi, ki izhajata iz dveh različnih zakonskih določb. Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) namreč v 3. odstavku 87. člena določa, da mora delodajalec ob odpovedi delavca pisno obvestiti o pravnem varstvu in pravicah iz naslova zavarovanja za primer brezposelnosti ter o obveznosti prijave v evidenco iskalcev zaposlitve. Če to spregleda, je lahko sankcioniran z visokimi globami.

Če delodajalec poda odpoved pogodbe o zaposlitvi zaradi poslovnega razloga ali razloga nesposobnosti in delavcu ne ponudi sklenitve nove pogodbe, je dolžan namreč delavca še posebej opozoriti, da se mora v treh delovnih dneh po prejemu odpovedi osebno ali po elektronski poti prijaviti na zavod za zaposlovanje v evidenco iskalcev zaposlitve, v nasprotnem bo prve tri mesece deležen 20 odstotkov nižjega denarnega nadomestila.

Če delodajalec delavcu ne ponudi sklenitve nove pogodbe o zaposlitvi, mora ob začetku teka odpovednega roka obvestiti zavod za zaposlovanje o odpovedi pogodbe o zaposlitvi delavcu.

Obvestilo lahko posreduje z uporabo spletne storitve (eDOR) na portalu za delodajalce. Le v takem primeru lahko delodajalec uveljavi nadomestilo stroškov bruto plače, ki jo delavcu izplača za dneve odsotnosti z dela zaradi iskanja nove zaposlitve. 

Odpovedni rok začne teči naslednji dan po vročitvi odpovedi. Z iztekom odpovednega roka preneha delovno razmerje. Če delavec želi uveljaviti denarno nadomestilo (to je namreč samo njegova pravica, ne pa tudi obveznost), se mora prijaviti na zavod za zaposlovanje najkasneje v 30 dneh po prenehanju delovnega razmerja.

Obrazložitev bralčeve odpovedi je povsem korektna, saj se je delodajalec v celoti držal zakona. Delavec ima resnično dolžnost dveh prijav: v treh dneh po prejemu odpovedi se mora prijaviti v evidenco iskalcev zaposlitve, nato pa v 30 dneh po prenehanju delovnega razmerja za uveljavljanje denarnega nadomestila.

SVETOVALNI TELEFON:

Pokličete ga lahko v sredo, 13. februarja, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media