DRUŽENJE FEBRUAR

Druženje | feb. '19

LJUBLJANA ŠTEPANJSKO NASELJE

Društvo upokojencev Štepanjsko naselje je na decembrskem občnem zboru proslavilo 40. obletnico obstoja in uspešnega delovanja. Poleg članic in članov so se občnega zbora udeležili tudi predstavniki Četrtne skupnosti Golovec, Mestne zveze Ljubljana (MZU), Območne zveze DU Ljubljana Moste-Polje ter predstavniki drugih društev, OŠ Božidarja Jakca in Vrtca Otona Župančiča. Ob tej priložnosti je predsednik MZU Ljubljana Marjan Sedmak društvu podelil jubilejno priznanje. Predsednik društva Štepanjsko naselje Franjo Filipović je vsem predstavnikom društev in organizacij podelil pisne zahvale, slavljence okroglih življenjskih obletnic pa so obdarili. Kulturno-zabavni program so s svojimi nastopi popestrili učenke in učenci OŠ Božidarja Jakca.
(Besedilo: Gostimir Dakič, fotografija: J. J.)                                                                                                          

PIRAN

Društvo upokojencev Piran vsako leto povabi na srečanje jubilantov svoje člane in članice, ki so v letu dopolnili 80, 85, 90 in več let. Na vabilo se je odzvalo 24 slavljencev v spremstvu sorodnikov in prijateljev. V krajšem kulturnem programu so nastopile Irena Dolinšek ter plesalke plesne skupine Metulj, za kasnejše prijetno vzdušje pa je skrbel harmonikar Marino. (Besedilo in fotografija: Z. T.)

 

PRVAČINA

Društvo upokojencev Prvačina je decembra lani organiziralo tradicionalno prednovoletno srečanje svojih članov. Prisotne so pozdravili predsednica Krajevne skupnosti Prvačina, predsednik PZDU severne Primorske in predsednik prijateljskega društva upokojencev iz Doberdoba. V kulturnem programu so nastopili plesalke plesne skupine Dolls, mlade trebušne plesalke kluba L'UNITI, humoristka v vlogi gasilca Pepija in člani društva s svojo poezijo. Članice in člani društva, ki v tem letu praznujejo okrogle življenjske obletnice, so prejeli priložnostna darila. (Besedilo: Janko Krušič, fotografija: Ljubo Humar)

ROGAŠKA SLATINA

Društvo upokojencev Rogaška Slatina ima kar 127 članov starejših od 80 let in 22 starejših od 90 let. V času božično-novoletnih praznikov so jih prostovoljci društva skupaj s predsednikom Ivanom Markovinovičem obiskali na njihovih domovih ter v Pegazovem domu v Rogaški Slatini in domu starejših v Šmarju pri Jelšah. Zaželeli so jim veliko zdravja in jih obdarili z majhnimi darili.

(Besedilo in fotografija: Milenka Blažević)

GABRJE

V Društvu upokojencev Gabrje so tik pred novim letom pripravili  predčasno silvestrovanje članov. Med udeleženci sta bila tudi 91-letna Anica in 87-letni Miha Rukše, ki sta v društvu najstarejši zakonski par. Zabavala sta se do zgodnjih jutranjih ur in tudi zaplesala. (Besedilo: Cvetka Erjavec, fotografija: Janez Franko)

 

VELENJE

Društvo upokojencev Velenje je staro več kot 70 let in ima približno 1500 članov. Razdeljeno je v osem pododborov. Pododbor Desni breg trikrat na leto, in sicer ob dnevu žena, za martinovo in novo leto, obišče oskrbovance velenjskega doma za varstvo odraslih. Ob zadnjem obisku so jim zaigrali člani društva, združeni v skupino Starovaški veseljaki. (Besedilo in fotografija: Jožef Korošec)

  

SEMIČ

Pevci in pevke MePZ semiškega društva upokojencev so pod vodstvom Ani Jankovič Šober pred božično-novoletnimi prazniki nastopili v Domu starejših občanov Metlika. Zapeli so nekaj pesmi, Marjan Novak je stanovalce razveselil s harmoniko, Albina Sonja Štraus pa z recitacijo svoje pesmi. (Besedilo in fotografija: A. S. Š.)

 

GRAD

Članice Društva upokojencev Grad so skupaj z županjo Cvetko Ficko in sodelavko Mihaelo Žökš obiskale občane in občanke, ki jesen življenja preživljajo v Domu starejših Kuzma in Domu starejših Rakičan. Ti so bili obiska nadvse veseli. (Besedilo in fotografija: J. Ž.)

 

DOLENJSKE TOPLICE

Mariji Tomažin, članici Društva upokojencev Dolenjske Toplice, se je uresničila dolgoletna želja, da so ob pomoči društva in nekaterih donatorjev njene pesmi izšle v knjigi z naslovom Moje pesmi – moje življenje. Micka, kakor jo kličejo domačini in prijatelji, piše pesmi o različnih temah: o domačih krajih, vnukih, živalih, naravi, šegah, navadah, življenju upokojencev in še čem. Vedno je pripravljena zapeti ali recitirati katero od svojih pesmi in tako popestriti program prireditev. (Besedilo: Milica Lukšič, fotografija: Jože Lukšič)

KROG-SATAHOVCI

Člani Društva upokojencev Krog-Satahovci, ki so silno ponosni na svojo 109-letno članico Matildo Serec, so na povabilo predsednika države Boruta Pahorja obiskali predsedniško palačo v Ljubljani. Predsednik društva Branko Gomboši je Pahorju predstavil društvo in mu podaril košaro prekmurskih dobrot. Irena Gomboši, hčerka Matilde Serec, pa je predsedniku države podarila šopek rož iz krep papirja, ki ga je pred leti naredila njena mama. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

 

SLOVENSKE KONJICE

Ob 10. obletnici delovanja so članice Društva upokojencev Slovenske Konjice, ki se ukvarjajo s klekljanjem, pripravile razstavo svojih umetnin. Predstavilo se je šest klekljaric: Zvonka Krajnc, Zofija Voler, Nada Marinšek, Erika Golčer, Danica Kavc in Nadja Buh.

Odprtje razstave so s pesmijo popestrile pevke društvenega ženskega pevskega zbora z zborovodkinjo Ireno Golob. Pevke so na štefanovo v cerkvi sv. Jurija v Slovenskih Konjicah pripravile tradicionalni božični koncert. V goste so povabile še Moški pevski zbor Adolfa Tavčarja z umetniškim vodjem Samom Jezovškom in vokalno skupino slovenskokonjiškega vrtca. 
(Besedilo in fotografija: Milena B. Poklič)

KANAL

Sekcija za ročna dela Društva upokojencev Kanal, ki jo od vsega začetka vodi Sonja Stanič, šteje 14 članic. Njihovo tedensko druženje ima tudi dober namen – lani so pletle šale, kape in nogavice za novogoriške brezdomce. V dogovoru s predstavnico Unicefa Majo Mikuž in šiviljo Anko Lokar pa že več let sodelujejo pri projektu izdelave punčk iz cunj, s katerim Unicef zbira sredstva za cepljenje otrok v državah v razvoju. Lani so naredile 14 punčk (do zdaj pa že več kot 150), ki so bile skupaj s punčkami, ki so jih poslale tudi prostovoljke iz drugih krajev, razstavljene v preddverju parlamenta in na ljubljanskem gradu. Razstavi so si na povabilo Unicefa ogledale tudi Kanalke. (Besedilo in fotografija: S. S.)

 

HRASTNIK

Udeleženci prvega medgeneracijskega srečanja v programu Starejši za starejše občine Hrastnik so se preizkusili v igrah s kartami ter miselnih in razvedrilnih igrah. Ker so se imeli zelo dobro, vabijo še druge, da se jim pridružijo vsak četrtek od 9. do 11. ure v prostorih Mladinskega centra Hrastnik. (Besedilo in fotografija: Jerica Laznik) 

 

MARIBOR

V mariborski dvorani Tabor so se decembra na turnirju namiznega tenisa pomerili člani Društva invalidov Maribor (DIM) in člani Medobčinske zveze društev upokojencev in invalidov Velenje. To je bilo njihovo že 27. srečanje, od leta 2004 se namreč srečujejo dvakrat na leto. Turnir je potekal med osmimi štiričlanskimi ekipami, z visokim rezultatom so zmagali domačini. Med posamezniki so najboljša mesta prav tako osvojili Mariborčani. (Besedilo in fotografija: Hinko Jerčič)

 

SVETI TOMAŽ

Lansko jesen so člani Društva upokojencev Sveti Tomaž prišli na idejo, da bi pletli košare s posebno vrbo »pintovcem«. Sodelovalo je kar 27 članov društva. Družina Matjašič jim je dovolila porezati vrbe. Spravili so jih pri družini Janžekovič, kjer so imeli sredi novembra prvo delavnico pletenja pod mentorstvom domačina Mirka Lovreca, ki poučuje na ptujski biotehniški šoli. Po desetem srečanju v januarju so imeli »lükif« z dobro hrano in pijačo. Ugotovili so, da je bilo druženje prijetno in tudi koristno. (Besedilo: Jožica Rakuša)

 

PRAZNOVALI SO

Veronika Rojht iz Trčove, ki spada v Krajevno skupnost Malečnik pri Mariboru, je 13. januarja praznovala 100. rojstni dan. Na njenem domu so jo obiskali sodelavci Karitasa, župnik Jožef ji je celo zaigral na harmoniko. Skupaj so obujali spomine tudi na čas, ko kot odlična učenka ni mogla nadaljevati šolanja, ker doma ni bilo denarja ...

Justina Lahajnar, članica Društva upokojencev Kanal, je pri 95 letih še vedno vitalna gospa, ki si sama kuha in opravlja vsa druga dela. Med vojno je bila kurirka, tik pred koncem vojne so jo po izdaji zaprli. Z možem sta zgradila hišo na Čargovi, imela sta sina, danes ji družbo delata vnuka.

Januarja je praznovala 90 let Tončka Bombač z Rakeka. Kljub spoštljivim letom je še vedno aktivna in čila. Ob različnih praznovanjih v širši družini vedno poskrbi, da se na mizi znajdeta njena orehova potica ali pa vsaj kuhani orehovi štruklji. Ob jubileju so ji zaželeli še obilo zdravja tudi predstavniki Društva upokojencev Rakek in območne organizacije rdečega križa.

Marija Kozole (Kaminova Mici) z Velike Loke je decembra lani praznovala 90 let življenja. Po vojni je morala s trebuhom za kruhom v Ljubljano, kasneje pa sta si z možem dom postavila v domačem kraju in ustvarila družino z dvema hčerkama in sinom. Marija je vesele narave in še vedno rada zapoje.

Amalija Zimic iz Ročinja je praznovala 90. rojstni dan. Med vojno je bila kurirka, po vojni je kot brigadirka sodelovala pri gradnji ceste Zagreb–Beograd. Z možem sta se ukvarjala s kmetijstvom, pozneje sta vojašnico v Ročinju preuredila v gostilno. Imela sta tri otroke, zdaj se veseli obiskov petih vnukov in petih pravnukov.

V Ročinju imajo še enega jubilanta, in sicer devetdesetletnika Franca Raholina. Tudi on je bil kurir in po vojni brigadir, udeležil se je gradnje ceste Celje–Šempeter. Z ženo sta imela štiri sinove, danes pa mu družbo dela osem vnukov. Franc še vedno vozi avto, kuha in pospravlja, rad se druži s prijatelji.

 

ČESTITAMO NAROČNIKOM

Marija in Mirko Kolenko iz Dokležovja, člana Društva upokojencev Beltinci, sta praznovala 50. obletnico poroke. Mirko je med domačini poznan po tem, da hitro priskoči na pomoč vsakomur, ki jo potrebuje,  nekoč je rad lovil ribe v Muri. Žena Marija je bila zaposlena v tekstilni tovarni Mura kot šivilja. Doma pa je skrbela za dom, ki je bil vedno v cvetju. Zlatoporočenca imata dva otroka, v teh letih se je družina povečala še za tri vnuke in dva pravnuka. V družino Kolenko že več kot 20 let prihaja Vzajemnost, ki jo zlatoporočenca z veseljem prelistata.

Srečanje upokojenih krkašev

V Krki so kot vsako leto do zdaj pripravili srečanje upokojenih sodelavcev. Tudi tokrat so zanje organizirali avtobusne prevoze na prireditev in domov. Od 2037 upokojencev se jih je zbrala dobra polovica, med njimi je bilo 86 sodelavk in sodelavcev, ki so se upokojili lani. Predsednik uprave in generalni direktor Krke Jože Colarič je v nagovoru poudaril, da so s svojim delom, znanjem, izkušnjami in zavzetostjo pomembno prispevali k rasti podjetja. Razveselil jih je z novico, da bo tudi letos vsak upokojeni krkaš v zahvalo za preteklo delo prejel tradicionalno novoletno nagrado v višini 150 evrov.

Krka daje članom društva na voljo društvene prostore in jim tudi sicer pomaga.  Svojim upokojencem omogočajo ugodnejše letovanje v počitniških zmogljivostih na morju, v hribih in Termah Krka ter udeležbo na rekreaciji, korektivni gimnastiki in drugih športnih dejavnostih, ki jih organizira Trim klub Krka. Prejemajo tudi revijo Utrip, v kateri imajo celo svojo rubriko.  
(Besedilo in fotografija: T. S. K.)

 

Z upokojenci prepeva že 18 let

Izolčanko Marjetko Popovski poznajo ljubitelji ljudskih pesmi doma in v tujini, saj je s svojo kitaro na povabila rojakov obiskala številna slovenska društva po Evropi, gostovala je celo v Avstraliji. Zelo dobro pa jo poznajo gostje izolskega hotela Delfin, saj tam prepeva neprekinjeno že 18 let. 

Pevski večeri so zelo priljubljeni, pred dvema letoma pa so zaživela tudi tedenska srečanja Prebujanje s pesmijo, ki so jih gostje prav tako odlično sprejeli. Pravi, da takrat, ko je prvič stopila na oder hotela, ni niti slutila, da bo tako dolgo nastopala. Sprva sta z njo nastopali skupini Val morja in Marinaio bend, to so bili pevci in godci iz Doma upokojencev Izola, kjer je bila 27 let zaposlena kot fizioterapevtka. Zadnja leta pa nastopa le v družbi svoje kitare, pri prepevanju pa se ji običajno že pri prvi pesmi pridružijo gostje. Obletnico je praznovala 13. decembra 2018, ko je zapela udeležencem rokodelskih delavnic. (Besedilo in fotografija: P. M.)

 

Vse za zdravje

Skupina udeleženk Šole zdravja iz Ajdovščine vadi vsak dan pred domom krajanov. Držijo se navodil dr. Nikolaya Grishina, utemeljitelja te šole, ruskega nevrologa in manualnega terapevta, da zdravju zelo koristi vsakdanja tridesetminutna telovadba ob zgodnjih jutranjih urah. Po metodi 1000 gibov razgibajo vsak del telesa, tako pripomorejo k boljši telesni gibljivosti, ravnotežju in izboljšajo držo telesa. (Besedilo: Vida Durn, fotografija: Pia Zavrtanik)

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media