Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec

Dobro je vedeti | feb. '19

BOLEČINE PRI URINIRANJU

78-letni bralec ima neprijetne pekoče in srbeče bolečine po vsakem uriniranju. Koža na spolovilu je svetlo rdeče barve, včasih razpoka do rahle krvavitve. Krema Canesten je ublažila bolečine, a jih ni odpravila. Po tednu dni jemanja tablet Ciprinol so bolečine izginile, vendar so se ponovno pojavile štiri dni po prenehanju zdravljenja. Posebno pozornost posveča higieni. Prejema zdravila za uravnavanje krvnega tlaka.

Moram priznati, da imam s tovrstnimi obolenji malo izkušenj. Kljub temu bom poskušala opozoriti na dejstva, ki jih pri iskanju vzrokov včasih zanemarimo.

Najpogostejši vzrok za težave (vnetje kožice, ki obdaja zunanji del moškega spolnega uda – prepucij), ki jih navaja bralec, so glivične in/ali bakterijske, lahko tudi virusne okužbe. Vzroki so lahko tudi drugi, ne vnetni. Povezani so z nekaterimi sistemskimi boleznimi, alergijami, kemičnim draženjem ali lokalnimi obolenji kože. Zaradi samo prehodnega in kratkotrajno ugodenega učinka tako pri uporabi mazila Canesten kot pri protimikrobnem zdravljenju sklepam, da osnovni vzrok le ni bakterijsko ali glivično vnetje. Prepričana sem, da gospod dosledno (morda celo preveč agresivno) skrbi za osebno higieno. Pri uporabi mila naj bo pozoren na to, da je le-to namenjeno izključno intimni negi, torej takšno, ki vsebuje mlečno kislino, ne suši in ne draži sluznice in/ali kože. Po umivanju je po izkušnjah nekaterih učinkovita zaščita z mandljevim ali olivnim oljem. Lahko da sta vzrok za težave samo suha, dražena sluznica in koža (normalna posledica staranja), na kateri nastanejo minimalne razpoke, ki so seveda boleče pri izpostavljenosti urinu.

Bralec ni natančno opisal, ali je rdečina prisotna samo na robu prepucija in je enakomerna ali je morda le na posameznih mestih celotne kožice in omejena. Glede na to, da nima zdravstvenih težav, ne bom naštevala različnih bolezni (najpogostejša sočasna sladkorna bolezen), ki so lahko vzročno povezane z vnetjem prepucija. Omenim naj samo kožno spremembo (lichen planus), ki je sicer zelo redko prisotna samo na enem mestu, vendar bi po opisu z majhno verjetnostjo lahko bila. Omenjam jo, ker je lahko povezana z jemanjem nekaterih pogosto uporabljenih zdravil proti visokemu krvnemu tlaku.

Predlagam pregled pri dermatologu, ki bo s svojimi izkušnjami prav gotovo lahko pomagal.

SVETOVALNI TELEFON: 

Tatjana Erjavec odgovarja tudi po telefonu. Pokličite jo v ponedeljek, 11. februarja, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media