OD VSEPOVSOD

feb. '19

Bodite pametnejši od pametnih naprav

Na Andragoškem centru Slovenije so posneli 161 videoposnetkov, s katerimi se lahko naučite uporabljati pametni telefon in računalnik ter digitalno ustvarjati in programirati. Kratki filmčki so pripravljeni po konceptu t. i. mikroučenja (angl. microlearning), kar pomeni, da je vsebina razdeljena na posamezne enote. Začenjajo se z uvodno razlago, ki ji sledi praktični prikaz uporabe.

Videoposnetki za uporabo pametnega telefona opisujejo vsebine od nastavitev telefona, klicanja ter pošiljanja kratkih sporočil in e-pošte do uporabe kamere in poslušanja glasbe … Med drugim se boste naučili, kako poteka mobilno plačevanje parkirnine. Z videoposnetki, ki jih je kar 70, se boste naučili oblikovanja besedil, brskanja po spletu, komuniciranja po e-pošti, obdelovanja fotografij, poslušanja glasbe … Tisti, ki jih zanima programiranje z uporabo grafičnega vmesnika za programiranje Scratch, pa bodo usvojili znanje risanja z »želvjo grafiko«, delo s spremenljivkami, koordinatami, vejišči ter druge vsebine.

Videoposnetki so umeščeni na kanal YouTube, najdete jih na portalu Središča za samostojno učenje (SSU) na naslovu: https://portalssu.acs.si/ssu/, na levi strani pod zavihkom »video vodiči«.

Hitri kredit – dodatno tveganje

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) opozarjajo, da je pred najemom hitrega potrošniškega kredita nujen premislek. Pri hitrem kreditu (ki pa je lahko vreden do 30.000 evrov) je odobritev bistveno hitrejša, potrebne je manj dokumentacije, vendar so pogosto tudi kreditni standardni nižji. Če potrošnik obrokov ne bo redno odplačeval, lahko banka odstopi od pogodbe in zahteva vračilo celotnega neodplačanega dolga ali pa brez njegove privolitve dolg proda nekomu drugemu. Podjetja, ki odkupujejo dolgove, so pri izterjavi praviloma veliko agresivnejša od bank. Svarijo tudi pred zadolževanjem pri neznanih fizičnih osebah.

Potrošnikom svetujejo, da si postavijo finančne cilje in jih časovno razporedijo v prihodnost, pri kreditih daljših ročnosti pa naj se izogibajo spremenljivi obrestni meri, vezani na euribor, ki bo verjetno sčasoma rasel, s čimer bodo rasli tudi obroki. ZPS po Sloveniji organizira brezplačne delavnice o potrošniških kreditih. Več informacij najdete na spletni strani https://vemvec.si/.

Za prihodnje pletarje

Za vse, ki se želijo naučiti plesti košare ali opletati steklenice, v Škofji Loki prirejajo Rokodelski tečaj pletarstva. Mojster pletar Janez Krišelj, imetnik certifikata Rokodelstvo Art & Craft Slovenije, bo z udeleženci delil znanje o pripravi materiala, izdelavi leskovih viter in osnov za pletarske izdelke in povedal še marsikaj zanimivega o pletarski tradiciji na naših tleh.

Tečaj bo potekal ob petkih, in sicer 15. in 22. februarja ter 1. in 8. marca, od 17. do 20. ure v Rokodelskem centru DUO Škofja Loka na Mestnem trgu 34. Prijave na tečaj, ki znaša 70 evrov, so obvezne, več informacij dobite na tel. št.: 04 511 24 60, po e-pošti: rokodelskicenter@visitskofjaloka.si ali na spletni strani: www.facebook.com/cduo.skofjaloka.

Prikupni in praktični izdelki

Na Mačkovi 1 v Ljubljani je simpatična trgovina Skrbovin’ca, kjer so na prodaj izdelki oseb s posebnimi potrebami iz štirih ljubljanskih varstveno-delovnih centrov: Zveze Sonček, VDC Tončke Hočevar, Želve in DZC Janeza Levca. Odprta je od ponedeljka do sobote od 10. do 20. ure, na prodaj pa so številne prisrčne reči: od spominkov, nakita, drobnih darilc do okrasnih in uporabnih izdelkov. Poleg delujeta tudi Info točka 65+, kjer lahko starejši in gibalno ovirani dobijo nasvet ali informacijo, ki jo potrebujejo, in pa Varna točka, namenjena osebam v stiski. Fotografija: MOL Ljubljana

Podpora žalujočim

Kdor je pred kratkim izgubil bližnjega in je v stiski, lahko najde pomoč pri Slovenskem društvu hospic. Žalujočim so na voljo osebni svetovalni pogovori, telefonsko svetovanje, srečanja v strokovno vodenih skupinah za podporo žalujočim, predavanja in delavnice. Vsako prvo sredo v mesecu v prostorih društva na Gosposvetski 9 v Ljubljani potekajo med 18. do 20. uro tematska srečanja pod naslovom Pot srca. Skupina lahko sprejme do 10 oseb, zato se je treba predhodno prijaviti. V nekaterih krajih (Kopru, Celju, Novi Gorici, Ljubljani) delujejo klubi za žalujoče kot neformalna druženja.

Žalovanje ni bolezen, pomaga nam, da izgubo bližnjega začenjamo sprejemati, pravijo v Slovenskem društvu hospic. Več informacij dobite na telefonski številki 051 418 446, na spletni strani http://www.hospic.si pa več koristnih informacij in tudi telefonske številke ter e-naslove območnih odborov.

Kurenti, čarovnice, Butalci …

S kurentovim skokom v Budini pri Ptuju se je 2. februarja opolnoči uradno začelo 59. kurentovanje, ena izmed najbolj znanih in največjih pustnih prireditev pri nas. Najbolj vesel bo čas od sobote, 23. februarja, ko se bodo po ptujskih ulicah in trgih v etno povorki sprehodili številni domači pustni liki ter etnografske maske, do torka, 5. marca, ko bodo v nadvse žalostnem vzdušju pusta pokopali. V teh dneh se bodo na Ptuju in v okoliških krajih zvrstili številni dogodki: povorke pustnih mask, predstavitve etnografskih likov, slikarki ekstempore, tradicionalna Obarijada, koncerti in plesi v maskah ter mnogi drugi dogodki. Vrhunec kurentovanja je vsako leto Mednarodna karnevalska povorka. V nedeljo, 3. marca, od 13. ure naprej bo zahrumelo od stotin zvoncev kurentov ter številnih karnevalskih skupin in posameznih mask. Našteli smo samo nekatere dogodke, več informacij najdete na spletni strani: http://www.kurentovanje.net/program.

Na pustni konec tedna se bodo po številnih krajih zvrstili povorke maškar in pustna rajanja. Nekaj sobotnih prireditev: v Kranju so karneval uličnih norčavosti poimenovali kar po Prešernu, v Ljubljani bo maske po ulicah popeljal prijazni zmaj, v Litiji bodo karnevalske skupine spet predstavile aktualno dogajanje po svoje. V nedeljo se bodo na Bledu maškare sprehodile ob jezeru, na Viru pri Domžalah pa se bodo peljale na pisanih vozovih. Medse pa vabi tudi Butalska družina iz Cerknice. In sicer na Veliki pustni karneval, ki bo 3. marca točno okoli 12:32, ko bo na ulice Butal prišlo »vse kar leze in kar gre«. Podrobneje: https://pust.si/program-pustnih-prireditev-2019/

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media