Peter Svetina, novi varuh človekovih pravic

feb. '19

Peti varuh človekovih pravic bo specialni pedagog Peter Svetina, ki je prejel do zdaj najvišjo podporo poslancev državnega zbora (89 glasov). Delo bo prevzel 23. februarja, ko se sedanji varuhinji Vlasti Nussdorfer izteče šestletni mandat.

Peter Svetina (rojen leta 1965) je specialni pedagog in socialni podjetnik, ki vse svoje poklicno življenje deluje na področju dela z osebami s posebnimi potrebami in socialne ekonomije. Kot je zapisano na spletni strani Grunta, zavoda za socialno podjetništvo na podeželju v Komendi, ki ga je pomagal soustanoviti in ga tudi vodi, je njegovo poklicno življenje oblikovala predvsem osebna izkušnja sorojenca in potem še starša otroka s posebnimi potrebami. Je soavtor priročnikov za delo z osebami s posebnimi potrebami in prilagajanju okolja tem ljudem.

Večino svoje poklicne poti je namenil usposabljanju in zaposlovanju težje zaposljivih oseb, saj verjame, da je vsak človek sposoben delati po svojih zmožnostih.

V preteklosti je nekaj let deloval pri organizaciji Lebenshilfe na avstrijskem Koroškem in se kot vzgojitelj zaposlil v Slovenskem šolskem društvu Celovec, kjer se je seznanil s problematiko manjšinskih vprašanj. Kasneje je delal v Varstveno-delovnem centru INCE v Mengšu (kot namestnik direktorja in direktor), bil je tudi predsednik Skupnosti varstveno-delovnih centrov Slovenije. S slovenskim združenjem za duševno zdravje Šent je sodeloval pri ustanovitvi zaposlitvenega centra Karso v Pivki, kjer je bil nekaj let direktor.

Kot je povedal v javni predstavitvi, svojo vlogo varuha človekovih pravic vidi kot proaktivno, da opozarja, da je glasen, ob tem pa argumentiran in vedno odprt za nasprotne predloge, mnenja in kritike.

Do zdaj so funkcijo varuha človekovih pravic (ombudsmana) opravljali Ivan Bizjak, Matjaž Hanžek, Zdenka Čebašek Travnik in Vlasta Nussdorfer. A. Ž. 

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media