Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Dobro je vedeti | mar. '19

BOLNIŠKI DOPUST IN DENARNO NADOMESTILO

Bralec je zaposlen za določen čas 12 mesecev in delodajalec mu ne namerava podaljšati zaposlitve. Že slab mesec je na bolniškem dopustu in po vsej verjetnosti bo tudi še po izteku pogodbe. Zanima ga, ali mu delovno razmerje lahko preneha, čeprav bo na bolniškem dopustu, in ali lahko po izteku pogodbe uveljavlja denarno nadomestilo na zavodu za zaposlovanje ter bolniško nadomestilo na zavodu za zdravstveno zavarovanje.

Za pravilni odgovor je treba pogledati v različne zakone, in sicer v zakon o delovnih razmerjih, (ZDR-1), zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ) kot tudi v zakon o urejanju trga dela (ZUTD). Obstoj bolniškega staleža ob izteku pogodbe o zaposlitvi za določen čas dejansko ne predstavlja nikakršne ovire za prenehanje delovnega razmerja, in to ne glede na razlog bolniškega dopusta. Delodajalec namreč tudi v takem primeru delavca lahko odjavi iz zavarovanja v nadaljnjih osmih dneh, kot to velja tudi za druge načine prenehanja delovnega razmerja. Bralec ni pojasnil, kaj je razlog za bolniško odsotnost, je pa to zelo pomembno pri iskanju pravega odgovora, saj vpliva na to, koliko časa bo prejemal nadomestilo plače od zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS). Iz določbe 34. člena ZZVZZ namreč izhaja, da zavarovancu, ki mu je med trajanjem zadržanosti od dela prenehalo delovno razmerje, pripada nadomestilo še za največ 30 dni začasne nezmožnosti za delo po prenehanju delovnega razmerja. Če je zadržanost od dela posledica poškodbe pri delu ali poklicne bolezni, pa pripada zavarovancu nadomestilo plače, vse dokler ni spet zmožen za delo. Bralec naj po izteku pogodbe najprej uveljavlja nadomestilo plače na ZZZS. V ta namen njegov osebni zdravnik poda predlog imenovanemu zdravniku ZZZS.

Na zavodu za zaposlovanje se v evidenco brezposelnih oseb bralec sicer lahko prijavi že naslednji dan po prenehanju delovnega razmerja, toda obveznosti brezposelne osebe mu v času bolniškega dopusta mirujejo, prav tako v tem času ni upravičen do denarnega nadomestila, kajti eden izmed pogojev za uveljavitev nadomestila je, da mora biti brezposelna oseba zmožna za delo.

Pravico do denarnega nadomestila bo tako lahko uveljavil z naslednjim dnem po prenehanju bolniškega nadomestila oziroma najkasneje v 30 dneh po prenehanju.

SVETOVALNI TELEFON:

Pokličete ga lahko v sredo, 13. marca, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media