OD VSEPOVSOD

mar. '19

Večgeneracijski centri vabijo

Februarja sta minili dve leti, odkar sta Slovenska filantropija in ZPM Ljubljana Moste-Polje na petih lokacijah v osrednji Sloveniji vzpostavili Večgeneracijski center Skupna točka. Dva sta v Ljubljani: v Mostah in na Viču, drugi pa na Vrhniki, v Grosupljem ter Logatcu v sklopu Hiše sadežev družbe. Centre je do zdaj obiskalo že skoraj 8.500 ljudi. Zaposleni in prostovoljci pripravljajo pester program, ki je namenjen različnim starostnim skupinam, vsebine pa prilagajajo potrebam in željam uporabnikov: telovadba in joga za starejše, kuharske delavnice, delavnice ročnih del, pogovorne skupine, neformalno druženje za starostnike in otroke ter mladostnike, delavnice za zdrav način življenja … Izvajajo tudi učno pomoč za šolarje, brezplačne tečaje slovenščine ter podporne skupine za iskalce zaposlitve in druge ranljive skupine. Pri tem sodelujejo z zunanjimi strokovnjaki, vrtci, osnovnimi in srednjimi šolami, zdravstvenimi domovi, lokalnimi društvi ipd. Centri so odprti vsak delovni dan (v Logatcu ob torkih, sredah in petkih) večinoma že od 9. ure naprej. Več informacij dobite na tel. št.: 01 544 30 43 (ZPM Moste) in na spletni strani: https://prijateljimladine.wixsite.com/zpmmoste/vecgeneracijski-center-skupna-tocka.

Želite izvedeti več o kitajski kulturi?

Konfucijev inštitut vabi na serijo dogodkov pod naslovom Kitajska čajanka: Vpogledi v tradicionalno kitajsko kulturo. S kitajsko profesorico Wang Qian in študentko sinologije Hano Belladonno Meško boste vsak četrtek dopoldne uživali v preizkušanju tradicionalnega kitajskega čaja, se veliko naučili o tradicionalni kitajski medicini, blagodejnosti kitajske vadbe tai ji quan in se ne nazadnje preizkusili tudi v osnovah tradicionalne kitajske kaligrafije, pisanju kitajskih pismenk s čopičem in tušem, ki je bojda med drugim eno najmočnejših preventivnih sredstev proti Alzheimerjevi bolezni. Srečanja potekajo vsak četrtek od 10.00 do 11.30, in sicer od 7. marca do 11. aprila 2019, v Konfucijevi učilnici (atrij) na ljubljanski ekonomski fakulteti, Kardeljeva ploščad 17. Dogodki so brezplačni in potekajo v angleškem jeziku. Prijave na uvodno srečanje zbirajo na e-naslovu: ciljubljana@ef.uni-lj.si.

V tednu možganov o bolečini

Kaj je bolečina? Zakaj me boli? Kako jo ustavim? Proučevanju fenomena bolečine, ki ni vezana samo na fizični dražljaj, ampak je njen izvor lahko psihološki, sociološki ali preplet vseh, bo namenjen letošnji Teden možganov. Poimenovali so ga Na pragu bolečine. Od 11. do 15. marca 2019 SiNAPSA, Slovensko društvo za nevroznanost, s pomočjo drugih organizacij organizira predavanja strokovnjakov z različnih znanstvenih področij, delavnice za otroke in odrasle, oglede filmov in okroglo mizo. Pester program bo zlasti 13. marca, ko praznujemo slovenski dan možganov. Največ dogodkov bo v Ljubljani (na fakulteti za matematiko in fiziko ali v atriju SAZU) in Mariboru (medicinska fakulteta, Vetrinjski dvor ...). Predavanja in delavnice bodo še v Idriji, Kopru, Novem mestu, Mirnu in Tolminu. Vstop na vse dogodke je prost. Več informacij najdete na: https://www.sinapsa.org/TM. Priporočamo tudi obisk spletne strani: www.zamozgane.si.

Ko pride muzej k vam

Da bi spoznali zaklade naše dediščine tudi tisti, ki se zaradi osebnih razlogov težko odločijo za obisk kulturnih ustanov, so v Narodnem muzeju Slovenije pripravili program Muzej za starejše: Mi k vam, vi k nam. Namenjen je stanovalcem domov starejših občanov ter obiskovalcem dnevnih centrov aktivnosti za starejše, univerze za tretje življenjsko obdobje, medgeneracijskih centrov, članom društev upokojencev. Muzejska vodnica jih obišče na dogovorjeni lokaciji in jim predstavi nekatere predmete in zanimive zgodbe. V drugem delu programa pa udeleženci obiščejo Narodni muzej Slovenije in spoznajo deset znamenitih muzejskih predmetov (deblak, situlo z Vač, zlate našivke z Bleda, ki so najstarejši zlati predmeti, najdeni pri nas …). Muzej lahko obiščejo tudi osebe na invalidskih vozičkih, saj imajo dvigalo, drugi obiskovalci pa lahko med ogledom sedijo. Informacije: vsak delovnik med 9. in 14. uro na telefonski številki: 01 241 44 08.

Ob petkih jemo v Odprti kuhni

Sedma sezona vedno bolj priljubljene kulinarične prireditve Odprta kuhna se bo začela 22. marca na Pogačarjevem trgu v Ljubljani. Na približno petdesetih stojnicah bodo vsak sončni petek kuharski mojstri pripravljali jedi iz najrazličnejših kuhinj sveta. Občasno bo Odprta kuhinja gostovala še v petih krajih: v Celju, Kopru, Novi Gorici in na Ptuju ter prvič še v Novem mestu. 

Na prostem pa se bo kuhalo in jedlo že prej, in sicer ob začetku Evropskega simpozija hrane (European Food Summit) 16. marca, v preddverju Križank in na Trgu francoske revolucije. Udeležencem, med katerimi bodo tudi zvezdniška imena svetovne gastronomije, bodo takrat ponudili izključno slovenske jedi.

Pomembnejši ljudje kot točke

Slovenija je ena izmed redkih evropskih držav, v katerih društva bolnikov in njihove krovne organizacije s svojimi dejavnostmi že desetletja učinkovito dopolnjujejo zdravstveni sistem. Pri nas deluje 73 društev oziroma združenj bolnikov, najdlje so povezani diabetiki, saj njihova zveza deluje že od leta 1956. Združenja so v vsestransko pomoč bolnikom in njihovim svojcem, skrbijo za opolnomočenje bolnikov, rehabilitacijo v domačem okolju, informiranje, nudijo jim psihosocialno pomoč, pomagajo pri širjenju socialnih mrež ...

Vse to je bilo slišati na okrogli mizi, ki jo je ob dnevu bolnikov sklicalo devet humanitarnih organizacij kroničnih bolnikov: Zveza društev diabetikov Slovenije, Zveza koronarnih klubov in društev Slovenije, Zveza društev ledvičnih bolnikov Slovenije, Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije – DPABS, Društvo psoriatikov Slovenije, Združenje bolnikov s cerebrovaskularno boleznijo Slovenije, Združenje Europa Donna Slovenije, Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L in Društvo onkoloških bolnikov Slovenije. Opozorili so na vse težji položaj društev, v katerih delujejo le prostovoljci (za zdaj je v vseh društvih skupaj le 7 zaposlenih), predvsem pa jim primanjkuje denarja za že utečene dejavnosti, kaj šele za razvijanje novih sodobnih programov. Srečujejo se tudi z vse večjim številom starejših bolnikov, ki potrebujejo dolgotrajno oskrbo. Denar poskušajo dobiti prek donatorjev in s kandidiranjem na (redkih) razpisih ministrstev, ki pa imajo običajno tako zaostrene pogoje, da jih večini društev ne uspe zagotoviti. Zato so se predstavniki združenj zavzeli za sistemsko ureditev financiranja rednih programov organizacij kroničnih bolnikov, s katerim bi zagotovili nemoteno delovanje svojih dejavnosti (več financiranja iz javnih sredstev, bolj življenjski razpisi, pri katerih je pomembna dobrobit ljudi, ne nabiranje točk …). Prav tako pa želijo sodelovati pri oblikovanju zdravstvenih politik, saj bolniki najbolje vedo, kaj potrebujejo. 

Druženje zbirateljev

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani bo 22. in 23. marca spet potekal mednarodni sejem zbirateljstva Collecta. Obiskovalci bodo lahko že trinajsto leto zapored kupovali, prodajali in izmenjevali znamke, bankovce, kovance, militarije, razglednice, minerale, fosile, dragulje, figurice, gramofonske plošče, zgoščenke, kasete ... Potekala bo tudi dražba starih knjig in tiskov Antikvariata Glavan.

Zdravstvene delavnice za starejše

V Domu starejših občanov Metlika, točneje v Srebrnem dvoru, vsak četrtek ob deveti uri potekajo zdravstvene delavnice za starejše in telesno prizadete občane. Študenti Fakultete za zdravstvene vede Univerze v Novem mestu jim delijo zdravstvene informacije, še pomembnejše pa je, da se med seboj družijo. Starostniki iz črnomaljske, metliške in semiške občine lahko pokličejo na telefonsko številko 07 30 63 157 in naročijo brezplačni prevoz do doma v Metliki. Delavnice se odvijajo v okviru projekta Srebrni dvor, ki je sofinanciran v okviru izvajanja Strategije LAS Dolenjska in Bela krajina iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media