Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk

Dobro je vedeti | apr. '19

ZAMENJAVA OSEBNEGA ZDRAVNIKA

Bralka se je pred mesecem dni za stalno preselila iz Ljubljane na Dolenjsko. Zanima jo, ali lahko zamenja osebnega zdravnika, kako to poteka in ali jo je novi zdravnik dolžan sprejeti.

Če je bralka zdravstveno zavarovana, ima odprta vrata za svoboden izbor novega osebnega zdravnika. Tega si lahko izbere med zdravniki v zdravstvenem domu ali pa med zasebnimi zdravniki, ki opravljajo osnovno zdravstveno dejavnost na podlagi pogodbe z ZZZS.

Izbiro opravi tako, da pri zdravniku izpolni ustrezno listino. Da si bo svojo odločitev še dodatno olajšala, je določeno, da morajo zdravstveni zavodi ali pa zasebni zdravniki vidno objaviti seznam zdravnikov, ki si jih lahko izberete, skupaj z njihovim delovnim časom.

Običajno je, da si osebnega zdravnika izberemo v kraju novega bivališča, ni pa to obvezno. Edina razlika je v tem, da nimamo pravice do povračila potnih stroškov za potovanje do zdravnika, če si ga izberemo v kraju zunaj stalnega ali začasnega prebivališča.

Osebnega ginekologa si lahko izbere v javnem zdravstvenem zavodu (praviloma v zdravstvenem domu, izjemoma tudi v bolnišnici), lahko pa tudi med zasebniki, ki imajo sklenjeno pogodbo z ZZZS.

Osebni zdravnik (enako tudi ginekolog), ki ima sklenjeno pogodbo z ZZZS in obenem izpolnjuje pogoje za izbranega zdravnika, je načelno dolžan sprejeti vse paciente, ki si ga izberejo. Vendar v praksi odklonitev novih pacientov ni tako redka, še posebej v večjih krajih. Osebni zdravnik lahko namreč nove paciente odkloni, ko doseže slovensko povprečje glavarinskih količnikov v svoji dejavnosti.

Poleg tega pa lahko zdravniki družinske medicine odklonijo sprejem novih pacientov tedaj, ko dosežejo obremenitev 1.995 tako imenovanih glavarinskih količnikov v primeru, da pri delodajalcu niso izčrpane vse kadrovsko organizacijske možnosti opredeljevanja zavarovanih oseb (na primer razpisi za nove zaposlitve, predlog potreb po novih specializacijah, sklepanje podjemnih pogodb z zdravniki, tudi upokojenimi, preusmerjanje polnoletnih zavarovanih oseb od pediatra k družinskemu zdravniku ...).

Glavarinski količnik je količnik, ki se uporablja za obračun po pogodbi z ZZZS. Glavarina predstavlja približno polovico dohodka. Na podlagi števila opredeljenih zavarovanih oseb, ki se ugotavlja štirikrat letno, se izračunajo količniki za glavarino. Ti se izračunajo tako, da se število opredeljenih zavarovanih oseb posameznega izvajalca množi s količnikom, ki je različen glede na starost zavarovane osebe.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media