Pogoste bolniške med starejšimi zaposlenimi pri nas

apr. '19

STARANJE V EVROPI

Ob ponovnih razmislekih in predlogih za pokojninsko reformo, ki so se v zadnjih tednih pojavili v javnosti, velja spomniti na nekaj skrb vzbujajočih dejstev. Z dr. Borisom Majcnom, direktorjem Inštituta za ekonomska raziskovanja, sva jih predstavila v članku iz leta 2015. Govorijo o bolniškem dopustu starejših v Sloveniji na temelju podatkov četrtega vala raziskave SHARE.

Uporabili smo dve spremenljivki: delež tistih, ki so bili v zadnjih 12 mesecih na bolniškem dopustu, ter število dni bolniškega dopusta. Med drugim sva z dr. Majcnom opazovala tudi povezavo med bolniškim dopustom in različnimi stališči do dela, kot so preobremenjenost na delovnem mestu, malo svobode pri odločanju pa tudi ustreznost plače in napredovanj.

Glede deleža tistih, ki so bili v zadnjih 12 mesecih na bolniškem dopustu, države sredozemskega in vzhodnoevropskega modela zaostajajo oziroma so pod povprečjem držav SHARE, med njimi pa ima največji delež prav Slovenija. Stanje se še poslabša, ko opazujemo povprečno število dni bolniškega dopusta po državah in blaginjskih modelih. Z izjemo Francije imajo vse druge države celinskega (vključujoč Švico) in socialnodemokratskega modela tu precej nižje vrednosti. Verjetno sta v igri dva dejavnika: na eni strani kakovost zdravstvenega sistema, ki je gotovo boljša pri slednjih državah, na drugi strani pa bolj permisivna zakonodaja glede socialnih pravic, ki je izstopajoča v Franciji in Sloveniji.

Potrdili smo tudi povezanost deleža tistih na bolniškem dopustu in odgovorov glede zadovoljstva z delom. Precej visoko povezavo glede na druga vprašanja vidimo predvsem pri vprašanjih nagrajevanja, napredovanja in časovnega pritiska, kar lahko kaže na vpliv subjektivnih dejavnikov in stresa na odločitve o bolniškem dopustu. Najšibkejšo povezavo najdemo pri varnosti zaposlitve, kjer se tudi tisti anketiranci, ki vidijo svoje delo kot zelo varno, zelo pogosto odločajo za bolniški dopust.

Podaljšano upokojevanje lahko stanje poslabša

V povprečju držav SHARE so (pričakovano) pogosteje na bolniškem dopustu ženske kot moški, tudi povprečno število dni, ki jih ženske preživijo na bolniškem dopustu, je večje od števila dni bolniške odsotnosti moških. S starostjo delež tistih na bolniškem dopustu upada, narašča pa povprečno število dni, preživetih na bolniškem dopustu. Glede izobrazbe ni bilo videti posebnih pravilnosti, glede dohodka pa so tisti z nizkimi dohodki tudi pogosteje na bolniškem dopustu, kjer hkrati ostanejo dalj časa.

Povedano je žal razlog za skrb, posebej v luči napovedanih sprememb. Iskreno sicer povem, da spremembe podpiram, in menim, da so dobrodošle, bolje rečeno nujne, vendar pa se iz zgornjega jasno kaže, da zdravstveno stanje starejših zaposlenih v Sloveniji ni najboljše in se pogosteje kot drugje odločajo za bolniški dopust. Podaljšano upokojevanje lahko tu stanje še poslabša. V času pisanja članka sicer nisva posvetila posebne pozornosti razlogom za takšno stanje, vendar to nujno kliče po resni analizi. Odločevalcem pa naj bo to svarilo pri prenagljenih ukrepih – pred potrebno reformo so potrebni izlet v bogastvo podatkov in resne analize, da bo reforma doživela želen učinek.

doc. dr. Andrej Srakar, Inštitut za ekonomska raziskovanja


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media