NOVICE

apr. '19

Dan za spremembe

V soboto, 6. aprila, bo po vsej Sloveniji potekal 10. dan za spremembe, tokrat pod geslom Odpravimo diskriminacijo. Nevladne organizacije, šole, dijaški domovi, domovi starejših občanov, občine, krajevne skupnosti, muzeji, knjižnice, gledališča in drugi javni zavodi, podjetja in posamezniki bodo z različnimi akcijami spodbujali dobre odnose med različnimi skupinami v družbi. Druženja bodo potekala ob telovadbi, na piknikih, ustvarjalnih delavnicah, ob ogledih filmov, na izmenjevalnicah oblačil ali zelenjavnih sadik, čistilnih ali olepševalnih akcijah ... Slovenska filantropija vabi vse, da za en dan postanejo prostovoljci, spoznavajo nove ljudi in sodelujejo pri odpravi predsodkov ter zatiranju diskriminacije ter nestrpnosti.

Na spletnem mestu www.filantropija.org/akcije-dan-za-spremembe lahko preverite, katere akcije pripravljajo v vaši regiji.

Slakov Čebelar na Blokah

Zavod Vrabec Bloke v nedeljo, 14. aprila, ob 17. uri vabi na dogodek, ki naj bi pripomogel k zmanjšanju neenakosti. V dvorani Bloški smučar Nova vas na Blokah bodo pripravili drugi del prireditve Slakov čebelar na Blokah – po naše OMDR (osebe z motnjo v duševnem razvoju). Svojci osebe z motnjo v duševnem razvoju pravijo, da ti »večni otroci« obožujejo narodno-zabavno glasbo, s katero se zaposlijo, pomirijo, zaspijo, sposobnejši pa s pomočjo požrtvovalnih mentorjev postanejo pravi virtuozi, solisti, kiparji, slikarji …

Med nastopajočimi bodo pevska skupina Povasenke iz Loškega Potoka s harmonikarico Branko Rojec, lutkar in pravljičar Boris Kononenko z Vrhnike, Darinka Slanovec, pesnica iz Kamnika. Vabijo tudi druge pevce, harmonikarje, ustvarjalce ročnih del, da se jim pridružijo. Na dogodku se bodo predstavile humanitarne organizacije Notranjske, na ogled bo tudi razstava Čebelarstvo na Kočevskem avtorice Anje Moric. Več informacij: Zavod Vrabec Bloke, tel. št.: 051 228 575, e-naslov: martina@vrabec-bloke.si.

3. festival velikonočne potice

Na gradu Otočec (in še daleč naokoli) bo na velikonočni četrtek zadišalo po poticah. V Termah Krka namreč pripravljajo 3. festival velikonočne potice.  Potice bodo začeli zbirati na gradu (Grajska cesta 2, Otočec ob Krki) že na cvetno nedeljo, 14. aprila, najkasneje jih prinesite do torka, 16. aprila, do 9. ure, ko se bo začelo ocenjevanje. Komisija prosi potičarke in potičarje, da prinesejo potice brez posipa, saj jim bo to olajšalo delo.  

Po odločitvi komisije, v kateri bodo prof. dr. Janez Bogataj, etnolog in avtor knjige Potice iz Slovenije, Marlena Skvarča, senzorična ocenjevalka živil, in Janja Strašek, strokovnjakinja za zdravo prehrano iz Term Krka, bodo v četrtek, 18. aprila, ob 14. uri razglasili potice, ki bodo prejele 
zlato, srebrno in bronasto priznanje. Priznanja in še dodatno nagrado organizatorja za najboljšo potico v obeh kategorijah bo mojstricam ali mojstrom peke izročila  ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec. Potice bodo po prireditvi na prodaj, izkupiček bo namenjen socialno šibkejšim družinam.

 Letos so organizatorji pripravili nekaj novosti. K sodelovanju so prvič povabili tudi dijake in študente iz strokovnih gostinskih, kuharskih in slaščičarskih šol, ki se bodo v peki potic pomerili v svoji kategoriji. Festival bo spremljal potičarski sejem, na katerem bo mogoče kupiti domače izdelke, ki pri peki ne smejo manjkati. Obiskovalci festivala pa bodo lahko prvič pokusili otoško potico, ki jo bodo pripravili  slaščičarski mojstri z Otočca. Več informacij in prijavnico za sodelovanje najdete na spletni strani: www.terme-krka.com.

O zagotavljanju e-storitev za starejše

V Škofji Loki bo v torek, 9. aprila, potekal mednarodni posvet E-vključevanje v aktivno staranje. Mednarodna zasedba predavateljev bo predstavila dobre prakse na področju e-opismenjevanja starejših in aktivnega staranja z vsega sveta. Med drugim bodo govorili o vlogi omrežij e-seniorjev pri pospeševanju zagotavljanja e-storitev za starejše (55+), pomenu e-storitev pri zagotavljanju varnega domačega okolja ter zagotavljanju e-storitev v zdravstvenem sistemu.

Posvet, ki ga pripravljajo Slovenski e-seniorji, bo potekal od 9. ure naprej v Sokolskem domu (Mestni trg 17) in na drugih lokacijah. Vstop je prost, zaželene so predhodne prijave na e-naslovu: joze.gricar@fov.uni-mb.si.

Spoznajmo Nikolo Teslo

Za zgodovino elektrifikacije Slovenije je 4. april izjemnega pomena, saj je tega dne leta 1883 v Mariboru zasvetila prva električna žarnica pri nas. Ker je Nikola Tesla ena ključnih osebnosti v razvoju elektrifikacije, so v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki po njem poimenovali sodobno predavalnico, ki jo bodo slovesno odprli v četrtek, 4. aprila, ob 18. uri. Namenjena bo različnim dogodkom, med drugim bo v njej potekala demonstracija z naslovom Ukročena elektrika, poskusi Nikole Tesle, ki je že več kot dvajset let eden najbolj obiskanih dogodkov v muzeju. Eksperimente, letos so dodali nekaj novih, demonstrator predstavi na delujočih eksponatih. Med drugim si lahko obiskovalci ogledajo delovanje istosmernega motorja, demonstracijskega modela trifaznega elektromotorja, različnih generatorjev, modela Teslovega transformatorja napetosti 100.000 V in napetosti 1.000.000 V ipd.

Več informacij najdete na spletni strani: https://www.tms.si.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media