Veselimo se pomladi

apr. '19

Letošnji velikonočni prazniki so bolj pozno, šele v drugi polovici aprila. Veliko noč namreč praznujemo prvo nedeljo po polni luni, ki sledi spomladanskemu enakonočju 21. marca. To je največji krščanski praznik, njegovo izročilo pa je močno povezano s starimi praznovanji pomladi. Ne glede na to, kako verni smo, je to lep praznik, najlepši del pa je, ko se družina zbere pri velikonočnem zajtrku. Čas pred veliko nočjo nekateri izkoristijo za postenje in se odpovejo določeni hrani, alkoholu ali katerim drugim razvadam. To je tudi čas za razmislek in obžalovanje ter priložnost za spremembo in novo upanje, ki jo prinaša pomlad.

Praznike potrebujemo, da razbijemo vsakodnevno rutino, da se ustavimo in poglobimo vase. Tudi če živimo sami, si moramo narediti praznično vzdušje. Če zapustimo praznike, namreč tudi prazniki zapustijo nas. Za praznike se veselimo in častimo življenje, zato so takrat na mizi najboljše jedi. Za veliko noč pripravimo tradicionalne jedi: šunko, hren, jajca in potico. Da gre za jedi, ki imajo veliko koristnih snovi za naše telo, lahko preberete v tokratni Vzajemnosti. Na praznični mizi naj bo tudi potica, lahko je orehova, mandljeva, lešnikova, pehtranova ali kokosova, vse so dobre in zdrave, pomembno je le, da smo pri jedi zmerni. Včasih so se praznikov zelo veselili tudi zaradi prazničnih jedi, saj je bila njihova vsakdanja hrana bolj skromna. Danes je vsega preveč, police v trgovinah se kar šibijo od raznovrstne hrane. Vse več je industrijsko predelane, še vedno pa je najboljša in najbolj zdrava tista, ki si jo sproti pripravimo sami. Obenem je to tudi naložba v zdravje.

Veliko noč praznujemo na začetku pomladi in slavimo tudi prebujanje novega življenja v naravi. Zelena barva spodbudno vpliva na naše čute in nas dvigne in okrepi. O tej barvi življenja so veliko lepih rim napisali mnogi pesniki, od Lorce do Mile Kačič, ki je zapisala: Zeleno / ki te hočem zeleno / Vetru zavetje / za pesem večerno/ budnico v dan // Zeleno/ ki te vidim zeleno / Očem odpočitek / balzam za dušo / zmeraj in povsod / zaželeno // Zeleno/ ki te ljubim zeleno / Ne samo Lorca / tudi jaz / in ti / in mi vsi.

Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media