Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk

Dobro je vedeti | maj '19

VAROVANJE ZDRAVSTVENIH KARTOTEK

Zadnje čase veliko govorijo o nemarnem varovanju zdravstvenih kartotek pacientov. Tudi bralka je bila priča, da so imeli do njenega kartona dostop skoraj vsi. Kako zakonodaja ureja te stvari?

Pacient ima v skladu z zakonom pravico do zaupnosti osebnih podatkov, vključno s podatki o obisku pri zdravniku in drugih podrobnostih o svojem zdravljenju. Podatki, ki so na primer v odklenjenih ali celo odprtih omarah na hodniku, seveda ne dosegajo standarda zaupnosti.

Jasno je določeno, da mora zdravstveno osebje s pacientovimi zdravstvenimi in drugimi osebnimi podatki ravnati v skladu z načelom zaupnosti in tudi v skladu s predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Zakon sicer določa tudi izjeme. Uporaba in druga obdelava pacientovih zdravstvenih in drugih osebnih podatkov je za potrebe zdravljenja in izven postopkov zdravstvene obravnave dopustna le na podlagi pacientove privolitve ali privolitve oseb, ki imajo pravico do privolitve v medicinski poseg ali zdravstveno obravnavo, če pacient ni sposoben odločanja o sebi. Po pacientovi smrti lahko dajo privolitev njegovi ožji družinski člani, razen če je pacient to pisno prepovedal. Zakon omenja še nekatere druge izjeme (na primer, če pacientova istovetnost ni ugotovljiva).

Vsak pacient ima tudi pravico določiti osebe, ki se lahko seznanijo z njegovo zdravstveno dokumentacijo, in osebe, ki jim seznanitev z njegovo zdravstveno dokumentacijo prepoveduje, razen če je to v nasprotju z zakonom.

Omejena je tudi pravica zdravstvenega osebja glede seznanitve s pacientovimi zdravstvenimi podatki. Jasno je določeno, da se lahko zdravstveno stanje posameznika razkrije samo tistim zdravstvenim delavcem, ki so v proces zdravljenja neposredno vključeni oziroma so za seznanitev pooblaščeni. Razkritje zdravstvenega stanja drugim, ki v proces zdravljenja niso neposredno vključeni, predstavlja prekomerno in protipravno obdelavo osebnih podatkov.

Če pride do suma glede kršitve na področju varovanja zaupnih podatkov pacienta, priporočam, da o tem čim prej obvesti izvajalca zdravstvene dejavnosti (odgovorno osebo, na primer direktorja zdravstvenega doma). Ta mora morebitno kršitev posebej raziskati in ugotoviti morebitno odgovornost zdravstvenega osebja.

Predpisane so tudi sankcije, in sicer je lahko pravna oseba v primeru nedovoljene obdelave osebnih podatkov kaznovana za prekršek v višini med 400 in 4.100 evri, odgovorna oseba pravne osebe pa v višini med 100 in 1.000 evri.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media