Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Dobro je vedeti | maj '19

PRERAZPOREDITEV ALI ODPOVED

Bralcu delodajalec vse pogosteje omenja, da ga bo moral zaradi ukinitve dela proizvodnje prerazporediti na drugo delovno mesto. Išče mu tudi zaposlitev pri znancih. Bralca zanima, kakšne pravice ima v prvem ali drugem primeru.

 Zakon o delovnih razmerjih ZDR-1 opredeljuje odpoved s ponudbo nove pogodbe pri istem delodajalcu v 91. členu, pri drugem delodajalcu pa v 92. členu.

Pravne posledice so v precejšnji meri odvisne od tega, ali gre za ustrezno ali neustrezno zaposlitev. Ustrezna zaposlitev je namreč zaposlitev, za katero sta zahtevani enaka vrsta in raven izobrazbe, kot sta bili zahtevani za opravljanje dela, za katero je imel delavec sklenjeno prejšnjo pogodbo o zaposlitvi, velja enak delovni čas, kot je bil dogovorjen po prejšnji pogodbi, ter kraj opravljanja dela ni oddaljen več kot tri ure vožnje v obe smeri z javnim prevoznim sredstvom ali organiziranim prevozom delodajalca od kraja bivanja delavca. 

Če delodajalec odpove pogodbo o zaposlitvi zaradi poslovnega razloga in delavcu istočasno ponudi sklenitev nove pogodbe pri sebi za ustrezno zaposlitev in za nedoločen čas, se uporabljajo določbe tega zakona. Delavec, ki sprejme ponudbo, mora skleniti novo pogodbo o zaposlitvi v 15 dneh od prejema pisne ponudbe. V tem primeru nima pravice do odpravnine, obdrži pa pravico do pravnega varstva pred pristojnim sodiščem. Če pa te delodajalčeve ponudbe ne sprejme ter mu preneha delovno razmerje, nima pravice do odpravnine.

Če delavec sprejme neustrezno novo zaposlitev, ima pravico do sorazmernega dela odpravnine v višini, o kateri se dogovori z delodajalcem. Če ne sprejme neustrezne zaposlitve, pa ima pravico do cele odpravnine.

Kadar delodajalec odpove pogodbo o zaposlitvi in sta delodajalec oziroma zavod za zaposlovanje že v času odpovednega roka delavcu ponudila novo ustrezno zaposlitev za nedoločen čas pri drugem delodajalcu in delavec sklene pogodbo o zaposlitvi, mu delodajalec ni dolžan izplačati odpravnine, če se drugi delodajalec v pogodbi o zaposlitvi zaveže, da bo glede minimalnega odpovednega roka in pravice do odpravnine upošteval delovno dobo delavca pri obeh delodajalcih. Če pa pogodbe pri drugem delodajalcu ne sklene, je vseeno upravičen do odpravnine pri prvem delodajalcu, ni pa upravičen do denarnega nadomestila pri zavodu za zaposlovanje.

SVETOVALNI TELEFON:

Pokličete ga lahko v sredo, 8. maja, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media