Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja Zdenka Peloz

svetovalka TA in spec. psihoterapevtka:
Zdenka Peloz

Dobro je vedeti | maj '19

ZAKAJ SE TO DOGAJA MENI?

Pri delu s sogovorniki, pogosteje sogovornicami, se velikokrat ukvarjamo z vprašanjem, »zakaj se je to zgodilo ravno meni«, pri čemer so mišljeni seveda negativni dogodki – ločitev, smrt bližnjega, izguba službe, odhod otrok od doma. V življenju so bili dobronamerni, niso delali hudega drugim, zakaj torej takšna »kazen«, tega si res niso zaslužili.

Scott Peck v svoji knjigi Ljubezen in duhovna rast takoj na začetku zapiše eno od Budovih resnic, in sicer da je življenje težko. To je velika resnica. Ko jo zares dojamemo, jo lahko tudi presežemo. Ali je kjer koli zapisano, da naj bi bilo življenje lahko? Življenje je sestavljeno iz vrste težav. Kakor tudi iz veliko lepih trenutkov, srečnih doživetij in občutkov. Oboje sestavlja naše bivanje, odvisno pa je, kam smo usmerjeni in na kaj pozorni. Edina stalnica v našem življenju so spremembe. Ne moremo se jim izogniti, vse nas doletijo. Pomembno je, kaj naredimo v zvezi s tem. Tarnamo, obupujemo, smo jezni na ves svet ali pa se znamo prej ali slej pobrati in razumeti sporočilo, ki nam je bilo posredovano. Na primer: življenje je eno samo. Ali znamo v njem uživati, se veseliti v srečanjih s svojimi najbližjimi, te občutke ponotranjiti in vedno znova podoživeti? Znamo biti hvaležni za vse, kar nam je ponujeno, in seveda ni njuno, da smo ljudje tega deležni, da nam pripada? Da bi se lažje spopadali s težavami v življenju, je nujno treba razviti psihično prilagodljivost. To pomeni, da kadar se naš svet zamaje, ne izgubimo kompasa. Če ne gre tako, kot smo si zamišljali, je pomembno, da znamo improvizirati. Najprej pa je seveda treba sprejeti dejstvo, da nam v življenju ne bo šlo vedno vse po načrtih, da nas bo tudi bolelo in bo potreben čas, da se znova sestavimo. Vendar tako je. Zato je tako pomembno, da otrokom ali vnukom pustimo doživeti tudi težke situacije, primerne njihovi starosti. S premagovanjem le-teh bodo dobili dragocene življenjske izkušnje. Na ta način se vsi naučimo, kako se z bolečino spopadati, ne pa, kako se ji izogniti. V območju udobja namreč ni osebnostne rasti, ne glede na to, koliko smo stari.

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media