Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec 

Dobro je vedeti | jun. '19

BAKTERIJA MRSA

Mama naše bralke je morala v bolnišnico zaradi pljučnice. Po enem tednu so ji povedali, da ima na koži bakterijo (MRSA), ki je neobčutljiva za antibiotike. Od takrat si morajo vsi obiskovalci skrbno razkuževati roke ob prihodu in odhodu iz bolniške sobe. Zanima jo, kako nevarna je ta bakterija za mamo, ali obstajajo zdravila, da bi se je znebila, in kako naj ravnajo, ko bo prišla domov, saj imata njen mož in vnuk sladkorno bolezen. 

Stafilokok aureus je bakterija, ki je običajno prisotna na koži ali sluznicah telesa. Nekatere, pravzaprav zaščitne kožne bakterije so se spremenile in postale odporne proti večini antibiotikov. Takrat govorimo o bakteriji MRSA. Le-ta je prisotna tudi pri 2 odstotkih zdravih nosilcev »običajnega« stafilokoka, čeprav niso bili nikoli v bolnišnici, jemali veliko antibiotikov ali imeli diagnostične preiskave. Zanje pravzaprav ne vemo, smo pa lahko v stiku z njimi vsak dan. Če je MRSA samo na koži ali sluznicah nosu ali žrela, govorimo o kolonizaciji, ki sama po sebi ni nevarna in je ne zdravimo. Pri nekaterih osebah lahko baterija sčasoma tudi izgine. Včasih je učinkovita dekolonizacija s posebnimi razkužilnimi mili in uporabo mazil za nos. Če bakterija pride v telo in povzroči okužbo, je pri odpornosti proti antibiotikom zdravljenje zapleteno in dolgotrajno. Za zdaj imamo k sreči v rezervi še dokaj učinkovita zdravila. Do okužbe običajno pride pri kronično bolnih, slabo odpornih bolnikih v bolnišnicah. Zato so za preprečevanje prenosa, ki gre večinoma prek rok, potrebni osamitev nosilcev MRSA, skrbno razkuževanje rok in uporaba zaščitnih rokavic in/ali oblačil pri opravljanju nege, posegov ali pri obiskih.

Razumem strah nekaterih svojcev, ampak za zdrave osebe v domačem okolju MRSA ni nevaren. Zato tudi pri prihodu domov svetujemo, da si redno umivajo roke tako nosilec MRSA kot tudi tisti, ki pridejo v stik z njim, in da vzdržujejo čistočo bivalnega okolja. Ker imate v družini sladkorno bolezen, vam svetujem razkuževanje rok in brisanje izpostavljenih površin z alkoholnimi robčki. Osebno perilo, brisače in posteljnino operite vsaj pri 60 stopinjah Celzija. Pri kopanju pa bi negovalke lahko uporabljale razkužilno milo. Osnova pri vseh dotikih in stikih je temeljito umivanje rok s toplo vodo.

SVETOVALNI TELEFON: 

Tatjana Erjavec odgovarja tudi po telefonu. Pokličite jo v ponedeljek, 10. junija, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media