DRUŽENJE JUNIJ

Druženje | jun. '19

RADLJE OB DRAVI

V Koroški pokrajinski zvezi društev upokojencev so lani jeseni ustanovili ligo v tekmovanju v pikadu z imenom KLUP. Do letošnje pomladi je v njej tekmovalo šest moških in štiri ženske ekipe. Ob zaključku tekmovanja, ki je bil 5. aprila v Mislinji, so najboljšim trem ekipam in posameznikom podelili pokale in medalje. V ženski konkurenci je prvo mesto osvojila ekipa iz DU Prevalje, v moški pa ekipa DU Radlje ob Dravi. V konkurenci posamezno je v ženski konkurenci zmagala Helena Golob, članica ekipe DU Prevalje, v moški konkurenci pa Marjan Pečovnik, član ekipe DU Radlje ob Dravi. (Besedilo: Tone Hribernik)                          

 

METLIKA

Društvo upokojencev Metlika je ob prazniku Mestne skupnosti Metlika organiziralo turnir v pikadu. Udeležilo se ga je 12 ženskih in moških ekip belokranjskih društev upokojencev in ekipi Društva invalidov Metlika. Pri moških je zmagala ekipa metliškega društva, pri ženskah pa ekipa DU Semič. (Besedilo: Jože Mozetič, fotografija: Vesna Petric)

BREŽICE

Na dnevih medgeneracijskega sožitja v Ljubljani se je obiskovalcem predstavila tudi 20-članska folklorna skupina Društva upokojencev Brežice, ki jo vodi Zdravko Dušič. Folklorno skupino sestavljajo plesalke, ki jih spremljata godca na diatonični harmoniki in lončenem basu. Z razstavo ročnih del pa so se predstavile tudi članice delavnice ročnih del »Zanke«, ki deluje v okviru DU Brežice. (Besedilo in fotografija: Saša Pohar)

STRAŽA

Straško društvo upokojencev in Kulturno-umetniško društvo Straža sta pripravili literarni večer, na katerem so sodelovali literati iz društev upokojencev Dolenjske Toplice, Dvor, Novo mesto, Žužemberk, Straža ter mladi literati iz OŠ Vavta vas. Večer je vodil domačin Frane Umek. Popestrili so ga novomeška glasbena skupina Ješča vešča, mešani pevski zbor Društva upokojencev Straža ter člana gledališke skupine Kulturno-umetniškega društva Straža Borut Kulovec in Marjeta Fabijan. (Besedilo in fotografija: Helena Murgelj)

KROPA

Upokojenci Krope in Lipniške doline so v aprilu preživeli prijetne počitnice v Dalmaciji, točneje v Neumu. Zapeljali so se po slikoviti dolini Neretve v Vrelo Bune, si ogledali Mostar in obiskali romarsko središče Medžugorje. V Dubrovniku je bilo ganljivo srečanje s kroparsko domačinko Damijano Nardin, ki že skoraj 60 let živi z družino v tem živahnem mestu. Temperature niso bile preveč ugodne za kopanje, a najpogumnejši so kljub temu skočili v vodo. Za rekreacijo so poskrbele Nuša Kolman in Mojčine telovadke. (Besedilo in fotografija: Metka Petrač)

KANAL

Na športnih igrah Pokrajinske zveze društev upokojencev severne Primorske, ki so sredi maja potekale v Ajdovščini, je sodelovalo tudi Društvo upokojencev Kanal. Članice in člani so tekmovali v balinanju, kegljanju, igranju pikada, streljanju z zračno puško in reševanju križank in  v seštevku rezultatov vseh panog osvojilo 3. mesto. V reševanju križank so članice dosegle prvo mesto, moški pa drugo; prav tako drugo mesto so dosegli člani v pikadu, članice pa tretje mesto v kegljanju. Niso pa uspeli sestaviti šahovske ekipe, zato vabijo ljubitelje šaha, da se jim pridružijo. (Besedilo in fotografija: Franc Komac)

ČESTITAMO NAROČNIKOM

Alojz Toplak iz Spuhlja pri Ptuju je 19. aprila praznoval devetdeseti rojstni dan. Upokojen je že 29 let in prav toliko časa je član domačega društva upokojencev, kjer je bil tudi deset let predsednik. Veliko dlje, kar 71 let, pa je član prostovoljnega gasilskega društva, kjer je opravljal različne naloge, zdaj pa je njihov častni član.

Minilo je 58 let, odkar sta se poročila Amalija in Vasilij Dorniž iz Črnomlja. Obletnico poroke sta praznovala s svojo družino. Trdnega zdravja in še veliko prijetnih skupnih let so jim zaželeli sinova Vasko in Tomaž z Jožico, vnuka Sašo s Chen in Gregor z Ano ter Amalijina sestra Pavla. Vasilij je že vrsto let lovec in vinogradnik, Amalija pa vestno skrbi za gospodinjstvo. Na revijo Vzajemnost je naročena že 30 let.

Aprila je 90. rojstni dan praznovala Jožica Markelj, rojena Šarabon, iz Železnikov. Iz Tržiča je prišla v Železnike kot mlada učiteljica leta 1954. Leto kasneje se je poročila in od takrat živita z možem Vinkom, ki ima tudi že 92 let,  na Škovinah. Vse življenje je posvetila učiteljskemu poklicu in svoji družini. Sin in hčerka z družinama živita v bližini in jima pomagata, kadar je potrebno. Vedno pa se razveselita obiska svojih vnukov in pravnukov in jim z veseljem povesta kaj zanimivega iz svojega otroštva.

PRAZNOVALI SO

Med mnogimi Prekmurci, ki so pred desetletji odšli na sezonsko delo v Francijo, je bil tudi Alojz Horvat, rojen v Lipovcih. Čeprav še vedno živi v Franciji, prav tako pa sinovi z družinami, si je zaželel stoti rojstni dan proslaviti v Beltincih, kamor se redno vračajo na počitnice.

Jožef Giodani iz Klenovika v občini Škocjan na Dolenjskem je aprila praznoval stoti rojstni dan. Častitljiva leta preživlja na domu s sinom Jožetom in ženo Veroniko, ki lepo skrbita zanj in za hčerko Marijo. Vedno se razveseli tudi obiskov hčerke Tončke, vnukov in pravnukov, sosedov in prijateljev. Ob tej priložnosti mu je Čebelarsko društvo Šmarjeta - Škocjan podelilo odlikovanje Regijske čebelarske zveze Petra Pavla Glavarja I. stopnje.

DU Kanal ima kar tri jubilante, devetdesetletnike:

Albina Kogoj se je rodila pri Tonovih v Potravnem, za moža si je kasneje izbrala sosedovega Emila. Imela sta hčerko in sina, danes pa ima slavljenka štiri vnuke in sedem pravnukov. Albina je sodelovala v RK in ZB, še vedno rada potuje, gleda televizijo, kuha in prepeva.

Ivan Žnidarčič iz Ajbe, kličejo ga Ivo, je za dvanajsti rojstni dan dobil od očeta v dar panj s čebelami in od takrat so čebele njegove prijateljice. Bil je predsednik mladinske organizacije, krajevne skupnosti, zveze komunistov, sodeloval je v pevskem zboru in igralski skupini Kanal. Z ženo imata hčer in sina ter tri vnukinje. Njegova skrivnost za vitalnost pa je: »Ne se pustiti, vsako jutro je treba telovaditi.«

Ivan Leban se rad spominja svoje rojstne hiše v Rutah, pred katero je stala mogočna lipa. Lipa še stoji, hišo pa je leta 1976 porušil potres. Ivan je bil zaposlen v Cementarni Anhovo. Z ženo sta imela sina, zdaj pa mu delajo družbo dva vnuka in vnukinja. Pravi, da je veliko delal, in to ga je ohranilo pri zdravju.

V Domu starejših občanov Krško je devetdeseti rojstni dan praznovala Angela Starc, dolgoletna članica DU Senovo. Že v rosnih letih je morala trdo poprijeti za delo, tudi po poroki je ostala na kmetiji, pomagala staršem ter zanje na starost tudi skrbela. V domu se dobro počuti in je zadovoljna. Vesela je obiskov.

 

Srečanje sošolcev I. gimnazije

Devetega maja je 4. c razred nekdanje ljubljanske I. gimnazije na Vegovi ulici praznoval 60. obletnico mature. Prvih sedem razredov nižje in višje gimnazije so preživeli na VII. gimnaziji na Trgu revolucije (nunski samostan). Od nekdaj 23 maturantov se jih je srečanja udeležilo deset. Gledali so fotografije iz gimnazijskih časov, spomnili so se tudi svojih preminulih profesorjev in sošolcev. (Peter Glavič)

Srečanje po petdesetih

Nekdanji učenci Osnovne šole Dragotina Ketteja v Ilirski Bistrici, ki so leta 1969 zapustili šolske klopi, so se srečali že tretjič. Prvič so se srečali in obujali spomine po 25 letih, drugič pa so leta 2004 skupaj praznovali abrahama. Ta generacija je bila zelo velika. Bilo jih je za pet razredov, v vsakem pa približno trideset učencev. Tokrat z udeležbo niso bili ravno zadovoljni, kljub temu pa je srečanje potekalo tako, kot se spodobi. (Besedilo in fotografija: Petar Nikolić)

55 let prve generacije ESŠ

Na ekonomski srednji šoli v Slovenj Gradcu je 15. septembra 1960 stekel pouk v dveh razredih s skupno 80 dijaki. Maturo je uspešno opravilo 42 dijakov, ki so jih koroška podjetja rada zaposlila. Po 55 letih se je prva generacija dijakov dobila pred Železarno Ravne. Najprej so si ogledali Muzej železarne in bogato študijsko knjižnico, nato pa so se sprostili na družabnem srečanju.

(Besedilo in fotografija: Hinko Jerčič)

V šolo so hodili peš

V Gančanih se je zbralo 41 nekdanjih sošolcev, ki so pred 50 leti končali osnovno šolo in zapustili šolske klopi v gradu v Beltincih. Leta 1969 je šolo končalo kar 112 učencev. Po končani osemletki je le peščica učencev nadaljevala šolo, nekateri so se zaposlili v tovarnah, nekaj jih je odšlo v tujino, veliko pa jih je ostalo doma na kmetiji. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

Brežiški izgnanci

Šest članic brežiškega društva izgnancev se je udeležilo letnega srečanja, na katerem so obujale spomine na otroštvo, šolanje, odraščanje in izgnanstvo. Predsednica KO DI Brežice Emilija Držanič jih je obvestila o delu, načrtih in težavah društva. Tudi o tem, da v Državnem zboru RS zakon o povračilu premoženjske škode iz druge svetovne vojne ni dobil potrebne podpore. Gre le za simbolično odškodnino, s katero bi bilo izpolnjeno določilo zakona o žrtvah vojnega nasilja, ki je bil sprejet pred 24 leti. Sicer pa se bodo člani brežiškega društva udeležili množičnega srečanja izgnancev v Brestanici, nato pa bodo pot nadaljevali še na Lisco. (Vida Petelinc)

Prvo leto izolskega centra

Medgeneracijski center Izola je 10. maja praznoval svoj prvi rojstni dan in praznovanja se je udeležila množica ljudi. V pestrem kulturnem programu so sodelovali: otroški pevski zbor Osnovne šole Livade, ženski pevski zbor Sinji galeb, moški pevski zbor Delfin ter udeleženci urice za poezijo in delavnice za učenje ruskega in angleškega jezika.

Vodja centra Lijana Trontelj je v nagovoru povedala, da so začeli s štirimi ali petimi dejavnostmi na dan, ker pa je število obiskovalk in obiskovalcev hitro naraščalo, so dodajali vedno nove. Zdaj na mesec izvedejo že več kot 50 vsebinsko različnih aktivnosti, tako da program teče skoraj od jutra do večera.

Center vsak dan obišče približno 100 obiskovalcev, večinoma starejših. Prostovoljkam in prostovoljcem, ki sodelujejo v programu, je podelila pisne zahvale. »Veseli smo, da smo v svoje vrste pritegnili zanesljive in predane sodelavke in sodelavce – prostovoljce. Marsikdo se nam je sprva pridružil kot obiskovalec, nato pa je začutil, da želi s svojimi izkušnjami obogatiti tudi druge. V prihodnosti nameravamo naše vzajemno delo okrepiti in poglobiti ter stalno izboljševati vsebino in kakovost našega programa«, je povedala vodja centra in obljubila, da bodo še naprej na prvo mesto postavljali spoštljiv medsebojni odnos in varovali dostojanstvo posameznika. Udeleženci so si lahko ogledali tudi slikarsko razstavo in razstavo ročnih del ter si izmerili krvni tlak, sladkor in holesterol.  (A. T., fotografija: arhiv centra)

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media