Za vse generacije

jun. '19

Med najlepše spomine iz otroštva spadajo spomini na druženje z babico in dedkom. In čeprav ne živimo več v tradicionalni družini, kjer je bilo sodelovanje med generacijami nekaj spontanega, imajo mnogi lepe odnose s starimi starši. »Čeprav imajo nizke pokojnine, vseeno radi prispevajo za žepnino in priboljške mladim,« je na Dnevih medgeneracijskega sožitja povedal predstavnik študentov Jaka Trilar in se zahvalil za njihovo pomoč. Tudi mladim ni lahko, mnogi morajo delati, da lahko študirajo, pomagajo jim v družini, in tudi ko se zaposlijo, se pogosto lahko osamosvojijo le z njihovo pomočjo. Starejši so ponosni na svoje otroke in vnuke in zanje naredijo, kar lahko, ko pa sami potrebujejo pomoč, so najbolj veseli, če jo dobijo doma.

Življenjska doba ljudi se podaljšuje in vse več starejših je še na stara leta čilih in vitalnih. Dolgoživa družba je velika civilizacijska pridobitev, a v javnosti se z njo pogosto straši pred velikimi stroški, ki jih bosta imela še posebej zdravstveni in pokojninski sistem. Mlade sprašujejo, ali bodo delali za pokojnino starejših. Seveda je odgovor hitro negativen. Tudi mi, ko smo bili mladi, nismo razmišljali o pokojnini, ker je bilo to preveč oddaljeno. Če bi mlade vprašali, ali bodo delali in prispevali za pokojnino svojih babic, dedkov ali staršev, bi bil odgovor zagotovo pritrdilen. Za razvoj države je pomembno kakovostno življenje vseh generacij. Vedno nekdo od nas potrebuje pomoč. Življenje ni samo mladost in ni samo starost, je preplet obdobij in izkušenj in vsa so pomembna. Tisti, ki želijo spreti generacije med sabo, imajo nečedne namene, po navadi stegujejo roke po javnem denarju. Ne dovolimo tega! Gradimo dobre medsebojne odnose vsak dan in krepimo razumevanje in pomoč med generacijami. Od politike pa zahtevajmo, da gre javni denar za otroke, starejše in bolne. V družbah, kjer znajo poskrbeti za vse, so ljudje najbolj zadovoljni in srečni.

Slovenija je lepa, poskrbimo, da bo tudi dežela srečnih ljudi.

Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media