Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja Zdenka Peloz

svetovalka TA in spec. psihoterapevtka:
Zdenka Peloz

Dobro je vedeti | jul. '19

 NARCISTIČNA OSEBNOSTNA MOTNJA

Z naročnikom sva se pogovarjala o sinovi družini. Z ženo imata dva šoloobvezna otroka in vsi imajo nešteto obveznosti, ves čas so v pogonu, vsak konec tedna v drugem kraju na izletu ali kakšnem dogodku. Na družbenih omrežjih objavljajo fotografije, predvsem snahi je zelo pomembno, da so vsi uspešni, sama je urejena do popolnosti, zunanji videz ji zelo veliko pomeni. Tast se sprašuje, kaj jo žene v takšen način življenja.

Ljudje z narcistično osebnostno motnjo se v površnih stikih zdijo pozorni in razumevajoči, največkrat so tudi duhoviti sogovorniki. So družabni, znajo pritegniti pozornost in se zdijo zelo samozavestni. Njihova maska je skoraj popolna, zakriva pa negotovost in ranljivost, pred katerima se branijo z napadalnostjo in odmikom. Za osebe s to motnjo so središčne teme, okrog katerih se vrti njihovo življenje, moč, uspešnost in zunanji videz. Na teh temeljih skušajo graditi občutek lastne vrednosti, ki ga ogrožajo že majhne nepopolnosti. Občutek notranje praznine skušajo ublažiti z nenehno aktivnostjo, na primer z vsemi mogočimi prostočasnimi dejavnostmi. Tako tudi otroke vpisujejo v množico programov in različnih obveznosti. Otroci služijo idealizirani predstavi o tem, kako popolni starši so, ali pa potomci s svojo izjemnostjo in dosežki potrjujejo njihovo lastno vrednost. Družinsko življenje se mora zdeti navzven tako rekoč idealno.

Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.

Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.

Če niste naročnik, se lahko naročite tu.


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media