Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja Zdenka Peloz

svetovalka TA in spec. psihoterapevtka:
Zdenka Peloz

Dobro je vedeti | jul. '19

 NARCISTIČNA OSEBNOSTNA MOTNJA

Z naročnikom sva se pogovarjala o sinovi družini. Z ženo imata dva šoloobvezna otroka in vsi imajo nešteto obveznosti, ves čas so v pogonu, vsak konec tedna v drugem kraju na izletu ali kakšnem dogodku. Na družbenih omrežjih objavljajo fotografije, predvsem snahi je zelo pomembno, da so vsi uspešni, sama je urejena do popolnosti, zunanji videz ji zelo veliko pomeni. Tast se sprašuje, kaj jo žene v takšen način življenja.

Ljudje z narcistično osebnostno motnjo se v površnih stikih zdijo pozorni in razumevajoči, največkrat so tudi duhoviti sogovorniki. So družabni, znajo pritegniti pozornost in se zdijo zelo samozavestni. Njihova maska je skoraj popolna, zakriva pa negotovost in ranljivost, pred katerima se branijo z napadalnostjo in odmikom. Za osebe s to motnjo so središčne teme, okrog katerih se vrti njihovo življenje, moč, uspešnost in zunanji videz. Na teh temeljih skušajo graditi občutek lastne vrednosti, ki ga ogrožajo že majhne nepopolnosti. Občutek notranje praznine skušajo ublažiti z nenehno aktivnostjo, na primer z vsemi mogočimi prostočasnimi dejavnostmi. Tako tudi otroke vpisujejo v množico programov in različnih obveznosti. Otroci služijo idealizirani predstavi o tem, kako popolni starši so, ali pa potomci s svojo izjemnostjo in dosežki potrjujejo njihovo lastno vrednost. Družinsko življenje se mora zdeti navzven tako rekoč idealno.

V resnici imajo osebe s tako motnjo pomanjkanje empatije do drugih, navzven sicer kažejo veliko samozaupanje, toda pod to masko se skriva krhka samopodoba, občutljiva za sleherno najmanjšo kritiko. Kar zadeva bližnje – čustvena navezanost je minimalna, sploh ne razmišljajo, kaj utegnejo doživljati drugi, in jih tudi ne zanima. Ker so nezaupljivi, želijo druge obvladovati in nadzirati. V medsebojnih odnosih se odzivajo hladno in pretirano praktično. Ko opazujejo sebe in so si zelo všeč, čutijo popolno ugodje, zato veliko časa namenjajo svojemu videzu. Notranja praznina, ki jo občutijo, jih žene ves čas v nove aktivnosti, vendar je to polnjenje soda brez dna. Brezpogojne ljubezni, ki je v otroštvu niso dobili od staršev, ni mogoče nadomestiti. Ne na tak način.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media