Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec

Dobro je vedeti | jul. '19

ZDRAVILA SO V VAŠIH ROKAH

66-letna bralka ima težave z arterijami na nogah. Pred leti so ji očistili žilo na stegnu. Dve leti se je dobro počutila, v zadnjem mesecu se je ponovno pojavila bolečina v mečih pri hoji. Natančno in redno jemlje zdravila za urejanje krvnega tlaka, Aspirin in zdravila proti holesterolu. Prizna, da je fizično manj aktivna in še vedno kadi. Sprašuje, ali obstajajo še kakšna zdravila, ki bi ji pomagala.

Draga bralka, ko vidim ljudi, ki prihajajo na rehabilitacijo po dvojnih amputacijah udov pri starosti 80 ali več let, navadno nikoli ne rečem žal besede, ko vidim s kakšno strastjo navsezgodaj zjutraj prižgejo cigareto v parku pred bolnišnico. Ne zato, ker sem tolerantna do kajenja, ampak ker razmišljam, kako bi morda reagirala sama, če bi vse življenje kadila in bi imela »samo še to od življenja«. Žalosti me predvsem zadnja misel. Pri vseh lepih stvareh, ki jih lahko ponuja življenje, so dim, smrad, kašelj, grenak okus v ustih in rumeni prsti edino, kar je lahko lepo? Tega resnično ne razumem. Ne verjamem, da so vsi ti ljudje nesrečni, žalostni in sami, na robu družbe. Morda samo ne znajo videti in najti lepih stvari okoli sebe.

Vsem bolnikom na rehabilitaciji po amputacijah ponudimo program odvajanja od kajenja in psihološko podporo, vendar se le redki odločijo za spremembo zakoreninjenih navad, tudi kajenja.

Ne, draga bralka, ni dodatnih zdravil, ki bi lahko pomagala. Je pa dejstvo, da kajenje pospešuje aterosklerozo ožilja in praktično ni bolnika z amputacijo noge, brez sladkorne bolezni, ki ne kadi oziroma ni kadil. Zato so zdravila v vaših rokah. Trdna odločitev o prenehanju kajenja je tista, ki žanje uspeh. Vse dodatne pomoči od obližev, pršil, akupunkture do bioenergije so ob tem več ali manj nepotrebna poraba denarja. Moj ded je ob prenehanju kajenja vsak dinar, ki ga je prej porabil za cigarete, vrgel v hranilnik. Konec leta je za ta denar kupil pujsa in rekli boste – holesterol. Ampak pojedli smo ga vsi, tako da ni bilo škode.

Torej poglejte se v ogledalo in ugotovite, ali imate radi to osebo v njem. Objemite svojo vnučko in obljubite ji, da boste še dolgo hodili z njo na sprehod. Če ne pomaga, pridite k meni v Sočo na oddelek za rehabilitacijo po amputaciji. Pa še, pojdite na kontrolo k angiologu.

SVETOVALNI TELEFON: 

Tatjana Erjavec odgovarja tudi po telefonu. Pokličite jo v ponedeljek, 8. julija, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media