Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec

Dobro je vedeti | sep. '19

O SMISELNOSTI OPERATIVNEGA POSEGA

Več kot 80 let stara bralka želi mnenje o smiselnosti operativnega posega trebušne kile, ki je nastala po večkratnih operacijah tankega črevesja. Nosi kilni pas in ob tem nima bolečin, hodi in še kaj pobrklja po vrtu. Moti jo, ker je stena kile zelo tanka in da ji občasno uide voda. Pred dvema letoma je bila že predvidena za poseg. Na dan operacije so ji rekli, da bo po posegu verjetno težje dihala. Ustrašila se je, zato ni privolila v operacijo. Osebni zdravnik jo zdaj ponovno pošilja na pregled h kirurgu. Ne ve, ali naj sploh gre.

Ob pogovoru sem čutila njeno stisko, ki je nedvomno razumljiva. Po eni strani ima veliko željo, da bi se znebila kile, po drugi strani se boji zapletov operacije. Kaže, da se je pri sebi že odločila živeti s kilo naprej, vendar želi potrditev svoje odločitve. Žal na podlagi opisa težko rečem, kaj je prav. Osebni zdravnik je prav gotovo ocenil, da je kilo mogoče ali pa treba operirati, drugače je ne bi ponovno pošiljal na pregled. Zato je prav, da ga tudi opravi.

Vsak načrtovani poseg je veliko uspešnejši in manj tvegan kot v primeru, da je nujen. V primeru kile je nujen, če pride do zapore črevesja, slabše prekrvitve dela črevesja, vnetja ali predrtja trebušne stene. Pri bralki morda nikoli ne bo prišlo do takšnih zapletov, žal pa tega nihče ne more vedeti.

Bralka je pri svojih letih zdrava, lucidna, dobro razmišlja in se pogovarja. Pri takih starejših ljudeh zdravniki in tudi svojci prehitro zaključimo, da so sposobni tudi pod stresom hitro sprejemati odločitve. Niso, tako kot večina veliko mlajših ne. Zato predlagam, da na pregled ne gre sama, ampak naj jo spremlja nekdo izmed svojcev, ki mu zaupa. Skupaj bosta veliko več slišala, veliko več vprašala in na podlagi informacij doma v miru sprejela odločitev. Zavestno delitev odgovornosti sicer težje sprejemamo, vendar je v takih primerih koristna. Želim samo to, da bo zdravnik imel čas in smisel za pojasnitev razlogov, načina operacije in mogočih zapletov.

Če operacije ne bo, je zelo pomemben dober kilni pas. Če so kile velike, standardni pasovi običajno niso dovolj funkcionalni. Treba ga je izdelati po meri, s pravilnimi ojačitvami na najbolj obremenjenih mestih.

SVETOVALNI TELEFON: 

Tatjana Erjavec odgovarja tudi po telefonu. Pokličite jo v ponedeljek, 9. septembra, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media