Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Dobro je vedeti | sep. '19

ODPUŠČANJE IN BOLNIŠKI DOPUST

Bralec pravi, da se lahko zgodi, da bodo v podjetju zaradi reorganizacije poslovanja odpustili določeno število zaposlenih. Ker čaka na zahtevnejšo operacijo, zaradi katere bi bil dalj časa nezmožen za delo, ga zanima, kako na morebitno odpoved vpliva bolniški dopust. 

V primeru, kot je opisan, je očitno, da bo delodajalec podal delavcu odpoved zaradi poslovnega razloga, kjer bo moral najprej preveriti, ali ima delavec morda status varovane osebe pred odpovedjo, na primer, ali gre za starejšega delavca ali invalida, saj je v takem primeru postopek nekoliko drugačen od običajnega.

Po pozitivni zgornji preveritvi kaže pojasniti, da lahko delodajalec delavcu poda odpoved zaradi poslovnega razloga, četudi je delavec na bolniškem dopustu. Prav tako po vročitvi odpovedi odpovedni rok nemoteno teče, četudi je delavec na bolniškem dopustu. Enako bi odpovedni rok nemoteno tekel, četudi bi delodajalec odpoved podal, še preden bi delavec nastopil bolniški dopust. To pomeni, da nastop bolniškega dopusta po prejemu odpovedi ne vpliva na tek odpovednega roka. Iz navedenega je mogoče zaključiti, da obstoj bolniškega dopusta ne predstavlja nikakršne ovire za podajo odpovedi, in to ne glede na to, zaradi katerega razloga bi delavec nastopil bolniški dopust.

Predstavlja pa obstoj bolniškega dopusta v takem primeru relativno oviro za prenehanje delovnega razmerja po določbi 3. odst. 116. člena ZDR-1. Le-ta določa, da delavcu, ki mu je odpovedana pogodba o zaposlitvi zaradi poslovnega razloga ali razloga nesposobnosti, in je ob poteku odpovednega roka odsoten z dela zaradi začasne nezmožnosti za delo zaradi bolezni ali poškodbe, preneha delovno razmerje z dnem, ko se delavec vrne na delo oziroma bi se moral vrniti na delo, najkasneje pa s potekom šestih mesecev po izteku odpovednega roka. 

Relativnost varstva se odraža v tem, ker varstvo pred prenehanjem velja maksimalno 6 mesecev od izteka siceršnjega odpovednega roka, določenega v odpovedi pogodbe o zaposlitvi, ki začne teči naslednji dan po vročitvi odpovedi delavcu.

To pomeni, da bi bralcu delovno razmerje prenehalo najkasneje 6 mesecev od izteka siceršnjega odpovednega roka, četudi bi bil še naprej na polnem bolniškem dopustu. Če bi bil že prej vsaj deloma zmožen za delo, pa z dnem, ko začne delati s krajšim delovnim časom od polnega.

SVETOVALNI TELEFON:

Pokličete ga lahko v sredo, 11. septembra, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media