DRUŽENJE SEPTEMBER

Druženje | sep. '19

MORAVSKE TOPLICE

Pomurska pokrajinska zveza društev upokojencev Murska Sobota je v Moravskih Toplicah pripravila sedemnajsto srečanje pomurskih upokojencev pod geslom Aktivno staranje, medgeneracijsko sodelovanje in solidarnost, naj bo naš način življenja. Slavnostni govornik je bil predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik, predsednica pomurske pokrajinske zveze Vijoleta Bertalanič pa je povedala, da je vanjo vključenih 36 društev z 12.000 upokojenci. V 15 društvih poteka projekt Starejši za starejše. Letos je bilo veliko meddruštvenih športnih srečanj: kolesarjenje, hoja, telovadba in podobno. Kar 19 društev je sodelovalo na pokrajinskih športnih tekmovanjih. Tretje večje področje dejavnosti društev upokojencev je kultura, v okviru katere delujejo pevski zbori, etno skupine, literati, ljubiteljski slikarji, dramske in glasbene skupine, ljubitelji ročnih del. Na srečanju so razglasili najboljše športne ekipe, prehodni pokal je prevzelo Društvo upokojencev Gornja Radgona.
(Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

 

DOLENJSKE TOPLICE

Že sedemnajsto leto je bilo prvo avgustovsko soboto srečanje Pokrajinske zveze društev upokojencev Dolenjske in Bele krajine. Udeležencem je spregovoril tudi predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik. V PZDU, ki jo od letos vodi Dušan Kraševec, deluje 36 društev in šteje nekaj nad 14 tisoč članov. Ti delujejo v športnih, kulturnih in drugih sekcijah. Dejavne so tudi rokodelke in rokodelci, ki so razstavili svoje izdelke. Na srečanju so podelili pokale najboljšim športnim ekipam. Med športnicami je slavilo Društvo upokojencev Mirna pred društvoma upokojencev Trebnje in Novo mesto, med športniki Društvo upokojencev Kočevje pred novomeškim in mirnskim društvom. V skupnem seštevku je prvo mesto doseglo mirnsko društvo upokojencev, drugo novomeško in tretje trebanjsko društvo upokojencev. (Besedilo in fotografija: Marija Golob)

MELINCI

V Melincih so se srečali člani društev upokojencev iz občine Beltinci. Zbrane sta pozdravila predsednik Društva upokojencev Melinci Štefan Petek in predsednica Društva upokojencev Beltinci Miroslava Šömen (na fotografiji). Ob tej priložnosti je Društvo upokojencev Melinci svojemu namenu predalo novo kegljišče, ki je pod streho. Marija Kelenc pa je udeležencem predstavila Društvo Šola zdravja in telovadili so kar pod šotorom.
(Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

 

OSTROŽNO

Društvo upokojencev Ostrožno je februarja letos praznovalo trideseto obletnico delovanja. Že prej pa so se ženske družile ob ročnih delih. Pri projektu Starejši za starejše sodeluje 12 prostovoljk in en prostovoljec. Sicer pa v društvu skrbijo, da upokojencem iz naselij Dobrova, Lopata, Lokrovec in Ostrožno ni dolgčas. Na voljo imajo pikado, kegljanje in kegljanje s kroglo na vrvici, streljanje z zračno puško, pohodništvo za članice in telovadbo. Za dobro voljo pa skrbi etno skupina Sončnice, ki deluje od leta 2013 (na fotografiji).

Na občnem zboru, kjer so proslavili jubilej, je Društvo upokojencev Ostrožno prejelo zlato plaketo Zveze društev upokojencev Celje in Pokrajinske zveze društev upokojencev Celje. Dobili so tudi priznanje krajevne skupnosti Ostrožno, Prostovoljno gasilsko društvo Ostrožno se jim je s plaketo zahvalilo za pomoč pri nakupu novega gasilskega vozila. (Besedilo: M. J., fotografija: J. D.)

ČREŠNJEVEC

Društvo upokojencev Črešnjevec, ki ga vodi Ivan Šetar, letos praznuje svojo 30. obletnico. Že prvo leto se je včlanilo 160 upokojencev, danes šteje društvo 240 članov, ki se radi udeležujejo predvsem izletov po Sloveniji in tujini. Ustanovili so odbojkarsko sekcijo, katere člani tekmujejo na regijskih tekmovanjih, v kraju pa že nekaj let delujeta rekreacijska skupina za ženske in sekcija pohodništvo. Prirejajo predavanja, obiskujejo gledališča, poskrbijo za starejše z obiski in rojstnodnevnimi čestitkami. Sodelujejo tudi z drugimi društvi in organizacijami ter šolo v kraju.

Tradicionalni piknik v avgustu je bil posvečen jubileju in na njem so 16 članom podelili priznanja za njihovo tridesetletno zvestobo. Predsednik Zgornjepodravske PZDU Maribor Edi Sever je podelil Tonetu Šalamonu, Vinku Borko, Francu Reichu in Ivanu Sagadinu regijsko priznanje za njihovo delo in trud. Društvo pa je prejelo veliko plaketo PZDU Maribor.

 (Besedilo: Francka Rajh, fotografija: Roman Dobnik)

POSTOJNA

Člani Društva upokojencev Postojna so se odpravili na izlet v Poreč, kjer so si ogledali staro mestno jedro. Z ladjico so se odpeljali do Rovinja in si ga ogledali, nato pa so se popeljali po Limskem kanalu. Pred vrnitvijo domov so se ustavili še v Vrsarju in se sprehodili po marini.
(Besedilo in fotografija: Meri Uhelj)

 

PESNICA PRI MARIBORU

Društvo upokojencev Pesnica pri Mariboru je letos praznovalo 66. obletnico delovanja. Društvo šteje 361 članov, ki se radi družijo na raznih srečanjih, izletih. Vsako leto v sodelovanju z Občino Pesnica pripravijo srečanje krajanov, starejših od 75 let. V društvu deluje več sekcij, to so ribiška, strelska, sekcija za pikado, kegljanje na vrvici, ter skupina Pevci ljudskih pesmi. Posebej ponosni so na strelce, ki so letos praznovali 20. obletnico obstoja. Ob tej priložnosti so štirim še živečim ustanoviteljem sekcije podelili posebna priznanja. (Besedilo in fotografija: Marta Kocijan)

 

ŽELEZNIKI

Marija Plešec skrbi v Društvu upokojencev za Selško dolino Železniki za aktivno in kakovostno preživljanje prostega časa, saj organizira izlete, pohode, oglede kulturnih prireditev in praznovanja. Pa čeprav je avgusta praznovala že osemdeseti rojstni dan.

Zaposlena je bila v Osnovni šoli Železniki kot predmetna učiteljica gospodinjstva in tehnike. Vodila je tečaje s področja prehrane ali bivanja za mlade, kmečke ženske in druge krajane. Zelo je dejavna tudi v Turističnem društvu Železniki. Sodeluje na prireditvah, sejmih in razstavah po Sloveniji in v tujini in obiskovalcem z največjim zanosom in veseljem predstavi lepote teh krajev. Že vrsto let organizira razstave v času Čipkarskih dni in poskrbi za sleherno podrobnost. V društvu so prepričani, da si je zelo zaslužila občinsko priznanje za življenjsko delo prostovoljcev za leto 2019.
(Besedilo in fotografija: M. G.)

 

PIRAN

Člani Društva upokojencev Piran so se julija odpravili na izlet v Brkine. Med udeleženci je bila tudi 93-letna članica Ana Baruca, ki se je korajžno spustila v 100 metrov globoko jamo Dimnica. Sicer pa so članice in člani v prvih sedmih mesecih opravili že veliko dejavnosti iz letnega načrta. V sodelovanju s patronažno službo ZD Piran vsak mesec organizirajo merjenje krvnega tlaka in sladkorja v krvi za člane in starejše občane v prostorih društva, vsakih štirinajst dni gredo na pohode po krajih v piranski občini, dvakrat na teden vadijo pikado v prostorih društva, organizirajo medgeneracijska druženja z otroki in se izpopolnjujejo v ročnih spretnostih. Zelo dobro sodelujejo s patronažno službo, socialno službo, Dnevnim centrom Školjka, Rdečim križem ter drugimi društvi v občini Piran in širši Sloveniji.

(Besedilo in fotografija: Zdravko Taškar)

BREŽICE

V juniju so v Društvu upokojencev Brežice organizirali izlet članov k Slovencem v Porabju. V Monoštru jih je prijazno sprejela Marijana Sukič, glavna urednica tednika Porabje, ki ga izdaja Zveza Slovencev na Madžarskem. Predstavila jim je problematiko življenja porabskih Slovencev in jih vodila po kulturnozgodovinskih in sakralnih znamenitostih. Ob vrnitvi so se ustavili še na Goričkem.
(Besedilo in fotografija: Saša Pohar)

 

LIMBUŠ - PEKRE

V društvu upokojencev Limbuš - Pekre so ponosni na svojo članico Ankico Onič, ki so jo letos razglasili za častno krajanko Krajevne skupnosti Limbuš. Je tudi članica krajevnega Rdečega križa. V svojem več kot 40-letnem vsestranskem delovanju v kraju in zunaj njega je s skupino prostovoljk, ki jih vodi v programu Starejši za starejše, veliko prispevala k razvoju in izvedbi skrbi za ostarele in bolne. Zelo aktivna je tudi na kulturnem področju, saj je dolgo vodila pevke Spominčice, kjer še danes poje. Kot pevka sodeluje tudi pri mešanem pevskem zboru Društva upokojencev Limbuš - Pekre.
(Besedilo in fotografija: Franjo Šauperl)

 

ROGAŠOVCI

Društvo upokojencev Rogašovci je pobrateno z društvom upokojencev z Gornjega Senika v Porabju, kjer so se družili že sedmo leto zapored. Zabavali so se, zapeli, kartali in obujali spomine na pretekle dogodke. (Besedilo in fotografija: Milan Gaber)

 

HOTIZA

V okviru 24. hotiških ribiških dni je potekalo tudi meddruštveno srečanje upokojencev. Udeležili so se ga člani Društva upokojencev Velika Polana in sosednjih društev. V goste pa so prišli upokojenci iz pobratenega Društva upokojencev Sveti Martin na Muri iz Hrvaške. Stari znanci so se družili in se zabavali ob spremljanju odlomkov iz šaljive igre Gruntovčani, ko so jih predstavili igralci Kulturno-umetniškega društva Gruntovec iz Koprivnice.

(Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

 

MUTA

Desetega avgusta tudi peklenska vročina ni mogla preprečiti piknika v dolini Bistriškega jarka pri Muti, ki se ga je udeležilo okrog sto članov društev upokojencev in invalidov občine Muta. Piknik poteka že devetnajst let zapored v organizaciji obeh društev. Udeleženci so srečanje izkoristili za obujanje spominov, preizkusili pa so se tudi v spretnostnih igrah. (Besedilo in fotografija: Hinko Jerčič)

 

ŽUŽEMBERK

V juliju so v sklopu Trških dni članice Društva upokojencev Žužemberk pripravile razstavo ročnih del. Predstavilo se je šestnajst ustvarjalk z različnimi izdelki, in sicer prtički, različnim nakitom, idrijsko čipko, slikami, košarami, rožami iz krep papirja, torbicami, gobelini ...
(Besedilo in fotografija: Helena Murgelj)

 

PREBOLD

Članice in člani Društva upokojencev Prebold so se na poletni planinski izlet odpravili na tisti konec Slovenije, ki ga je opeval Simon Gregorčič. Do Zatolmina se jih je pripeljalo nekaj manj kot 50, potem pa je polovica vzela pot pod noge, polovica pa se je zapeljala še del poti. Vsi pa so si z zanimanjem ogledali cerkvico sv. Duha na Javorci, spomenik 2565 vojakom, padlim v 1. svetovni vojni. Ob vrnitvi so si ogledali še sotesko Tolminskih korit. (Besedilo in fotografija: Jože Praprotnik)  

   

ROGAŠKA SLATINA

Člani rogaškoslatinskega društva upokojencev in člani stranke DeSUS Rogaška Slatina so se podali skupaj na izlet. V Slovenskih Konjicah so obiskali Čebelarstvo Žvikart, si ogledali muzej Jurija Vodovnika na Skomarju, najvišje ležečem strnjenem naselju v Sloveniji (944 metrov), in se po ogledu Rogle vrnili domov.

(Besedilo in fotografija: Milenka Blažević)

 

SENOVO


Ob dnevu državnosti je balinarska sekcija Društva upokojencev Senovo organizirala 2. posavski balinarski turnir. Tekmovanje se je odvijalo v prijateljskem, vendar zelo borbenem ozračju. Med šestimi ekipami je bil končni vrstni red naslednji: Senovo, Balinarski klub Krško, Balinarski klub Hrasti Sevnica, Radeče ekipa I, Krmelj in Radeče ekipa II. (Besedilo in fotografija: Miro Četrtič)

 

Srečanje po šestih desetletjih od mature

Nekdanje sošolke in sošolci 4. b razreda mariborske srednje kmetijske šole so se ob 60. obletnici mature zbrali kar v prostorih nekdanje šole. Šolo je obiskovalo 32 sošolcev, od dvanajstih so se žal za vedno poslovili, jubilejnega srečanja pa so se udeležili (od leve): Štefan Gerebic, Marjan Heler, Danimir Čok, Mira Lavrinšek, Milan Viher, Tone Urbas, Vladimir Škalič, Mihaela Ivanc, Jožica Gaberšek, Franc Drvarič, Angelca Kobale Jerič in Franc Sešlar. Z velikim spoštovanjem so se spominjali nekdanjih profesorjev. (Besedilo in fotografija: T. U.)         

Petdeset let od mature

V mesecu maju so se srečali sošolci, ki so pred 50 leti maturirali na novomeški ekonomski srednji šoli. Obiskali so bivši internat v Šmihelu, kjer jih je večina bivala, in Evangelijsko cerkev Dobrega pastirja, kjer nas je sprejel pastor dr. Danijel Brkič. Po prijetnem druženju so si obljubili, da se čez pet let ponovno srečajo. (Besedilo in fotografija. J. P.)

PRAZNOVALI SO

V ljutomerskem domu starejših občanov je 12. avgusta Marija Žekš, najstarejša članica Društva upokojencev Beltinci, praznovala svoj 103. rojstni dan. Z možem sta imela hčerko in sina, v domu jo radi obiščejo tudi vnuki in pravnuki. Pravi, da se še kar dobro počuti, saj zanjo v domu lepo skrbijo. Rada je v družbi stanovalcev, udeležuje se dogodkov in maš.

 

Članica Društva upokojencev Kamnik Izabela Hribar s Cankarjeve ceste v Kamniku je 22. julija praznovala svoj častitljivi 101. rojstni dan. Gospa je kljub zdravstvenim težavam še vedno vesela, optimistična in pozitivno razmišlja o prihodnosti.

Ana Brinjevec iz Podkuma je praznovala 95. rojstni dan. Imela je štiri otroke, zdaj ima 11 vnukov in 21 pravnukov. V zimskih večerih je veliko pletla, saj so imeli ovce pri hiši. Tudi branje knjig ji je bilo v veselje in ji še vedno krajša dneve. Gospa Ana je tudi predsednica Društva izgnancev Podkum.

 

Pavla Lavrin iz Razborja pri Čemšeniku je praznovala 90. rojstni dan. Živi s sinom in vnuki na urejeni kmetiji, kjer so jo ob jubileju obiskali člani Društva upokojencev Zagorje ob Savi ter predstavniki Zveze za vrednote NOB in Krajevne skupnosti Čremšenik.

V juliju je praznoval okroglih 90 let Stane Plut – Župenčan s Cerovca pri Semiču. Bil je čebelar in gasilec. Do 85. leta se je vozil s kolesom in pravi, da je recept za dolgo življenje: delo, gibanje in kozarec dobrega vina. Z ženo Lojzko se imata rada že 63 let. Rodili so se jima trije otroci, razveseljuje pa ju že pet vnukov in trije pravnuki.

Barbara Božiček iz Velenja, ki je še vedno hitrih misli in bistrega uma, je s svojimi najljubšimi praznovala 90. rojstni dan. Njene korenine so še vedno trdno zasidrane na Kozjanskem, kamor rada zahaja s prijateljicami ali družinami svojih otrok. Z neizčrpno energijo in načrti vseskozi preseneča in navdušuje svoje domače in sosede, najraje s svojega cvetličnega in zelenjavnega vrta, ki ga skrbno obdeluje.

 

ČESTITAMO NAROČNIKOM

Marija Šubic je naša dolgoletna naročnica, ki je 15. avgusta praznovala 90. rojstni dan. To se ji zdi nenavadno, pravi, saj je imela vse življenje zdravstvene težave, med drugim izredno hude migrene. Po rodu je iz Šoštanja, a že od leta 1954 živi v Ljubljani. V Ljubljanskih mlekarnah je bila zaposlena 35 let. Dolgo je delala v trgovini na Miklošičevi cesti v središču Ljubljane in marsikateri kupec se je spomni, ker je bila vedno zelo urejena. Žalosti jo, da so vse njene sodelavke že umrle. Vsako leto ob 1. novembru obišče njihove grobove, jim prižge svečo in se malo »pogovori« z njimi. Izredno pogreša tudi pokojnega sina in marsikdaj se ji zazdi, da je nekje ob njej. V uteho ji je vnukinja, ki jo pogosto obišče ali jo kam pelje.

 

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media