Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja Zdenka Peloz

svetovalka TA in spec. psihoterapevtka:
Zdenka Peloz

Dobro je vedeti | sep. '19

POMANJKANJE ZANIMANJA

Z naročnikom sva se pogovarjala o vnuku, za katerega ga zelo skrbi. Sicer ima visokošolsko izobrazbo, vendar je povsem otopel. Nič ga posebej ne zanima, službo išče, vendar se mu večina ponujenih priložnosti zdi nezanimiva ali premalo plačana. Dneve preživlja pred računalnikom ali s prijatelji in nič ne kaže, da bi imel kakšne želje ali cilje za prihodnost.

Vsi starši si za svoje otroke želijo, da bi bili v življenju uspešni in zadovoljni. Vendar je v zadnjem času kar precej mladih, ki to niso. Kar ne vedo, kaj bi počeli sami s seboj, nimajo nobenih želja, da bi bili uspešni vsaj na katerem od življenjskih področij. Seveda se starši začnejo spraševati, kaj so naredili narobe, da so njihovi otroci tako pasivni. Delno so mogoče res pripomogli, saj je za zdajšnjo generacijo značilno, da je bila pretirano zaščitniško vzgojena. To, da podmladek večinoma dobi skoraj vse, kar si zaželi, in ni izpostavljen frustracijam, se kasneje, ko odraste, pokaže kot slaba usluga. Ves čas bi bili v udobju in želijo si, da bi le-to trajalo čim dlje.

Psihoterapevt dr. Zoran Milivojević navaja, da življenjske usode kažejo, da zelo močan motiv za doseganje življenjskih ciljev nastane na dva načina. Na eni strani so tisti otroci, ki so imeli neprijetno otroštvo in so bili zavistni vrstnikom za vse, za kar so bili prikrajšani. Zaradi pomanjkanja in frustracij nastane močan motiv za to, da jim uspe v življenju in sebi ter svojim otrokom omogočijo tisto, kar so si tako zelo želeli. Na drugi strani pa so otroci, ki so od začetka projekt ambicioznih staršev, ti pa jim ves čas odraščanja pošiljajo sporočila, da jih bodo imeli radi, če bodo izpolnili njihove želje. Tekmovalnost nagrajujejo in podpirajo. Otroci se sčasoma poistovetijo s starševskimi ambicijami in jih začnejo doživljati kot lastne, tako da ves čas stremijo k uspehu.

Odgovor za razvajene mlade je tudi v tem, da jih čim prej postavimo na realna tla, pomagamo, da se odselijo od doma, imajo denar, ki ga sami zaslužijo, samostojno razrešujejo težave, s katerimi se srečujejo, in prevzamejo odgovornost za svoje življenje v svoje roke.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media