Dobra volja

sep. '19

Ali kdaj opazujete ljudi, ki hitijo po ulici, se ustavijo na pijači ali čakajo avtobus? Koliko različnih zgodb in usod nosijo s sabo. Nekateri obrazi so mrki, drugi zatopljeni, najbolj pa pritegnejo sproščeni in nasmejani, ker žarijo kot sonce. To so zagotovo pozitivni ljudje.

Strokovnjaki pravijo, da je pesimizem slab za naše zdravje in da si lahko s slabimi mislimi nakopljemo celo bolezen. Trdijo tudi, da se lahko naučimo nagnjenost k pozitivnemu: izogibati se je treba slabim mislim, kajti bolj kot se vrtimo v njihovem krogu, močnejše so, v bistvu pa gre bolj za naše misli in predstave kot za dejstva, poiskati moramo pozitivne stvari, ki nas dvignejo, in negovati hvaležnost za vse, kar se nam je dobrega zgodilo. Mi smo tisti, ki si oblikujemo vsakdan.

Pozitivno razmišljanje odganja bolezni, tudi alzheimerjevo, ki povzroča demenco in se je ljudje bojijo bolj kot raka. Kognitivni znanstvenik dr. Vojko Kavčič, ki živi in raziskuje v ZDA, večkrat pa se vrača tudi v Slovenijo, je v pogovoru za Vzajemnost povedal, da bolezen še najbolj preprečujemo in oddaljujemo z rednim gibanjem, zmerno in raznoliko hrano, umsko aktivnostjo, druženjem, obvladovanjem stresa, dinamičnim življenjem in dobrim spancem. Da je dober spanec več kot žganec, so vedeli že včasih. Predvsem pa je priporočljivo, da se lotevamo novih stvari, saj vse, kar je novo, razgibava naše možgane in jih krepi. Še posebej priporoča učenje plesa, ta zaposli našo glavo in telo.

Kdaj pa kdaj je treba spremeniti tudi razmišljanje. Svet je iz dneva v dan drugačen, zato se ne oklepajmo starih navad in prepričanj. Z dobro voljo lahko marsikaj spremenimo in na koncu bomo celo ugotovili, da je tako bolje.

Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media