Negovanje kože in las z bučo

Prosti čas | okt. '19

 Jeseni, ko se spet več zadržujemo v zaprtih prostorih, koža postane ohlapnejša in manj sijoča. Učinek porjavelosti mine, nepravilnosti pa so na obledeli koži vidnejše. Opaznejši postanejo izpuščaji, posledice poletnih prask in pikov žuželk, pajkaste rdeče žilice, kožne lise, posledice sončnih opeklin ...

Čas je za lepotno nego, ki jo podpremo z ustrezno prehrano za lepšo kožo, bolj zdrave lase in nohte, saj je osnova učinkovite nege ustrezna hrana in pijača. Za jesensko nego bomo tokrat izbrali bučo, ker je slastna na krožniku in odlična za nego kože in las, saj je bogata z vitamini A, B1, B2, C in K ter minerali kalijem, kalcijem, železom, fosforjem, natrijem, magnezijem in manganom. Poleg tega ima veliko balastnih snovi, ki pomagajo izboljšati prebavo in vzdrževati zdravo telesno težo. Za nego so primerne vse jedilne vrste buč, najboljše so čim bolj oranžne (hokaido, maslenke ipd.).

Tudi jeseni bi morali na dan popiti vsaj osem kozarcev vode, da bo koža primerno napeta. Če premalo pijete, boste to opazili na ustnicah in tanki koži okoli oči, ki postane ohlapnejša in bolj zgubana.

 Maska in piling v enem

Bučna maska za obraz kožo navlaži. Vitamin C in cink jo pomagata napeti, saj skupaj poživljajoče učinkujeta na kožne celice, spodbujata nastajanje kolagena, tako pa je koža bolj elastična. Vitamini B v maski podpirajo zdravje kože in poskrbijo, da je videti bolj sijoča.
Za bučno masko bi bilo dovolj že, če bi si na kožo nanesli plast bučnega pireja, a če maski dodate žličko medu in četrtino žličke jabolčnega kisa, bo še učinkovitejša. Sestavine premešajte z leseno paličico in enakomerno nanesite na očiščen obraz, vrat in dekolte. Pustite jo učinkovati 15 do 20 minut, dokler se ne posuši. Ta čas namenite sproščanju obraznih mišic in mišic ramenskega obroča. Sproščajte jih po skupinah: okoli oči, nosu, čela, čeljusti, na ramenskem obroču. Če so stalno zategnjene, poglabljajo mimične gube, telo pa zadržujejo v bolečem položaju.

Ko je maska suha, jo z blazinicami prstov luščite z nežnimi krožnimi gibi. Tako naredite nežni piling. Pri starejši koži moramo biti previdni, saj je koža tanjša, občutljivejša in suha, zato bi jo lahko poškodovali. Še posebno nežni bodite, če imate na obrazu tanke rdeče žilice ali kožni posip. Ostanek sperite s krpico, namočeno v mlačno vodo. Masko si lahko nanesete dva- do trikrat na teden.

Bučna maska z jabolčnim kisom, ki ga lahko zamenjamo z enako količino limonovega soka, rahlo posvetli drobne kožne madeže (ki ostanejo po pikih žuželk, praski, mozolju ...) in rjave hiperpigmentirane kožne lise. Učinek se povečuje s ponavljanjem maske. Na spletu boste sicer naleteli na trditev, da bi si kožne madeže in lise učinkovito posvetlili hitro in sami doma, vendar pri tem čudežev ni, nekateri »nasveti« pa so starejši koži škodljivi.
Prava pot pri kožnih madežih je pogovor z dermatologom, ki bo določil vzrok in svetoval, kako naprej. Najpogosteje je za obarvanost kože kriv seštevek poškodb preteklih let, sončnih žarkov, nosečnosti, hormonskih sprememb ..., mogoče pa je tudi, da je vzrok za njihov nastanek dedni faktor ali pa zdravila, lahko pa tudi kakšna skrita bolezen. Tudi zato je dobro obiskati dermatologa.

Bučne maske 

Za obraz: Pri zelo suhi koži bučnemu pireju dodamo pol žličke medu, četrt žličke polnomastnega mleka in četrt žličke smetane. Tudi to masko pustimo na obrazu 15 do 20 minut.

Za telo: Bučna maska je učinkovita tudi za obkladke pri utrujenih nogah in krčnih žilah. Za telo in noge si lahko pripravite odišavljeno masko. Bučnemu pireju dodate pol žličke kokosove moke in enako količino grobo zmletega cimeta. Masko pustite učinkovati 10 minut, nato jo sperite z vodo. Deluje osvežujoče in sprostilno, kožo pa rahlo odišavi.

 Za lase: Buča vsebuje cink, kalij, folate in vitamine skupine B, ki spodbujajo rast in zdravje las. Iz buče si lahko pripravimo tudi negovalno masko za suhe in neubogljive lase: v pokuhan pire primešamo žličko medu, jogurta in olivnega olja ter vse pomešamo. Gladko maso nanesemo na umite, še mokre lase. Ovijemo jih s prosojno folijo za živila in pustimo učinkovati 15 minut. Speremo in oblikujemo pričesko kot običajno.

 Besedilo in fotografija: Maja Črepinšek


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media