Berimo že od prvega dne

Dobro počutje | okt. '19

Ko vnuka povabimo k sebi na kavč, da mu bomo prebrali pravljico, mu podarjamo veliko več kot le zgodbo, ki jo bo slišal. Bogatimo njegov miselni svet, krepimo njegove govorne sposobnosti in mu budimo domišljijo, zasejemo seme dobrega bralca, predvsem pa mu podarjamo lepe spomine na skupni čas.

Branje vnuku se lahko začne že tedaj, ko je dojenček. Dojenčka prijetno umirjata vaš glas in ritem branja, čeprav ne razume besed. Med branjem ga pogledujte v oči in se mu pogosto nasmehnite. To ga osrečuje. Berete mu lahko kar koli, pesmi ali ta članek, pomembno je le, da vsrkava prijetno vzdušje ob branju.

Malo večji dojenček bo začel segati po knjigi, ki mu jo berete. Sam bi rad preveril, kaj imate zanimivega. To je čas, ko vnuku prebiramo za dlan velike knjige iz debelega kartona. Najprimernejše so tiste, ki imajo žive barve in preproste ilustracije ali fotografije živali in vsakdanjih predmetov. Ko knjigo dobi v roke, jo obrača in ogleduje, nato pa odnese v usta, potem pa odvrže in gleda za njo. Pri tej starosti je zanj knjiga predvsem predmet. Pomembno je, da mu v tem času ponudimo le knjige, s katerimi se ne more poškodovati – lahke, z zaobljenimi robovi in brez dodatkov, ki bi jih lahko pogoltnil. Toda že kmalu bo zastal ob podobah v knjigi. Lahko bi rekli, da jih je začel »brati«. Če ga boste vprašali, kje je muca, bo pokazal pravo ilustracijo. Njegova pozornost bo na začetku še kratka, kmalu bo knjigo spet odvrgel med druge igračke, vendar se bo izboljševala. Ko vnuku beremo ali si z njim ogledujemo slikanice, mu pomagamo razvijati zmožnosti osredotočanja.

 Navdušenje nad knjigami in branjem lahko pri vnuku spodbujate tudi z igralnimi knjigami, ki so zasnovane tako, da otroku preberemo zgodbico, nato pa sam nadaljuje igro s knjigo. Če ste vešči šivanja, bi lahko za vnuka sami ustvarili igralno knjigo iz blaga. Če bo pripovedovala o zajčku, ki gre v posteljo, sešijete zajčka, ki ga bo vnuk položil v žep v knjigi kot v posteljo. Na naslednji strani izrežete odprtino, da bo zajček pogledal skozi okno, in tako naprej. Bodite pa pozorni na vnukovo varnost. Gumbi, trakci, brki iz volne ... in vse, kar bi lahko odgriznil in pogoltnil, je zanj lahko nevarno. Knjige iz blaga so tudi na prodaj. Dober izbor je knjiga iz blaga o mačku Muriju.

Branje krepi domišljijo

Katero slikanico izbrati? Najbolje je, če vam svetuje knjižničar, kaj je primerno njegovi starosti. Pozorni bodite na kakovostno vsebino, jezik in ilustracije. Knjižni jezik uporablja večje besedišče, kot ga uporabljamo v vsakdanjem govoru. Otrok besede sliši v drugačnih kombinacijah in kontekstu, kar povečuje njegov besedni zaklad in zmožnost oblikovanja in izražanja misli. Nič zato, če sprva ne razume čisto vsake besede. Verjetno pa mu boste zato morali knjigo prebrati večkrat. Ponavljanja si želi, dokler ne ponotranji vsebine in jo razvozla, pa tudi zato, da znova vzpostavi prijetni notranji občutek, ki ga je imel, ko ste mu brali.

Pomembno je tudi, kako mu knjigo berete. Berite počasi, sledite ritmu besed, upoštevajte ločila. Dajte vnuku čas, da sliši vsako besedo. Spreminjajte glasove likov. Branja ne prekinjajte s pojasnili, če zanje ne prosi. Pogovor prihranite za konec. Otroku veliko pomeni, da je, medtem ko mu berete, v vaši bližini, se vas lahko dotika in čuti vibriranje vašega glasu. Tudi ilustracije si rad ogleduje, a to lahko počne tudi, kadar vas ni poleg, zato ni nujno, da v slikanico gleda skupaj z vami. Koristi mu lahko celo samo poslušanje, saj se med poslušanjem izrisujejo podobe slišanega v njegovi domišljiji. Branje mu krepi domišljijo.

Poseben zaklad bodo zanj knjige iz otroštva njegovih staršev. Ali še imate kakšno doma, bi si jo lahko izposodili v knjižnici, bi pobrskali v starinarni? Prav presenetljivo je, kako poceni so rabljene knjige, pa so mnoge pravi zaklad. Povejte vnuku ob tem kakšen dogodek »iz starih časov«, ko so bili njegovi starši še otroci. Tako bodo nekatere knjige postale njegov zaklad. In ko bo vnuk postal šolar in bo že znal brati sam, mu predlagajte, da bi brali izmenično. Zanj bo glasno branje koristna vaja, za vas pa dobrodošel premor. Knjige, ki ste mu jih pogosto brali, bodo za vnuka nekaj posebnega vse življenje. Še ko bo odrasel, bo v mislih zaslišal vaš ljubi glas, ki mu jih bere.

Maja Črepinšek, fotografija: Shutterstock


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media