Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan. J. Turk

Dobro je vedeti | nov. '19

PRAVICA DO SAMOSTOJNEGA ODLOČANJA PRI ZDRAVLJENJU

Bralec ima že nekaj časa težave s hrbtenico. Sorodniki in osebna zdravnica ga prepričujejo, naj gre na operacijo, vendar je slišal, da je taka operacija v njegovih letih lahko tvegana. Zanima ga, ali jo ima pravico zavrniti. Kaj se bo zgodilo, če bo kdaj v stanju, ko ne bo več sposoben dati svoje privolitve?

Vsekakor lahko predlagano operacijo zavrnete in zaradi tega ne boste deležni nobenih pravnih posledic. Po zakonu imate namreč pravico do samostojnega odločanja o zdravljenju, brez vaše svobodne volje in zavestne privolitve pa ni dovoljeno opravljati medicinskih posegov. Izjema je, če bi taka zavrnitev ogrozila življenje ali huje ogrozila zdravje drugih.

Če vas skrbi, da bi se znašli v položaju, ko ne boste mogli več odločati o svojem zdravstvenem stanju, lahko določite svojega zdravstvenega pooblaščenca. Ta bo v primeru, ko sami ne bi več mogli odločati o sebi, odločal namesto vas. Zdravstveni pooblaščenec je lahko kdorkoli, ne samo vaš zakonec, otrok ali drug član družine – lahko je tudi vaš prijatelj, znanec ali kdorkoli drug. Bistveno je, da taki osebi zaupate in menite, da bo lahko odgovorno odločala o vašem zdravju.

Svojega pooblaščenca morate določiti s pisnim pooblastilom, na katerem pa mora biti vaš podpis overjen. V njem lahko določite tudi morebitna natančnejša navodila ali usmeritve. Poudarjam tudi, da lahko pooblastilo kadarkoli prekličete. Zdravstveni pooblaščenec ima sicer pravico do seznanitve z vašo zdravstveno dokumentacijo in vašim zdravstvenim stanjem kot tudi do ustreznih pojasnil. 

V določenih primerih pa imate prav tako pravico, da določeno zdravstveno oskrbo vnaprej zavrnete. Ta pravica vam omogoča, da vnaprej izrazite svojo voljo o tem, katere konkretne zdravstvene obravnave ne dovoljujete, če bi se morda znašli v položaju, ko ne bi bili sposobni dati veljavne privolitve. Zdravniki morajo vašo vnaprej izraženo voljo upoštevati, saj je zanje zavezujoča. 

Izjema velja za primere nujne medicinske pomoči. Če namreč pacient ni sposoben odločanja o sebi in ni zmožen izraziti svoje volje, se lahko opravi nujna medicinska pomoč tudi brez njegove privolitve.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media