Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec

Dobro je vedeti | nov. '19

IZVIDI PREISKAV

Bralci pogosto kličejo za razlago in pojasnitev izvidov preiskav. Tokrat je poklicala 75-letna bralka, ki je opravila magnetno resonanco hrbtenice. Pred 12 leti so ji predlagali operacijo, vendar se zanjo ni odločila. Po fizikalni terapiji se je stanje izboljšalo do začetka letošnjega leta. Prejšnji teden je ponovno opravila preiskavo. Dobila je dolg izvid z več diagnozami in veliko izrazi, ki jih ne razume. 

Najprej osnovno pravilo. Različne, tudi slikovne preiskave so v veliko pomoč, vendar jih je treba vedno obravnavati v luči kliničnih težav, ki jih ima bolnik. Dolžina izvida in število rentgenoloških diagnoz ne pomenita nujno tudi stopnje težav. Na podlagi pogovora z bolnikom, natančnega kliničnega pregleda in dodatnih preiskav bo specialist ustrezne stroke lahko predlagal najboljšo terapijo. Njegova naloga je, da razloži, katere so prednosti in nevarnosti zdravljenja, in pri tem upošteva želje posameznika. Po telefonu ni mogoče dati verodostojnih nasvetov glede možne terapije.

Zdaj pa k izvidu. Bralka je želela, da ji na enostaven način razložim posamezne diagnoze, kar pa ob omejenem prostoru in »navajenosti« na strokovne izraze sploh ni lahko. V grobem so vse zapisane diagnoze skladne z napredujočo obrabo hrbtenice (osteoartroza). Hrbtenico tvori 33 vretenc, sestavljenih iz telesa in vretenčnega loka, ki objemata hrbtenični kanal, po katerem potekajo živčna vlakna in žile. Med telesom vretenc so medvretenčne ploščice. Vretenca med sabo povezujejo slabo gibljivi sklepi.

Zaradi normalnih starostnih sprememb in/ali zaradi prekomernih ter nepravilnih obremenitev postanejo medvretenčne ploščice tanjše, trše in toge. To se najprej vidi v ožjih medvretenčnih prostorih (osteohondroza). Telo vretenca odgovori na spremembe s tvorbo kostnih izrastkov ob robu vretenc (spondiloza). Vsaka drugačnost v položaju ali obremenitvi vretenc se odraža tudi na mišicah, vezeh in sklepih ob hrbtenici. Mišiče so slabše, vezi ohlapne, zato se vretence pomakne naprej ali nazaj (spondilolisteza). Spremenjena medvretenčna ploščica se lahko na posameznem delu izboči v hrbtenični kanal ali zunaj medvretenčnega prostora (protruzija diskusa). Bolečine nastanejo, ko spremenjene strukture dražijo okolno tkivo. Kakšne bodo, je odvisno od lege, višine in obsežnosti sprememb. Seveda pa na dojemanje bolečine vplivajo še številni drugi dejavniki.

Operacija je nujna, kadar pride do nenadnega pritiska na živec, zmanjšane moči v nogi (lahko ohromitve) in/ali nenadzorovanega odvajanja vode ali blata.

SVETOVALNI TELEFON: 

Tatjana Erjavec odgovarja tudi po telefonu. Pokličite jo v ponedeljek, 11. novembra, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media