Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja Zdenka Peloz

svetovalka TA in spec. psihoterapevtka:
Zdenka Peloz

Dobro je vedeti | nov. '19

 O PRAVLJICAH

Z naročnico sva se pogovarjali o primernosti pravljic, ki jih bere vnukoma. Hči namreč trdi, da so stare pravljice, ki jih je tudi sama poslušala, preveč strašljive in bosta otroka lahko zaradi tega travmatizirana, kar bo pustilo negativne posledice v njunem osebnostnem razvoju. Zagovarja samo novejše, ki so prijetne in nimajo elementov doživljanja strahu.

Majhni otroci živijo v varnem zavetju doma, kjer so sprejeti in ljubljeni. Zunanji svet je zanje nekaj neznanega, radovedni so, kaj vse se tam dogaja. Z branjem pravljic otroke pripravljamo na tisto, v kar bodo zakorakali kot samostojni ljudje.

Bistveno sporočilo pravljic je, da malčke seznanimo s pojmi, ki jih v varnem naročju doma ne poznajo. Gre za osnovno idejo boja med dobrim in zlim. Otroci se zlahka poistovetijo z glavnim junakom, ki ga ogroža nekaj hudobnega, nato pa ga nekaj ali nekdo reši in konec je srečen. Vsi, ki so ali berejo otrokom pravljice, vedo, da jih le-ti doživljajo zelo čustveno. Najpomembnejši je trenutek, ko je glavni junak ogrožen. Vemo, kako pomembno je za malčka, da mu vedno znova prebiramo isto pravljico. S podoživljanjem in poznavanjem poteka pravljice do podrobnosti, o kateri točno ve, kako se bo končala, si pomaga premagati strah, ki ga ob tem doživlja.

Ali je vedno znova doživljanje tega čustva škodljivo? Ena pomembnejših lastnosti malčkov je naivnost. To pomeni prepričanje, da so vsi ljudje okrog njega dobri. Ena temeljnih nalog pravljic pa je ravno ta, da otroka podučijo, da zunanji svet niti približno ni enak družinskemu, ki ga pozna. S poznavanjem boja med dobrim in zlim se otroci pripravijo na dejstvo, da so zunaj domače varnosti situacije, s katerimi se bodo nekoč zagotovo srečali. Da bi to dosegli, mora v pravljicah obstajati zlo, ki ga dobro premaga. V prid starejšim pravljicam govorita vsaj dva razloga: prvi je srečen konec in drugi neposredno doživljanje varnosti, ko otrok v ljubečem naročju posluša, doživlja strah, a se počuti varnega in zaščitenega. Zlo v pravljicah je pomembno zato, da otroka nauči sprejeti obstoj slabega in zla, s čimer bo vstopal v zunanji svet pripravljen na to, da se ne bodo vse stvari izšle vedno po njegovih prepričanjih, vrednotah ali pričakovanjih.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media