Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk!

Dobro je vedeti | dec. '19

VAROVANJE PACIENTOVIH PODATKOV

Bralka se bliža upokojitvi. Pred kratkim je zdravnica ob rutinskem pregledu odkrila neko obolenje, ki bi lahko resno vplivalo na njeno zdravje. Zdaj se boji, da bo za to izvedel delodajalec, saj bi verjetno izgubila službo. Zanima jo, kako je z varovanjem njenih zdravstvenih podatkov.

Čeprav so se že dogajali primeri nezakonitega uhajanja informacij o zdravstvenem stanju pacientov, pa menim, da so njene skrbi odveč, saj zakonodaja v tem delu paciente dobro varuje, v primeru kršitev pa lahko osebe, ki so bile odgovorne za uhajanje informacij, odgovarjajo tako za prekršek kot tudi odškodninsko.

Zakon določa, da so zdravniki oziroma zdravstveno osebje dolžni kot poklicno skrivnost varovati vse, kar pri opravljanju svojega poklica ali dela izvedo o pacientu, še zlasti pa informacije o njegovem zdravstvenem stanju pa tudi o njegovih osebnih, družinskih in socialnih razmerah ter informacije v zvezi z ugotavljanjem, zdravljenjem in spremljanjem bolezni ali poškodb.

Informacijski pooblaščenec je že večkrat opozoril, da morajo biti zdravstvene ustanove pazljive pri varovanju zdravstvenih podatkov posameznikov, še posebej ne smejo dopustiti, da so zdravstvene kartoteke v odklenjenih ali celo odprtih omarah na hodnikih. Taka malomarnost je nedopustna in ustrezno sankcionirana.

Ima pa vsak posameznik pravico do vpogleda v svoj zdravstveni karton, saj gre pri tem za uresničevanje pacientove pravice do seznanitve s svojo zdravstveno dokumentacijo, zdravnik pa je posamezniku dolžan omogočiti vpogled v njegovo zdravstveno kartoteko, kadar so za to izpolnjeni zakonski pogoji.

Nasploh sicer velja, da se pacienti premalo zavedajo pomena varovanja lastnih osebnih (zdravstvenih) podatkov. V zvezi s tem svetujem, da če od kogarkoli dobite zahtevo po posredovanju svojega zdravstvenega podatka, vedno zahtevate, da ta oseba pojasni, zakaj ta podatek potrebuje, kako ga bo hranila in kaj bo z njim počela. 

Kar zadeva poznavanje vašega zdravstvenega stanja znotraj same zdravstvene ustanove, velja, da se lahko zdravstveno stanje posameznika razkrije samo tistim zdravstvenim delavcem, ki so v proces zdravljenja neposredno vključeni oziroma so za seznanitev pooblaščeni. Razkritje zdravstvenega stanja drugim ni dovoljeno in pomeni prekomerno obdelavo osebnih (zdravstvenih) podatkov.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media