Kultura kratke

Prosti čas | dec. '19

Razstava knjig iz Zoisove knjižnice 

V počastitev 200. obletnice smrti (10. 11. 1819) razsvetljenca, mecena, pisatelja, humanista, gospodarstvenika in naravoslovca so v NUK-u pripravili razstavo Knjižnica Žige Zoisa – središče razsvetljenske kulture na Slovenskem, ki predstavlja izbor del iz njegove bogate knjižnice. Baron Zois je bil eden najbolj izobraženih ljudi, ki so živeli na območju Slovenije, postal je ključna oseba za kulturni ter intelektualni razvoj naših krajev in je zaslužen za tehnološke izboljšave. Mama Ivana, po rodu Slovenka, ga je naučila slovenščine in od svojih poslovodij je zahteval, da pišejo v slovenščini, s čimer je jezik uveljavljal v poslovnem in strokovnem sporazumevanju. Bil je eden prvih izobražencev, ki so začeli opozarjati, da je treba izdajati posvetne in poučne knjige v jeziku, ki ga razume (kmečko) ljudstvo. Okoli sebe je zbral pomembne lokalne izobražence, jih spodbujal in denarno podpiral. Tako tudi A. T. Linharta, ki je napisal prvo dramsko delo v slovenščini Županovo Micko, Valentina Vodnika, da je začel izdajati prvi časopis v slovenskem jeziku Ljubljanske novice, Jerneja Kopitarja, da je raziskoval slovenski jezik in ga primerno umestil med druge slovanske jezike ter prvi uveljavil izraza Slovenec ter slovenski, Blaža Kumerdeja in Jurija Japlja, ki sta zaslužna, da je slovenščina postala jezik intelektualcev. Zois je tudi sam raziskoval usedline, kamnine, minerale, ustvaril je izjemno zbirko, ki je pomembna še danes, gojil človeško ribico, izumil pihalnik za plavž in z njim izboljšal delo v fužinah. Po duši razsvetljenec je bil v stiku z mnogimi razsvetljenci v Evropi. Ker je ustvaril eno najboljših in največjih zasebnih knjižnic na Kranjskem, je razstava izjemno zanimiva. Ogledate si jo lahko do 26. aprila naslednje leto.

 

Zbornik Ob stodeseti obletnici rojstva Mare Kralj

Septembra letos je minilo 110 let od rojstva Mare Kralj, slikarke, kiparke, ilustratorke, filmske maskerke in oblikovalke lutk ter ene prvih mentoric za slikarstvo na Univerzi za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani. Člani študijskega krožka Spoznajmo svoje mesto in domovino so v preteklem študijskem letu pod mentorstvom mag. Olge Paulič proučevali vsestransko ustvarjalno umetniško pot Mare Kralj, rojene v znani umetniški družini Jeraj (oče Karel je bil priznani violinist, ki je nastopal tudi z Dunajskimi filharmoniki, dirigent in skladatelj, mama Vida je bila učiteljica in pesnica ter po očetovi strani potomka Franceta Prešerna), in njeno življenje s slikarjem Tonetom Kraljem. Proučili so še njeno umetniško rodbino Jeraj-Kralj-Vremšak, ki je pustila sledi v likovni, glasbeni in literarni dediščini.

Svoje ugotovitve in pričevanja življenjskih sopotnikov, sorodnikov in prijateljev Mare Kralj so objavili v izjemno skrbno pripravljenem in oblikovanem zborniku, prepolnem zanimivih fotografij. Spodbudili so umetnostne zgodovinarje, da bi pripravili o njej posebno monografijo, pri čemer so jim pripravljeni pomagati. Za začetek bodo sodelovali pri ureditvi spletne strani o ustvarjalki na Wikipediji.

Muzikal

Ljubezenske prevare

Izvirni dialogi, ki jih je spisal eden najboljših slovenskih piscev Andrej Rozman Roza, polni humornih vložkov, ponujajo zaplete, intrige, preračunljivost, malo romantike, očarljivosti šestdesetih let, veliko dobre glasbe, znanih napevov, drzne interpretacije ter nov, drugačen pogled na ljubezen. Ob ritmih popularnih songov se čisto drugače razkriva poznana zgodba o Juliji. Odlični igralci in pevci Jan Bučar, Rok Ferengja, Tina Gorenjak, Maja Martina Merljak, Gašper Rifelj in Alojz Svete so ujeti v romantično zgodbo muzikala, ki očara z duhovitostjo, energijo, dinamiko, preobrati in zanimivim sporočilom. Decembra v Špas teatru v Mengšu.

GLEDALIŠČE

Smešno za crknit

Decembra se v Centru kulture Španski borci lahko sprostite ob gledališki komediji, polni situacijske komike in verbalnih zapletov, s presenetljivimi preobrati in odštekanimi liki, ki vas bodo pošteno nasmejali. Raztreseni, a optimistični Srečko je prepričan, da se mu je končno nasmehnila sreča v življenju. Njegova stroga žena, ki je za nič na svetu ne sme razočarati, mu je priskrbela delovno mesto na pomembnem položaju. Že prvi dan pa pade nanj (pre)velika odgovornost. Nastopajo: Tadej Pišek, ki je srca prevzel predvsem z vlogo Roka v romantični seriji Reka ljubezni, Jernej Čampelj, ki je večjo vlogo odigral v seriji Usodno vino, na gledaliških odrih pa je izvrsten tako v dramskih kot tudi v komičnih vlogah, in Nenad Tokalić Nešo, ki je ljubljenec s televizijskih zaslonov (v nadaljevankah Čista desetka in Dragi sosedje), izkazal se je tudi v Žlahtni komediji po izboru občinstva, in drugi.

Poredna Vivi – monodrama igralke Lare Jankovič

Vivian je prostitutka, ki se je za svoj poklic odločila zaradi praktičnih razlogov. Lahko bi postala kar koli drugega, vendar delo najrajši opravlja leže in od doma. Za dobro plačilo je vedno pripravljena sodelovati, ima pa svoja načela, od katerih ne odstopa, tudi če se ji svet poruši na glavo. Življenje jemlje z nenasitnim tekom in mu vedno znova nazdravlja z viskijem. Vendar se njen moto »viski v stiski« z vsakim kozarčkom več bolj maje in potlačena resnica kriči še glasneje. Omamljena od alkohola in mladostne neuslišane ljubezni do homoseksualnega moškega se zateče k terapevtu, kjer na koncu spozna, da sta za ljubezen vendarle potrebna samo dva. Decembra v Centru slovanskih kultur France Prešeren.

BIO 26

Pred muzejem za arhitekturo (arhiv MAO)

26. bienale oblikovanja je zelo spremenil ustaljeno zasnovo bienala, ko smo le občudujoče gledali novooblikovane izdelke. Obravnava krizo na področju informacij ter raziskuje vlogo in možnosti sodobnega oblikovanja pri oblikovanju znanja in resnice. Osrednji del BIO 26 Skupno znanje je šest naročenih projektov, izbranih v okviru oblikovalskega maratona, kjer so se multidisciplinarne skupine lotile izzivov, povezanih z institucijami za produkcijo in posredovanje znanj, to so NUK, +MSUM, Botanični vrt, Univerza v Ljubljani, časopisna hiša in Dom starejših občanov Fužine: tamkajšnji projekt Akademija življenja je premislek o upokojevanju kot priložnost za medgeneracijsko izmenjavo ter odkrivanje znanja in življenjskih izkušenj starejših. Razstava v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje predstavlja pretekle in sodobne projekte različnih umetnikov iz Slovenije in tujine, ki so pod drobnogled vzeli dokaj novo tematiko – krizo informacij. Dogodki, razstave in delavnice se bodo do februarja prihodnje leto odvijali na različnih lokacijah po Ljubljani, osrednja bo podhod Ajdovščina, kjer je tudi infotočka BIO.

fotka: Pred Muzejem za arhitekturo, arhiv MAO

 

Decembrske prireditve

Cankarjev dom: tradicionalni božični koncert Simfoničnega orkestra in Big Banda RTV Slovenija, Cirque Eloize: Hotel, akrobacije, ples in glasba v živo; Amira & Bojan Z – koncert sevdaha, silvestrski ples ob živi glasbi; v mariborski operni hiši bo na sporedu Verdijeva Traviata; v Prešernovem gledališču Kranj drama Venera v srcu; v MGL bodo na velikem odru uprizorili muzikal Adamsovi, na malem odru pa predstavo Odhodi vlakov; ljubljanska operna hiša napoveduje slavnostni Gala večer z operno-baletnim sporedom, praznično pogostitvijo, novoletno zdravico in tradicionalnim plesom na odru ob živi glasbi Nuške Drašček Rojko. Silvestrski spored bo sestavljen iz priljubljenih arij, duetov, zborovskih in plesnih odlomkov iz zakladnice velikih opernih in baletnih del v izvedbi opernih in baletnih solistov, opernega in baletnega zbora ter orkestra SNG Opera in balet Ljubljana pod vodstvom dirigentke YI-Chen Lin; v Slovenskem ljudskem gledališču Celje stavijo na predstavo Vsak glas šteje; tudi ljubljanska Drama napoveduje dve predstavi: na velikem odru Razbiti vrč, v Mali drami pa bo Polona Vetrih uprizorila svojo monodramo Ne pozabite na rože; Slovensko narodno gledališče Nova Gorica pa bo ponudilo uspelo predstavo Peter Kušter.

Neva Brun


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media