Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Dobro je vedeti | dec. '19

PRENOS PODJETJA

Bralec je zaposlen v manjšem družinskem podjetju. V kratkem bo oče podjetje prenesel na sina. Medtem ko je z očetom v zelo dobrih odnosih, je imel s sinom že nekaj manjših konfliktov, zato se boji, da se ga bo ob prevzemu želel znebiti. Zanima ga, kakšne možnosti ima.

Če ni v ozadju česa drugega, je strah bralca odveč. Dejstvo je, da le prenos podjetja na naslednika ni dopusten zakonski razlog, da bi zaposlenim prenehalo delovno razmerje. Morebitne presežne ali konfliktne delavce mora z ustreznim postopkom »sprocesirati« bodisi sedanji delodajalec, ki ga tozadevno Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) opredeljuje kot delodajalca prenosnika, bodisi novi delodajalec prevzemnik.

Iz 76. člena ZDR-1 izhaja, da morata delodajalec prenosnik in delodajalec prevzemnik, če v podjetju ni organiziranega sindikata, najmanj 30 dni pred prenosom obvestiti delavce, ki jih prenos zadeva, o datumu ali predlaganem datumu prenosa, razlogih za prenos, pravnih, ekonomskih in socialnih posledicah prenosa za delavce ter predvidenih ukrepih za delavce.

V 75. členu ZDR-1 je dana garancija, da se ob prenosu podjetja delavcem ne poslabšajo pravice praviloma še najmanj eno leto. Zakon namreč določa, da če pride zaradi pravnega prenosa podjetja ali dela podjetja do spremembe delodajalca, preidejo pogodbene in druge pravice ter obveznosti iz delovnih razmerij, ki so jih imeli delavci na dan prenosa pri delodajalcu prenosniku, na delodajalca prevzemnika. To pomeni, da gre za delovnopravno kontinuiteto, pri čemer se šteje, kot da ni prekinitve zaposlitve, čeprav bo po prenosu podjetja formalnopravno obstajal novi delodajalec.

To dejansko pomeni, da se bo pri uveljavljanju vseh pravic, ki temeljijo na delovni dobi, pri zadnjem delodajalcu upošteval seštevek zaposlitve pri obeh delodajalcih. Če za ilustracijo vzamemo primer, ko bi delavec delal 9 let pri delodajalcu prenosniku, nato pa po prenosu podjetja na sina še 3 leta pri njem. Če bo prejel odpoved iz poslovnih razlogov, bo upravičen do odpravnine za 12 let dela pri zadnjem delodajalcu, torej ne le za 3 leta.

Ob prenosu podjetja zakon zahteva, da stari delodajalec prenosnik delavca odjavi iz zavarovanja z obrazcem M2, novi delodajalec prevzemnik pa ga prijavi z obrazcem M1. Čeprav osebno priporočam sklenitev nove pogodbe o zaposlitvi z delodajalcem prevzemnikom, pa tega zakon ne zahteva, ampak zadostuje že samo sklenitev aneksa k obstoječi pogodbi.

SVETOVALNI TELEFON:

Pokličete ga lahko v sredo, 11. decembra, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media