Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka  prim. Tatjana Erjavec

Dobro je vedeti | dec. '19

PISKANJE IN ZVENENJE V UŠESU

Bralka piše, da so se pri 80-letni mami pojavila piskanje, šumenje in zvenenje v ušesu. Podnevi jih sliši občasno, ponoči je zvok zelo moteč in povzroča nespečnost. Specialist za ušesa, nos in grlo je postavil diagnozo tinitus in jo napotil še na pregled k nevrologu. Mama je drugače zdrava. Približno leto dni jemlje dvojna zdravila za zniževanje krvnega tlaka. Hčer zanima, ali obstajajo zdravila, ki bi omilile mamine težave.

Tinitus je zaznavanje določenega zvoka (piskanje, šumenje, pokanje) v ušesih ali glavi, ki ga v resnici ni v okolici. To težavo ima okoli 15 odstotkov odraslih in narašča s starostjo. Ker se osebi običajno poslabša sluh, ga povezujemo z okvarami različnih delov notranjega ušesa pa tudi z nekaterimi obolenji, predvsem s spremembami na vratnih žilah (zožitve in različne nepravilnosti ožilja). O takšnih težavah tožijo tudi bolniki pri hudi zožitvi aortne zaklopke in boleznih s povečanim utripom srca (slaba kri, bolezni ščitnice). Običajno takrat šum pulzira v ritmu srca. Neredko težave lahko povzročajo zdravila, na primer nekateri antibiotiki, zdravila za zdravljenje visokega krvnega tlaka, depresije, alergije.

Čeprav učinkovitega zdravila za tinitus ni, imamo veliko možnosti omiliti težave. Od zdravil najpogosteje uporabljamo zdravila proti depresiji in pomirjevala. Predpisujemo jih ljudem, ki imajo sočasno motnje spanja, vendar ob zavedanju stranskih učinkov. Pri različnih oblikah terapije z zvokom »prekrivamo« zoprne zvoke s prijetnimi. Nekateri slušni aparati imajo poleg osnovne ojačitve zvoka tudi možnost oddajanja šumov za prekrivanje tinitusa. Uporabljajo se tudi različne oblike sprostitvenih tehnik, akupunktura, skupinske terapije in svetovanja, kako se navaditi na to neprijetno dogajanje. Najpomembnejše je prav gotovo zavedanje, da je v večini primerov tinitus nenevarno stanje. Stres in strah namreč težave še povečata.

Če se vrnem k bralkinemu vprašanju. Specialist za ušesa, nos in grlo je izključil izgubo sluha in nevarna stanja (na primer tumor slušnega živca). Nevrolog bo opredelil morebitne prekrvavitvene motnje možganov ali spremembe ožilja. Res je, da so v tem primeru običajno prisotni še drugi simptomi, predvsem vrtoglavica in motnje ravnotežja. Nikakor ne gre spregledati, da lahko zdravila, ki jih ima mama za zdravljenje krvnega tlaka, povzročajo to neprijetnost. Posvetujte se z osebno zdravnico o morebitni zamenjavi zdravil.

Tatjana Erjavec odgovarja tudi po telefonu. Pokličite jo v ponedeljek, 9. decembra, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media