Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja Zdenka Peloz

svetovalka TA in spec. psihoterapevtka:
Zdenka Peloz

Dobro je vedeti | dec. '19

BIPOLARNA OSEBNOSTNA MOTNJA

Dolgoletna naročnica se je obrnila name za nasvet, kako pomagati hčerkini družini, saj jo to, kar vidi, zelo skrbi. Zet se obnaša, milo rečeno, čudno. Včasih je vesel, zavzet za delo, poln načrtov in idej, kar na otroka in ženo vpliva na pozitiven način. Potem pa nastopi obdobje, ko noče niti iz spalnice, je ves obupan, črnogled, zanemarja bližnje. Njegovi bližnji ne razumejo, kaj se dogaja z njim, ne vedo, kako bi mu lahko pomagali.

Za bipolarno osebnostno motnjo, nekoč poznano kot manično-depresivno, so značilna skrajna nihanja razpoloženja, ki povzročajo hude težave. Zaradi tega oseba izgubi stik z resničnostjo. Izmenjujejo se obdobja evforičnega razpoloženja in obdobja potrtosti in depresije. Včasih so simptomi pomešani in takrat govorimo o mešani sliki. Gre za brezvoljnost ali pa ima oseba polno načrtov in zamisli. Za nastanek bolezni ni enega samega vzroka, gre za preplet veliko dejavnikov, vključno z genetiko, delovanjem možganov in dejavniki iz okolja. Bipolarna motnja je ena najbolj dednih med vsemi duševnimi motnjami. Ločimo dve obdobji znotraj diagnoze.

Obdobje manije. Osebe zapravljajo, se zadolžujejo, brez zavor se spuščajo v romantična in spolna razmerja, zanemarijo delo in družino, zlorabljajo različne psihoaktivne snovi, se družijo z ljudmi na robu, imajo ogromno energije, potrebujejo zelo malo spanja.

Obdobje depresije. Osebe se zaprejo vase, se krivijo za marsikaj, ne morejo na delo ali v šolo, povečana je samomorilna ogroženost, razpoloženje in energija sta na najnižji stopnji delovanja.

Zato mora žena nujno prepričati moža, da obišče zdravnika in v nadaljevanju psihiatra, ki bo predpisal ustrezna zdravila, ki jih je treba redno jemati. Pomaga tudi ozaveščanje vseh članov družine o naravi bolezni, da bodo znali prepoznati zgodnje znake poslabšanja. Bolniku bo pomagala tudi vzpostavitev dobrih medosebnih odnosov, paziti pa mora, da ne jemlje nobenih psihoaktivnih snovi.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media