Podatki SHARE in prihajajoče reforme

dec. '19

STARANJE V EVROPI

Kolumna, ki jo berete, je zadnja v sklopu rednih kolumn o podatkih SHARE. Kljub temu morda v prihodnosti preberete še kaj izpod našega peresa. Naj se v zaključnem prispevku obrnem h kratkemu pregledu do zdaj napisanega. Podatki SHARE so pomemben, verjetno najboljši vir podatkov o staranju, ki ga ima Evropa na voljo. Zajemajo ogromno količino spremenljivk, podatki so zelo kakovostni, za kar skrbi veliko posebnih metodoloških skupin.

Kaj nam podatki povedo, o čemer smo kar na dolgo govorili v preteklem letu in pol? Na eni strani so tu obsežne vsebine o zdravju, upokojevanju in socialnih dejavnostih starostnikov. SHARE trenutno vključuje že več kot deset tisoč uporabnikov in podatki se intenzivno uporabljajo za različne namene – od čisto znanstvenih do bolj praktično usmerjenih.

Tako na primer z dr. Majcnom z Inštituta za ekonomska raziskovanja trenutno pripravljava analizo o povezavi med prejemanjem dolgotrajne oskrbe in uporabo storitev zdravstvene oskrbe. Nekaj, kar bo ključna informacija za tiste, ki bodo (če bodo) v prihodnje pripravili potrebne ukrepe in spremembe na tem področju.

Pereči problemi staranja prebivalstva

Ko je bil na mizi zadnji predlog reform (konkretneje dolgotrajne oskrbe starejših), je bil SHARE osrednji vir podatkov, kar so nam priznavali tudi na ministrstvih. Tudi ko je govora o reformi zdravja, pokojnin in trga dela (starejših), je SHARE najpomembnejši, če ne velikokrat celo edini vir podatkov, ki je na voljo.

Za zdaj je v Sloveniji še premalo znanstvenih uporab, ki pa so velikokrat povezane z dokaj šibkim poznavanjem statističnih metodologij. Sami se to trudimo širiti, veliko uporab podatkov je pri nas predvsem v sociologiji, vedno več tudi na področju zdravja, nekaj tudi ekonomije. Zlasti pri zadnji bi tega moralo biti več: SHARE je na primer ključni vir, ki bi ga lahko uporabili na področju podatkov o pokojninah, glede tega smo bili v preteklosti že v stiku z Uradom za makroekonomske analize in razvoj.

Naj bo tole namenjeno tudi tistim, ki odgovarjajo ali odgovarjate na anketo. Vsem smo zelo hvaležni za vloženi čas – zaradi vas lahko dobimo podatke, ki jih zbiramo, in zaradi vas nastajajo analize, ki so ključne za kasnejše ukrepe na področju. Upam, da so vam kolumne približale »naš svet« in vam bolj plastično predstavile vsaj nekaj možnosti, ki jih delo s podatki SHARE omogoča.

Mnogi ljudje v Sloveniji se še vedno ne zavedajo, kaj SHARE prinaša – na eni strani izjemno igračko vsem, ki jih zanima delo s podatki, na primer statistikom in ekonometrikom, na drugi strani pa že kar noro bogate podatke, ki omogočajo prav vse potrebne analize za ukrepe, ki jih Slovenija potrebuje. Zelo smo bili veseli prostora, kjer smo lahko predstavili nekaj našega dela, rezultatov, podatkov, razmišljanj, ki jih je pri projektu res zelo veliko. In upamo, da nam je uspelo pokazati, da so ti podatki resnično potrebni, celo nujni, če želi Slovenija iti naprej in nasloviti problem, ki ga Evropa vseskozi poudarja kot ključnega za našo državo: hitro staranje prebivalstva.

doc. dr. Andrej Srakar, Inštitut za ekonomska raziskovanja


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media