NOVICE OD VSEPOVSOD

dec. '19

Jejmo več polnozrnatih žit

Inštitut za nutricionistiko je začel pobudo Izbiram polnozrnato. Z njo želi spodbuditi potrošnike k poznavanju koristi uživanja polnozrnatih živil in pogostejšemu vključevanju le-teh v prehrano. Podatki namreč kažejo, da kruh iz polnozrnate moke občasno uživa le 27 odstotkov prebivalcev, kar 31 odstotkov pa ga sploh ne uživa. Odslej na portalu prehrana.si vsak teden objavljajo nove članke in videovsebine o koristi uživanja polnozrnatih žit. Te vsebujejo več prehranske vlaknine, ki v želodcu nabrekne in tako upočasni praznjenje ter podaljša čas potovanja hrane po tankem črevesju, zato smo dalj časa siti. Po mnenju prehranskih strokovnjakov najmanj 30 gramov vlaknine dnevno varuje pred različnimi kroničnimi boleznimi, saj pomaga vzdrževati raven holesterola, prispeva k manjšemu povečanju glukoze v krvi po obroku in uravnava prehajanje črevesne vsebine.

Od poletja brezplačni javni prevozi

Upokojenci in vsi starejši od 65 let se bodo od 1. julija naslednje leto v javnem medkrajevnem potniškem prometu vozili brezplačno. Poslanci državnega zbora so namreč soglasno sprejeli novelo Zakona o cestnih prevozih, ki jo je vložilo ministrstvo za infrastrukturo. Tako naj bi bolj napolnili vlake in avtobuse, ki so na vsakodnevnih vožnjah manj kot 30-odstotno zasedeni. Ministrica Alenka Bratušek je ob tem pozvala občine, naj starejšim omogočijo brezplačne prevoze tudi v mestnem potniškem prometu.

V skladu z novelo bodo že od februarja 2020 veljale nekatere ugodnosti tudi za mlade. Registrirani športniki študenti in dijaki ter študenti z gibalnimi oviranostmi in invalidi, ki že imajo subvencionirane vozovnice, se bodo brez doplačila lahko z njimi vozili po vsej državi, tisti, ki jih nimajo, pa se bodo po vsej državi vozili za 25 evrov na mesec.

Maister ni in ne bo pozabljen

Dan pred državnim praznikom generala Rudolfa Maistra (23. november) so se v Veržeju srečali člani društev generala Maistra in Franja Malgaja, pridružili so se jim potomci Maistrovih borcev, večinoma vnuki in pravnuki.

Mag. Lučka Lazarec Šerbec, predsednica Zveze društev generala Maistra Slovenije, Drago Fras, predsednik Društva generala Maistra Veržej, in župan Veržeja Slavko Petovar so položili venec k spominski plošči Maistrovim borcem na stavbi kulturnega doma. Nato pa se je nadaljevala slovesnost, ki so jo z nastopi popestrili pevci moške vokalne skupine KUD Slavko Osterc in osnovnošolci iz Veržeja. Lučka Lazarec Šerbec je ob tem pohvalila prizadevanja, da se delo in življenje generala Maistra prenašata v osnovne šole, saj se tudi mladi zavedajo, da morajo spoštovati zgodovino ter ohranjati domoljubje. Profesor ljutomerske gimnazije Franci Čuš je v predavanju navedel zgodovinske okoliščine ob koncu 1. svetovne vojne, novinar Stane Kocutar pa je predstavil usode nekaterih Maistrovih borcev. Udeleženci so se zvečer odpravili v Mursko Soboto, kjer je potekala osrednja slovesnost ob državnem prazniku. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

Uživanje v prazničnem času

December ni pravi december, če nas ne začara z lučkami, vonjem po pečenih dobrotah, toplimi napitki in jaslicami …

Turistično društvo Vojnik tudi letos pripravlja dogodek, imenovan Božični Vojnik. Na prostem, okoli cerkve, po bližnjih ulicah in dvoriščih postavijo domiselne podobe svete družine iz najrazličnejših materialov, v Jernejevem domu pa so manjše in nekatere zelo stare. Ogledate si jih lahko med 14. decembrom 2019 in 4. januarjem 2020.

V Mozirskem gaju so že konec novembra mlade in starejše obiskovalce razveselili z Božično bajko, kjer lahko srečate Miklavža, Božička in pravljična bitja. V parku sveti milijon in pol lučk, dodali so še alejo latern, kjer se skriva 30 vizualnih zgodb, in okrasili balkone etnoloških stavb. Prvič so osvetlili park za kapelo sv. Valentina, in sicer tako, da se svetlobne kreacije v zemeljskih tonih zlivajo z zvoki Savinje. Pustite se začarati vse do 5. januarja 2020 med 16. in 21. uro.

V Mojstrani pa že 18. leto vabijo obiskovalce v kraljestvo Snežne kraljice na travniku pred vstopom v sotesko Mlačca. Ogledajo si lahko skulpture ledenega kraljestva, osvetljene s sojem bakel in latern, se skupaj s Snežno kraljico povzpnejo na njen ledeni prestol ali pa z Ledeno princeso sooblikujejo gozd izpolnjenih želja. Nekaj posebnega pa je gledališka predstava Žive jaslice v ledenem kraljestvu ob kulisi 25-metrskih ledenih slapov. Predstavo, ki vas bo spomnila na marsikje že pozabljene praznične običaje, bodo domačini igrali od 25. do 30. decembra ob 16., 17. in 18. uri. In še namig: Ogled ledenega kraljestva združite z obiskom Slovenskega planinskega muzeja in prihranite pri nakupu vstopnice.

Na vlak z Božičkom in vilami

Prazničnemu decembrskemu času se prilagajajo tudi Slovenske železnice. Vse do silvestrovega se bodo potniki z rednimi vlaki iz smeri Maribora, Velenja in Ljubljane v Celje peljali v družbi pravljičnih vil. Tam v Pravljični deželi zlasti na najmlajše čakajo vesele dogodivščine s pravljičnimi junaki.

Lahko pa se pridružite Božičku, ki bo potoval po Sloveniji s skoraj sto let starim muzejskim vlakom, in sicer: 5., 6. in 7. decembra med Mariborom in Dravogradom ter Zidanim Mostom in Dobovo, 8. decembra med Novim mestom in Črnomljem, 15. in 16. decembra med Ljubljano in Postojno ter Ptujem in Pragerskim, med Ljubljano in Grosupljem ter Litijo pa 21., 22. in 23. decembra. Cena vozovnice je 15 evrov, za otroke od 2. do 12. leta starosti pa 8 evrov. Lahko pa se z vlakom zapeljete na adventne sejme v kateri od sosednjih držav. Naj le spomnimo, da 15. decembra začnejo veljati spremembe v železniškem voznem redu.

 

Ilustracija je lepo darilo

V Vodnikovi domačiji, Hiši branja, pisanja in pripovedovanja v Ljubljani decembra pripravljajo že peti sejem ilustracije. Razstavljena so dela 29 ilustratork in ilustratorjev starejše in mlajše generacije, med njimi tudi dela pokojne Marije Lucije Stupice. Obiskovalci lahko ilustracije kupite, tako originale kot tudi printe z okvirji ali brez njih. V soboto, 14. decembra, med 12. in 18. uro pa imate priložnost druženja z ilustratorkami in ilustratorji. Sejem je odprt do 29. decembra, vsak dan razen ponedeljka.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media