Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan Turk

Dobro je vedeti | jan. '20

POMOČ NA DOMU

Bralka je stara 82 let in ji zaradi bolezni precej pešajo moči, zato se boji, da kmalu ne bo mogla več skrbeti zase. Od sorodnikov ne pričakuje pomoči, ne želi pa oditi v dom starejših občanov. Prihranjenega ima nekaj denarja za plačilo pomoči na domu, zanima pa jo, na koga se obrniti, kolikšen obseg pomoči lahko pričakuje in kako je s plačilom.

Pomoč na domu je namenjena pretežno starejšim osebam, ki živijo na svojem domu, vendar se zaradi bolezni ali drugih težav, povezanih s starostjo, ne morejo več v celoti oskrbovati ali negovati sami, tega pa v zadostnem obsegu ne zmorejo niti njihovi svojci ali sosedje. S pomočjo se posamezniku omogoči, da lahko čim dlje ostane v domačem okolju. Dobi lahko več vrst pomoči, na primer pomoč pri osnovnih dnevnih opravilih (pri oblačenju, slačenju, umivanju, hranjenju, opravljanju osnovnih življenjskih potreb, vzdrževanju in negi osebnih ortopedskih pripomočkov), gospodinjsko pomoč (prinašanje hrane, priprava hrane, nabava živil, čiščenje, odnašanje smeti ipd.), pa tudi pomoč pri ohranjanju socialnih stikov. 

Pomoč na domu je v pristojnosti občin, saj občina izbere izvajalca, ki nato storitev izvaja v okviru mreže javne službe. Izvajalec storitve je običajno javni zavod ali pa zasebnik s koncesijo ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Dobra novica je, da občine pomoč na domu sofinancirajo, in sicer najmanj v višini 50 odstotkov. So pa subvencije občin različne, zato znaša za uporabnika v povprečju okoli 5 evrov na uro. Obseg storitev se prilagodi potrebi uporabnika, v javni službi je na posameznika omejena na največ 20 ur na teden.

Pojavlja pa se vedno več zasebnih ponudnikov oskrbe na domu, ki so bolj prilagodljivi, zato pa so tudi cene storitev višje. Največji strošek pomoči na domu predstavlja 24-urno varstvo, ko se oskrbovalec preseli k osebi, ki potrebuje pomoč, in poskrbi za pripravo vseh dnevnih obrokov, nadzoruje redno jemanje zdravil, poskrbi tako rekoč za vsa gospodinjska opravila, prevzem pošte, nakupe in tudi za druženje.

Seznam ponudnikov storitve pomoči na domu v slovenskih občinah najdete na spletni strani Inštituta RS za socialno varstvo: http://www.irssv.si/index.php/pomoc-na-domu.

Če pa niste najbolj vešči dela na spletu, vam priporočam, da se oglasite kar na svoji občini, kjer vam bodo svetovali in posredovali seznam ponudnikov.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media