Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec

Dobro je vedeti | jan. '20

BOLEČINA MED LOPATICAMI

82-letna bralka sprašuje za vzroke pekoče bolečine med lopaticami, ki se pojavi v popoldanskem času in je odvisna od gibanja. Včasih jo tako močno zbode, da ji zastane dih. Osebna zdravnica meni, da izvirajo iz hrbtenice. Protibolečinskih zdravil še ni začela jemati. Zanima jo, ali bi lahko bila bolečina posledica bolezni pljuč ali srca. Zdravi se zaradi visokega krvnega tlaka, nima sladkorne bolezni in povišanih maščob v krvi. Izvidi krvi so bili normalni. Ponoči še kar dobro spi. Ima dober tek, zanika slabosti, bruhanje, zgago, hujšanje, slabo počutje. Vsak dan kuha, ima manjši vrt, s prijateljicami rada poklepeta.

Pogovor z bralko me je zaradi njene volje do življenja in humorja spravil v dobro voljo. Bolečino sprejema, vendar jo le skrbi, ali ni kaj hujšega.

Bolečina med lopaticami je lahko prenesena iz notranjih organov v zgornjem delu trebuha. Vendar se takšna začne na mestu, kjer ležijo organi, in jo spremljajo še drugi simptomi. Zgaga in bolečina v žlički pri boleznih želodca, slabost in bruhanje pri žolčnih kamnih, slabo počutje, hujšanje, temen urin in zlatenica pri trebušni slinavki. Gospa teh težav nima, laboratorijski izvidi so bili normalni, torej to lahko izključiva. Izključiva lahko tudi pljuča, ki ne bolijo, razen ko bolezensko dogajanje zajame pljučno ali rebrno mreno.

Še najbolj verjetno bi bilo obolenje srca oziroma žil, ki prehranjujejo srčno mišico. Značilna bolečina angine pektoris se začne v predelu prsnice, se širi v vrat, čeljust, rame, med lopatice ali v zgornji del trebuha. Je pekoča, tišči, daje občutek tesnobe. Ne spremeni se pri dihanju ali gibanju, poslabša se pri telesnem naporu in v mrazu. Bolečina je pri ženskah in starejših lahko neznačilna. V svoji dolgi poklicni karieri sem srečala zelo malo oseb s srčno bolečino samo med lopaticami. Zato mislim, da ima zdravnica naše bralke prav. Kar pomislite, kako neprijeten je napol nagnjen položaj pri kuhanju kosila. Lahko je tudi ta vzrok za bolečino v hrbtu, ki se pojavi v popoldanskem času. Meni pomaga, če se pri delu vzravnam ali potegnem rame nekajkrat nazaj. Še nekaj o zdravilih. Ljudje imamo zelo različna merila, kaj je še znosna bolečina. Pri občasni lahko stisnemo zobe in se prepričamo, da bo minila. Če je stalna in načenja tudi naše duševno zdravje, jo je treba prekiniti, vendar še zdaleč ne samo z zdravili.

 Tatjana Erjavec odgovarja tudi po telefonu. Pokličite jo v ponedeljek, 13. januarja, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media