DRUŽENJE JANUAR

Druženje | jan. '20

MURSKA SOBOTA

Pomurska pokrajinska zveza društev upokojencev Murska Sobota je v prostorih murskosoboške študijske knjižnice pripravila veliko razstavo z naslovom Pomurski upokojenci se predstavljajo. Likovna dela je razstavljajo 24 ustvarjalcev likovne sekcije Mozaik Murska Sobota. Z ročnimi deli pa so se predstavile sekcije za ročna dela društev upokojencev Beltinci, Ljutomer, Lendava, Moravske Toplice, Puconci, Radenci, Turnišče in Veržej. Odprtja razstave se je udeležil tudi Branko Suhadolnik, predsednik komisije za tehnično kulturo pri Zdusu. Izrazil je željo, da bi v Pomurju našli skupni prostor, kjer bi bili izdelki upokojencev vedno razstavljeni, kar bi pomenilo dodano vrednost na področju kulture in turizma v Pomurju. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

BLOKE

Skupina upokojenk iz Društva upokojencev Martin Krpan Bloke je združila svoje pletilke ali kvačke pri pletenju copatk za novorojenčke. Najprej so 50 parov copatk odnesle na Občino Bloke, da jih lahko potem podarjajo bloškim novorojenčkom. Potem pa so izdelale še 70 parov copatk in jih odnesle v postojnsko porodnišnico. Osebje jih je zelo lepo sprejelo, zato so sklenile, da bodo še naprej pletle copatke in tudi kvačkale hobotnice za nedonošenčke, ki morajo ležati v inkubatorju. (Besedilo in fotografija: Silva Perčič)

MALEČNIK

Pohodniška skupina Društva upokojencev Malečnik deluje že deset let, v tem času pa so pohodniki opravili okrog 500 pohodov in dodobra spoznali poti v domačem kraju in tudi v okolici. Prvi vodnik je bil izkušeni planinec in pohodnik Otmar Zelenko, kasneje je vodenje prevzel prav tako navdušeni planinec in pohodnik Vinko Kaloh. Že od začetka urejajo svoj pohodniški album, ki ga predstavijo vsako leto na občnem zboru društva.

Na 10. jubilejni pohod se je 39 pohodnikov podalo 22. novembra. Ustavili so se na Turistični kmetiji Protner, na kateri so imeli postanek tudi na prvem pohodu pred desetletjem. Potem so si ogledali vinsko fontano mladega kmeta Bogdana Maka. Med malico je predsednik društva Karel Jaušovec tistim, ki so bili na prvem pohodu, podelil posebne lesene medalje. Nato pa so se posladkali s torto, ki sta jo prinesla Elica in Vinko Kaloh. (Besedilo: Biserka Stergar, fotografija: Vinko Kaloh)

VRTOJBA

Angela Mozetič - Nina, članica Društva upokojencev Vrtojba, je 28. novembra praznovala stoti rojstni dan. Člani upravnega odbora društva so obiskali slavljenko v spremstvu župana in podžupana Občine Šempeter - Vrtojba ter predstavnice območne enote Rdečega križa. V prijetni družbi jih je sprejela nasmejana in vedrih misli. Z vsemi je nazdravila, nato pa vse povabila na dvorišče, kjer so skupaj občudovali ognjemet. (Besedilo in fotografija: M. F.)

JAVORNIK - KOROŠKA BELA

Društvo upokojencev je v začetku novembra pripravilo razstavo krožka ročnih del, ki ga vodi Marica Blažič. Krožek neprekinjeno deluje že 42 let in je eden najstarejših. Trenutno je vanj včlanjenih 15 članic. Na razstavi z naslovom Mozaik domače volne so pokazale pletene, kvačkane, vezene, klekljane in polstene izdelke iz domače volne – od oblačil do dodatkov za dom in nakita. Za soustvarjalni duh so skupaj ustvarile pletenino velikega formata: kvačkani tekstil, sestavljen iz posameznih krogov, ki predstavlja našo skupno moč, povezanost in pripadnost. Poleg tega so članice izdelale še več kot sto hobotnic za nedonošenčke in copatkov za novorojence.

 (Besedilo: Marija Gašperšič, fotografija: Metka Cerar)

KANAL

Projekt Starejši za starejše v Društvu upokojencev Kanal deluje že 10 let. Temelje sta zasnovali tedanja predsednica Sonja Kralj in prva koordinatorka Marica Bizjak, ki je projekt vodila do konca leta 2014, ko je koordiniranje projekta prepustila Vandi Vidič. Zdaj v programu sodeluje 21 prostovoljk in prostovoljcev. Delujejo v krajevnih skupnostih Kanal, Lig, Ročinj - Doblar, Kambreško, Levpa, Kal nad Kanalom in Avče. V tem času so opravili 6260 obiskov, 341 osebam ponudili 1306 različnih pomoči in opravili 8300 registriranih prostovoljnih ur.

Ob 10. obletnici delovanja je projekt prejel priznanje Krajevne skupnosti Kanal. Društvo upokojencev pa je organiziralo tradicionalno srečanje prostovoljk in prostovoljcev. Vsi, ki od samega začetka sodelujejo pri projektu (teh je 17), so za požrtvovalno delo prejeli pisna priznanja Zdusa.

(Besedilo: Marija Marinič, fotografija: Borut Jurca)

BREŽICE

Poln avtobus članov Društva upokojencev Brežice se je 10. decembra odpeljal na izlet v Rogaško Slatino. Po poti jim je Jožica Sušin pripovedovala zanimivosti o krajih, mimo katerih so se vozili. Izletniki so jo z veseljem poslušali, saj se le malo društev lahko pohvali, da ima za predsednico upokojeno profesorico geografije.

V Rogaški Slatini so si najprej ogledali znamenitosti mesta, nato pa so se ustavili v podjetju Afrodita, ki se razvija v enega najbolj priznanih kozmetičnih obratov v naši državi in ima 160 zaposlenih. Po predstavitvi in ogledu krajšega propagandnega filma o uporabi kozmetičnih izdelkov je marsikatera udeleženka tudi kupila kakšen izdelek v tovarniški trgovini. Izlet so Brežičani zaključili ob dobri hrani in petju na izletniški kmetiji Bratuša blizu Bistrice ob Sotli. (Besedilo in fotografija: Rudi Mlinar)

SEMIČ

V Društvu upokojencev Semič so ponosni na najstarejšo članico, ki je hkrati tudi najstarejša občanka. Angela Ogulin, po domače Škalova botra, je 28. novembra praznovala 106. rojstni dan. Že tri leta živi v Domu starejših občanov Metlika, kjer so ji svojci in zaposleni pripravili slavje. Z glasbeno spremljavo sta ga popestrila Andrej Kunič in njegova učenka iz Glasbene šole Črnomelj. Poleg domačih so ji čestitali še županja Polona Kambič, sosedje, predstavniki Društva upokojencev Semič in predstavnice Krajevne organizacije RK Semič. Botra si je ganjeno brisala solzne oči. Je še vedno mladostna in živahna, vsakemu izmed obiskovalcev je namenila prijazno besedo in nasmeh. Skupaj so obujali spomine in zapeli njene najljubše pesmi. (Besedilo in fotografija: Branka Muc) 

Pevska dvajsetletnica

Jožica, Frida, Stana in Jožica, ki prihajajo iz okolice Žalca, so si nadele ime Pevke treh vasi. Oktobra lani so praznovale 20 let, odkar so začele neprekinjeno peti ljudske pesmi in velikokrat razveselile ljubitelje le-teh. Udeleževale so se raznih srečanj ljudskih pevcev in godcev po vsej Sloveniji, revij, koncertov, priložnostnih nastopov, nastopov v domovih starejših občanov in širile misel: »Pesem je tista, ki druži ljudi, želja v naših srcih tli, da slovensko pesem bi zanamci prepevali.«

Izdale so tri zgoščenke in prejele zlato priznanje JSKD Slovenije. Svoj jubilej so praznovale v Medobčinski splošni knjižnici Žalec. (Besedilo in fotografija: Jožica Sedminek)

 

Srečanje mizarjev v parku vojaške zgodovine

Nekdanji učenci idrijske mizarske šole se radi srečujejo in obujajo spomine na čas med letoma 1956 in 1962, ko so si nabirali znanje. Lansko 22. srečanje so pripravili v Parku vojaške zgodovine Pivka. Z zanimanjem so si ogledali razstavo o procesu razpada Jugoslavije in slovenski osamosvojitvi, razstavo o podmorništvu ter zbirko vojaških vozil in letal. Pridružile so se jim tudi žene in nekdanja učiteljica Radica Pahor iz Idrije. (Besedilo in fotografija: Bernard Bučinel)

PRAZNOVALI SO

Frančiška Repolž iz Podkuma se je rodila konec novembra pred 90 leti v številni družini Martinčič. Med vojno so jih izgnali v Nemčijo. Kmalu po vrnitvi se je poročila in odselila na moževo kmetijo, kjer je poleg dela na kmetiji skrbela še za šest otrok. Zdaj ima 17 vnukov, 19 pravnukov in eno prapravnukinjo. Rada prelista časopise, pogleda televizijsko nadaljevanko in posluša glasbo.

V društvu upokojencev Kanal imajo spet nekaj jubilantov.

Častitljivih 90 let je praznoval Alojz Berdon iz Ročinja. Rodil se je pri Lovrinovih v Močilah. Za življenjsko sopotnico si je izbral Petrajevo Marijo iz Ukanja. V zakonu sta se jima rodila sinova, danes pa se veselita obiskov dveh vnukov in pravnuka.

Prav tako v Ročinju sta visoka jubileja praznovala zakonca Čuk: Bogomir – 95 let in Doroteja – 90 let. Bogomir je svoje življenje posvetil številkam z delom v računovodstvu, gospa pa je skrbela za gospodinjstvo.

V začetku novembra je v Škalabonu praznovala 95-letna Bogdana Gabrijelčič. Skromna, a vitalna, iskriva in prijetna sogovornica preseneti prav vse. Še vedno skrbi za kokoši in vrt, saj ji volje za delo ne zmanjka. Posebej jo razveseljuje obisk pravnukinje Zarje.

Na Prešernov rojstni dan, 3. decembra, je 90. rojstni dan praznovala Terezija (Zinka) Medved iz Mačkovca v Novem mestu. S pokojnim možem sta oba delala v Krki, doma pa obdelovala njivo in kasneje vrt. Živi sama, slabše vidi in težko hodi, zato ji pomaga nečakinja Angelca, ki živi v neposredni bližini.

ČESTITAMO NAROČNIKOM

Mama, babica in prababica Marija Obu je 22. novembra lani praznovala svoj 90. rojstni dan v krogu svojih najbližjih in prijateljev. Domače še vedno rada razvaja s svojimi dobrotami. Vedno poskrbi, da njen rožni vrt lepo cveti.

Pred 50 leti sta se Katarina in Janez Sluga poročila na Destrniku, od takrat pa živita v Murski Soboti, kjer sta bila zaposlena v tekstilni tovarni, lani pa sta tu praznovala zlato poroko. Oba sta bila navdušena planinca, za hribe sta navdušila tudi tri otroke, v veliko veselje pa so jima štirje vnuki. Jesen življenja preživljata v vasi Vaneča, kjer imata tudi manjši vinograd. Že vrsto let sta naročnika revije Vzajemnost.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media