Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Dobro je vedeti | jan. '20

UPOKOJITEV IN ODPRAVNINA

Bralec že 40 let dela v podjetju kovinske dejavnosti (pogodba o zaposlitvi se sklicuje na panožno kolektivno pogodbo). Pogoje za starostno upokojitev bo izpolnil sredi leta 2020, ob uveljavljanju služenja v JLA pa jih že izpolnjuje. Ker je podjetje v težavah, ga nagovarjajo, da se čim prej upokoji, bralca pa mika, da bi delal še naprej. 

Delodajalec že kar nekaj let nima več pravne podlage, da delavcu poda odpoved pogodbe o zaposlitvi le zato, ker ima izpolnjene pogoje za upokojitev. Po drugi strani pa se tak delavec ne more več sklicevati na varstvo pred odpovedjo zaradi razloga, da je starejši delavec oziroma delavec pred upokojitvijo, saj mu socialno varnost daje zagotovljena pokojnina. Seveda tak delavec v nobenem primeru ni varovan pred odpovedjo zaradi krivdnega razloga ali razloga nesposobnosti. Če pri delodajalcu obstaja poslovni razlog, je odpoved mogoča, če delavec izpolnjuje pogoje za starostno upokojitev ali pa mu je zagotovljena pravica do denarnega nadomestila na zavodu za zaposlovanje do izpolnitve pogojev za starostno upokojitev. Delavec bi bil v takem primeru upravičen do odpravnine po določbi 108. člena ZDR-1, ki je odvisna od delovne dobe pri zadnjem delodajalcu.

V primeru »samoiniciativne upokojitve« je bistven 132. člen ZDR-1, ki določa, da je delodajalec delavcu, ki je bil pri delodajalcu zaposlen najmanj pet let in se upokoji, ob prenehanju pogodbe o zaposlitvi dolžan izplačati odpravnino v višini dveh povprečnih mesečnih plač v RS za pretekle tri mesece oziroma v višini dveh povprečnih mesečnih plač delavca za pretekle tri mesece, če je to zanj ugodneje, če s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti ni določeno drugače. Do takšne odpravnine delavec ni upravičen, če ima pravico do odpravnine po 108. členu ZDR-1.

Iz 3. odst. 55. člena KP za kovinsko industrijo pa je mogoče ugotoviti, da delavcu pripada odpravnina ob upokojitvi v višini štirih povprečnih plač v RS za pretekle tri mesece oziroma štirih povprečnih plač delavca za pretekle tri mesece, če je to zanj ugodneje, če se upokoji v treh mesecih po izpolnitvi pogojev za starostno upokojitev in ima hkrati dopolnjenih 40 let delovne dobe pri zadnjem delodajalcu. Kateri so ti pogoji za starostno upokojitev, ali tisti splošni ali pa morda znižani na podlagi osebnih okoliščin (otroci, služenja v JLA, delo pred 18. letom), kolektivna pogodba ne daje odgovora, prav tako ne sodna praksa, zato je lahko v praksi kar nekaj zapletov, čeprav sodišča v dvomu običajno presodijo v korist delavca kot načeloma šibkejše stranke.

SVETOVALNI TELEFON:

Pokličete ga lahko v sredo, 15. januarja, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media