Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja Zdenka Peloz

svetovalka TA in spec. psihoterapevtka:
Zdenka Peloz

Dobro je vedeti | jan. '20

O AVTIZMU

Naročnik je prišel na pogovor zaradi odraslega vnuka, ki je avtist. Njegovo vedenje ga bega že od malega, vedno se je razlikoval od drugih otrok, zdaj je samo še slabše. Drži se zase, nima prijateljev ne partnerske zveze. Vse dneve je pred računalnikom. Odlično obvlada nekatere programe, zato dela na daljavo za uspešno podjetje. Naročnik je želel več informacij o tovrstni osebnostni motnji.

Avtizem ali motnja avtističnega spektra (MAS) je nevrološka razvojna motnja, ki jo lahko odkrijemo že pri otrocih pred tretjim letom starosti. Vpliva na razvoj tistih predelov možganov, ki so povezani z vzpostavljanjem socialnih stikov, komunikacijo in kognitivnimi funkcijami. Otroci z avtizmom imajo primanjkljaje na področju besedne in nebesedne komunikacije, socializacije in pri razvoju igre. Pogoste so pridružene motnje: alergije, astma, motnje hranjenja, spanja, senzorne posebnosti in druge. Med njimi je štirikrat več dečkov kot deklic. Zdravila za avtizem ni, na razvoj otrok z avtizmom pa pomembno vpliva zgodnja obravnava.

Glavne značilnosti avtizma se tudi pri odraslih kažejo v težavah s socialno interakcijo, besedno ali nebesedno komunikacijo, učenjem, ponavljajočim se vedenjem, zelo omejenimi aktivnostmi in interesi.

Običajno ljudje z avtizmom težje komunicirajo z drugimi ljudmi in imajo težave z razumevanjem druženja v socialne namene. Lahko imajo tako govorne kot vizualne težave ali jih vznemirjajo senzorni dražljaji. Senzorna občutljivost variira od preveč (hiper-) do premalo (hipo-) senzibilnosti. Posamezniki z MAS imajo pogosto težave govoriti o svojih čustvih in občutjih, zato nimajo uspešnih partnerskih zvez. Težave pri kontroliranju čustev in vzburjenja prav tako negativno vplivajo na socialno interakcijo z drugimi ljudmi. Vsaka sprememba v rutini jih vrže iz tira, zlasti nenapovedana, kar izražajo z izbruhi jeze. Dobro se počutijo le, če povsem obvladajo situacijo, v kateri se znajdejo. To jim ponuja zunanji občutek varnosti, ker ga sami v sebi nimajo. Na nekaterih področjih so lahko nadpovprečno uspešni, na primer imajo odličen mehanski spomin, veliko vedo o določeni strokovni temi. Pogosto sta tej motnji pridruženi še anksioznost in depresija.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media