Naravno proti zabuhlim očem

Dobro počutje | feb. '20

Ni se prijetno zbuditi z zabuhlimi očmi, saj otekle zgornje in spodnje veke močno spremenijo videz obraza. Če se vam to zgodi le tu in tam, si lahko pomagate na naraven način, sicer pa obiščite zdravnika.

Zabuhle oči so običajno posledica pomanjkanja spanja ali močnega joka pa tudi fizičnega ali duševnega stresa. Pojavijo se tudi kot opozorilo, da smo zaužili preveč slane hrane, vnesli v telo preveč toksinov, aktivno ali pasivno kadili in nezmerno pili alkohol. Lahko imamo zabuhle oči tudi zaradi težav s sinusi, zaradi vnetja oči pri kontaktnih lečah ali zaradi alergene kozmetike. Za vse naštete vzroke je značilno, da so oči občasno zabuhle in da zabuhlost lahko omilimo sami. Če pa gre za pogosto težavo ali za hudo obliko zabuhlosti, je potrebno zdravljenje.

Ko sumite, da imate zabuhle oči zaradi prehrane, naredite preizkus tako, da zmanjšate količino zaužite soli. Sol zadržuje vodo v telesu, kar povzroča zabuhlost. Izogibajte se živilom, ki imajo »skrito sol«, torej predpripravljenim živilom, kruhu, pekovskim izdelkom, sirom, predelanim mesnim izdelkom, slanim oreščkom ... Preveč soli škodi zdravju, zato je pomembno, da je količina vnosa majhna. Kadar ste zabuhli zaradi enkratnega prevelikega vnosa soli, popijte kozarec brusničnega soka ali kozarec zelnice, pojejte banano, žlico rozin ali skodelico kislega zelja. Nato se odpravite na daljši sprehod v naravo, da pospešite obtok krvi v telesu, kar bo preprečilo zastajanje vode. Gibanje v naravi vam bo pomagalo tudi, če sta vzrok za zabuhlost oči stres ali slab spanec.

Obkladki in masaža

Sicer pa zabuhlost oči najpreprostejše zmanjšamo s hladnimi obkladki. Zmočite dva zložena robca z mrzlo vodo in ju postavite v hladilnik ali zamrzovalnik. Medtem ko se hladita, popijte velik kozarec nekoliko mlačne vode po majhnih požirkih, saj primerna hidriranost zmanjšuje zabuhlost. Ko sta robca mrzla, lezite z rahlo dvignjenim vzglavjem in si ju položite na oči za 20 minut. Sprostite mišice obraza in enakomerno dihajte. Hladni obkladek bo skrčil krvne žilice, zmanjšala se bo količina tekočine, posledično pa tudi zabuhlost. Enako pomagata dve žlički, ki ju ohladimo v hladilniku in si ju položimo na oči.

Predelu okoli oči bo še bolj koristilo, če ga tudi pomirimo. Ohlajeni kolobarji kumar, ki jih položimo na oči za 30 minut, zmanjšajo zabuhlost in učinkujejo še s pomirjujočimi antioksidanti. Zmanjšajo drobne gubice okoli oči in napnejo kožo, da je videti bolj sveža, pogled bolj odprt, obraz pa je zato videti mlajši. Enako učinkujejo kolobarji krompirja, ki jih ohladimo v hladilniku, le da je občutek na koži po krompirju manj prijeten.

Na zmanjševanje zabuhlosti in glajenje drobnih gubic zelo dobro učinkuje tudi obloga s polnomastnim mlekom. Zložena robca namočimo v hladno polnomastno mleko in ju ožmemo. Ker je polnomastno mleko bogato z aminokislinami, beljakovinami, vitamini in mlečno kislino, bo predel okoli oči po 15 do 30 minutah manj zabuhel in pomirjen, koža pa bolj mehka, gladka in napeta.

Zelo dobro učinkuje tudi zeleni čaj. Skuhamo si skodelico čaja iz dveh vrečk. Pustimo, da se vrečki ohladita na sobno temperaturo, nato si ju položimo na oči za 20 minut. Medtem popijemo čaj. Kofein v čaju skrči drobne krvne žilice okoli oči, tanini pa spodbujajo krvni pretok. Učinek je zmanjšanje zabuhlosti, poleg tega pa zeleni čaj zelo koristi zdravju. Kofein in tanini so tudi v črnem čaju, vendar lahko črni čaj kožo okoli oči lisasto obarva.

Proti zabuhlosti oči pomaga tudi masaža očesnih kotičkov, ki spodbuja odtekanje odvečne tekočine iz podkožja. Pred masažo si skrbno umijte roke, da ne bi v oči zanesli okužbe. Nežno masirajte s krožnimi gibi. Če je dotik ob korenu nosu, pod očmi, med obrvmi ali na čelu nad obrvmi boleč, je zelo verjetno, da je vzrok zabuhlih oči vnetje sinusov. Oglasite se pri zdravniku. Zdravnika obiščite tudi, če imate pogosto zabuhle oči, ker so možne težave v delovanju ledvic in mehurja (akutna in kronična vnetja), srčno popuščanje, težave s ščitnico, izčrpanost, alergije ali bolezni, ki ogrožajo vid.

Besedilo in fotografija: Maja Črepinšek


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media