Kljuke in ročaji so ovire za boleče roke

Prosti čas | feb. '20

Kuhinjski niz brez posebnih ovir za delo z bolečimi rokami

Ko neštetokrat na dan odpiramo predale in omare, vrata ali okna, obračamo gumb na štedilniku, niti ne pomislimo, kako je lahko to opravilo boleče ali skoraj nemogoče za nekoga, ki ga bolijo sklepi, dlani ali roke. Nešteto je situacij, ko moramo v stanovanju nekaj obračati, potegniti k sebi ali odriniti z močjo prstov in dlani.

Najrazličnejše stvari so v stanovanju lahko težavne za boleče roke; to so lahko kljuke na vratih in ročaji na omarah, pipe za vodo, odpiralo na pralnem stroju, gumbi na štedilniku in raznih aparatih, vrata hladilnika ali pomivalnega stroja, vhodna vrata, kljuke na oknih in še kaj. Sem lahko spada tudi uravnavanje temperature na termostatu ali tipkanje kode na kodirniku. Vse to so gibi, kjer moramo prste stisniti, prijeti nekaj majhnega, z roko pritisniti ali povleči ter jo zasukati.

Na prvi pogled se zdi, da so omare z drsnimi vrati bolj praktične od klasičnih vrat. A tisti trenutek, ko so vrata težka ali ne tečejo gladko in je za odpiranje potrebno veliko moči za vlek ali potisk vratnega krila, so drsna vrata lahko ovira.

V kuhinjah in kopalnicah ne najdemo več pogostokrat armatur z ločenim ventilom za mrzlo in hladno vodo, kjer bi morali z obema rokama uravnati razmerje med toplo in hladno vodo. Mimogrede, s tako pipo porabimo veliko več vode kot z enoročno, kjer takoj dosežemo želeno temperaturo. Pri bolečih rokah je gotovo najbolj smiselna enoročna pipa, a le taka, ki se odpira na vrhu, tako da lahko vodo odpremo z levo ali desno roko.

Odpiranje in zapiranje ventila na plinski jeklenki sta težji opravili. Tudi gumb za prižiganje na plinskem štedilniku, ki zahteva, da ga pridržimo ali bolj fino uravnavamo, ni primeren za boleče roke, kjer prijem popusti. Steklokeramična plošča s tipkami je v tem primeru veliko primernejša rešitev. Kuhinjski aparati naj bodo opremljeni s tipkami, torej ne z gumbi, ki jih moramo vrteti. Vrtenje je eden od težjih gibov, še posebej, če moramo biti natančni pri uravnavanju. Seveda imamo lahko težave tudi pri držanju in rezanju z nožem, striženju s škarjami in podobno.

Neprimerna oblikovna izvedba vrat omarice za osebno z bolečimi rokami

Kljuke na notranjih vratih v stanovanju niso taka ovira, ker so pogosto odprta. Težava pa so vrata v kopalnico in stranišče, če se radi zaklepamo, potem pa težko odklenemo. Zato se zaklepanju v stranišče raje izognimo. Morda malo za šalo, malo zares na vrata obesimo tablico, ki jo obrnemo, kadar smo na stranišču.

Pri vhodnih vratih večjo oviro predstavljajo okrogle kljuke, kjer moramo z eno roko pritiskati na gumb ali ga obračati, z drugo pa obračamo ključ v ključavnici. Primernejša je kljuka, ki omogoča preprosto enoročno odpiranje. Po drugi strani pa tudi težka masivna vrata predstavljajo težavo, ker moramo uporabiti vso moč in se celo nanje opreti s telesom, da jih odrinemo. Taka so lahko glavna vhodna vrata v starejše večstanovanjske zgradbe, ker so težja in pogosto opremljena z mehanizmom za samozapiranje. Na vratih v javne in večstanovanjske stavbe bi morale biti kljuke in držala take oblike, da jih lahko vsakdo prime, imeti zaobljene robove, dajati dober oprijem, torej omogočati dostop vsakomur brez težav. Samodejno odpiranje vrat, kjer je to mogoče, je seveda najprimernejše. Držala na steni hodnikov ali ob stopnišču predstavljajo oporo in varnost za slabotno osebo, saj se nanje opre z vso težo in morajo preprečiti morebitne padce. Še posebej je pomemben dober oprijem držala, ki ne sme biti ne premajhno ne preveliko. V večstanovanjski in javni stavbi mora biti za vsakogar omogočeno preprosto in jasno upravljanje dvigala.

Najboljše so preproste rešitve

Med najrazličnejšo ponudbo ob menjavi poiščimo ustrezne ročaje.

V stanovanju si prilagodimo opremo in aparate tako, da je naše vsakodnevno življenje čim lažje in brez težav. Na omarah in omaricah imamo najrazličnejše ročaje in reže za odpiranje. Morda smo take ročaje izbrali pred leti, ker so nam bili všeč, ali jim imamo zato, ker so bili že nameščeni na omarah. Majhni gumbi in tanka držala, ki jih težko zagrabimo in držimo med odpiranjem, so lahko za starejše osebe in osebe z različnimi oviranostmi neprimerni. Odločimo se za menjavo držal ali mehanizma za odpiranje. Novi ročaji naj imajo zaobljene robove, med ročajem in omaro mora biti toliko prostora, da ročaj primemo z vsemi prsti in tako dobimo moč. Majhni gumbi in ozke letvice niso primerni za prijemanje. Za odpiranje omarice so boljši pokončni ročaji, za odpiranje predalov pa ležeči, vendar lahko ob primerni obliki in oprijemu na vrata namestimo tudi ležeče ročaje. Če se bomo lotili iskanja primernejših ročajev, izmerimo razdaljo med vijakoma na sedanjih ročajih in poiščemo nove, ustreznejše, a z enako razdaljo, da ne bomo ponovno vrtali v vrata ali sprednjo stran predala. Tako ob menjavi ročajev ne bo vidne poškodbe na omarici.

Lahko pa nam pomaga mizar. Sname vrata omar in zamenja ročaje, vgradi samozapiralni mehanizem za predale ali mehanizem za odpiranje na pritisk. V tem primeru se bo predal sam do konca zaprl, potem ko ga bomo le rahlo potisnili, omarico ali predal pa bomo odprli tako, da bomo preprosto pritisnili na vogal vrat ali čelnice. Enako storimo za zapiranje. Da nas ne bodo motile zakrpane luknje od starih ročajev, stare ročaje kar pustimo na omarici. Tako bodo le za okras.

Z bolečimi rokami težko opravljamo tudi mnoga pogosta gospodinjska opravila, kot so obešanje perila in pripenjanje s kljukicami, snemanje in obešanje zaves, ožemanje krp in podobno. Poskusimo si življenje poenostaviti, da bo čim manj takih opravil, ki bi nas ovirala.

Barbara Železnik Bizjak, arhitektka 


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media