Izzivi naše družbe

feb. '20

Ob zadnjih dogodkih žal ne moremo mimo politike. Le kdo ni sit politikov, ki se vse povprek prepirajo, si nagajajo in skrbijo predvsem za lastne interese, pri tem pa si za talca jemljejo državo. Če bi delali za ljudi, kot so obljubljali pred volitvami, bi se lotili pomembnih projektov, ki že leta, nekateri celo več kot desetletje, čakajo na sprejem. Takšen primer je zakon o dolgotrajni oskrbi, ki bi ga potrebovali že pred desetimi leti, a ga še vedno nimamo. 

Na vrata nam že dolgo trkajo demografske spremembe – povečanje števila starejših ob manjših generacijah mladih, mi pa se delamo, kot da tega ni. V večini evropskih držav so to področje začeli urejati že pred 20 leti. Pri nas pa že več vlad ni prišlo dlje od obljub. Težave se povečujejo in vse težje jih bo obvladovati. Zaradi tega trpijo tako ostareli, ki nujno potrebujejo pomoč, kot tudi njihovi svojci, ki ob skrbi zanje zbolevajo in izgorevajo. Domovi za starejše so polni, vrste čakajočih pa vse daljše.

Odmika se tudi razprava o novi pokojninski reformi, na katero bi se morali dobro pripraviti in jo sprejeti vsaj pol leta, preden stopi v veljavo, da bi se izognili brezglavemu in škodljivemu bežanju v pokoj. 

Ves ta nered izkoriščajo različni lobiji. Zaradi povečevanja števila upokojencev se napihuje problem vzdržnosti pokojninske blagajne, čeprav je zadnja leta v dobri kondiciji. Verjetno tudi zato, da bi se zmanjšal pomen obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja, ki sloni na solidarnosti, in da bi dobilo večjo veljavo dodatno pokojninsko zavarovanje. Zagotovo je dodatno zavarovanje primerno za ljudi, ki imajo več pod palcem. Kaj bo pa s tistimi, ki prejemajo minimalno plačo in si dodatnega zavarovanja ne morejo plačevati? In kaj bo z invalidi? O tem se ne govori. Obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje je pomemben steber socialne varnosti državljanov, ki ga je potrebno ohraniti.

Pri uvajanju pomembnih strukturnih reform in zakonodaje bi morali politiki pokazati več poguma, znanja in odgovornosti. Slovenija potrebuje politike, ki se teh izzivov ne bodo ustrašili in bodo izpeljali to, kar nujno potrebujemo. Ob tem pa poskrbeli, da bo delo bolj cenjeno (plačano), solidarnost pa postala vrlina. Jih premoremo?

Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media