ABC nege obraza v zrelih letih

Dobro počutje | mar. '20

Kože v zrelih letih ne negujemo povsem enako, kot smo jo v prejšnjih desetletjih. Potrebe kože se z leti namreč spreminjajo, kot se spreminjajo njene lastnosti.

Z leti koža postane tanjša, manj prožna in občutljivejša. Gube se globlje zarisujejo, koža postane ohlapnejša, konture obraza manj definirane. Koža je manj mastna in bolj suha. Ker je slabše prekrvavljena, je bolj bleda in ima manj leska, poleg tega pa se na njej jasneje pokažejo kožne nepravilnosti, kot so hiperpigmentacija (starostne pege), kožne lise in popokane žilice. Letom, genetski dediščini in normalnim telesnim spremembam se ne moremo izogniti, lahko pa začnemo čim bolje skrbeti zase, kar se bo pokazalo najprej na boljšem splošnem počutju in nato tudi lepši koži.

Prvi korak skrbi za kožo na obrazu je bolj zdrav življenjski slog. Redno gibanje na svežem zraku in telovadba vplivata na prekrvavljenost kože, zato je videti bolj napeta in izrazitejšega tena, zaradi česar so nepravilnosti in gube manj opazne. Enako vpliva dovolj spanca. Zdrava prehrana (uravnotežena in raznolika) in dovolj vode poskrbita za manj hrapavo in odpornejšo kožo, nasmeh, ki je odraz odločitve, da bomo pozitivnejše naravnani do življenja, pa gladi gube in daje osebi privlačnost. Uživajmo več zelenjave in sadja, stročnic in oreščkov, mlečnih izdelkov, jajc, črne čokolade, polnovrednih žit in esencialnih maščobnih kislin, ki jih vsebujejo oljčno olje in prave ribe. O tem, da se je v zrelih letih treba še pazljivejše izogibati prekomernemu sončenju ter da alkohol in kajenje bistveno slabšata videz kože, pa je bilo že dovolj povedanega.  

Drugi korak skrbi za kožo na obrazu je premislek, ali jo negujemo pravilno, saj se potrebe kože z leti spreminjajo. Najprej je na vrsti čiščenje kože, ki ga občasno okrepimo s pilingom, nato sledi hranjenje kože od zunaj, ki ni enako zjutraj, čez dan in zvečer.

Čiščenje kože. V zrelih letih je redno čiščenje kože še pomembnejše, ker očiščena koža lažje diha in bolje vpije negovalne in vlažilne sestavine, ki jih bomo nanesli po čiščenju. Zrelo kožo moramo namreč vlažiti bolj kot v prejšnjih letih, ker primerna navlaženost daje koži bolj zdrav, gladek, enakomeren in sijoč videz. Bodimo pozorni, kakšen občutek na koži pusti izdelek za čiščenje (mleko, krema, pena, gel, milo, čistilni tonik). Če imamo po čiščenju in odstranjevanju ličil občutek, da je koža še bolj suha, da jo vleče, nas skeli ali je pordela, uporabljamo preveč agresiven izdelek, lahko pa so preveč odločni tudi naši gibi pri čiščenju. Poskusimo z micelarno vodo, kamiličnim čajem, prekuhano mlačno vodo, oljčnim oljem in nežnimi krožnimi gibi. Pravi izdelek je tisti, ki kožo po čiščenju pusti prijetno mehko in pomirjeno.

Piling odstrani odmrle kožne celice, odpre pore in jih očisti, spodbudi nastajanje novih kožnih celic in kožo »odpre«, da laže sprejme hranilne sestavine. Uporabimo ga 2- do 3-krat na teden. V zrelih letih, ko je koža tanjša, se izogibamo pilingom z močnim abrazivnim učinkom. Raje uporabljamo zelo nežne pilinge, lahko pa poskusimo tudi z doma pripravljenimi sadnimi in zelenjavnimi pilingi. Po njih nas koža ne sme skeleti, ne sme biti pordela, na drobno ranjena, razpokana in izsušena, oropana naravnih masti v koži. Pravi piling je tisti, ki na koži ne pusti vidnih sledi in je ne izsuši.

Dnevna in nočna krema
Izdelke na nego kože na obrazu nanašamo po čiščenju kože. Enako nego kot obrazu privoščimo tudi vratu in dekolteju, kjer je koža prav tako tanjša, občutljivejša in bolj izpostavljena. Zjutraj lahko uporabimo dnevno kremo in zvečer nočno, pri izjemno suhi koži pa tudi le nočno, vendar pazimo, da čez dan poskrbimo še za zaščito pred soncem. Kot podlago eni in drugi kremi lahko dodajamo različne serume in emulzije, ki vsebujejo vitamine in antioksidante. Poskusimo lahko tudi z naravnimi hladno stisnjenimi olji, kot je oljčno olje, ter s »suhimi« olji. Po nanosu kreme koža ne sme biti na otip mastna, ne sme skeleti, srbeti ali vleči, krema pa ne sme zapreti por. Občutek mora biti prijeten, izdelek pa se mora v kožo vpiti in ji pustiti, da diha.

Nega kože okoli oči

Koža okoli oči je tanjša, zato se bolj zguba in izsuši. Čistimo jo zelo skrbno, za nego pa uporabljamo posebne izdelke, ki so bolj vlažilni in mastni. Uporabimo lahko tudi oljčno olje, laneno olje, orehovo olje ali olje iz pšeničnih kalčkov, vendar za vse izdelke velja, da jih ne zanašamo v oči. Naravna olja negujejo tudi trepalnice in obrvi. Po uporabi nas koža ali oči ne smejo skeleti. Če uporabljamo obarvano kremo za kožo okoli oči, uporabimo za odtenek svetlejšo kot na drugih delih obraza, ker ustvari bolj svež videz in odprt pogled. Nikar pa ne pretiravajmo, da ne bomo videti kot panda.

In še opozorilo: izogibajmo se izdelkom, ki vsebujejo preveč agresivne kemikalije. Ko se odločimo za nov izdelek, po možnosti uporabimo celotno negovalno linijo tega izdelka, ker se sestavine dopolnjujejo. Ali nam je resnično koristi prav ta izdelek, pa bomo videli šele po mesecu in pol. V zrelih letih že vemo, da učinek »anti-age čez noč« obljublja preveč.

Maja Črepinšek


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media